Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson vid pressträffen om ändringar i reserestriktionerna. Foto: Sören Andersson/TT

Folkhälsomyndigheten: Viss risk att tillåta inrikes resor

Publicerad

Att regeringen nu tillåter symptomfria personer att resa fritt inom landet är inte riskfritt. Det säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.

– Det finns ett risktagande här. Resandet går att genomföra, men den sociala distanseringen ska ligga kvar, säger han vid en presskonferens.

Johan Carlson tillägger dock att resandet i sig nödvändigtvis inte innebär ökade risker.

– Det ger också ett minskat tryck i storstäderna, så sammantaget behöver inte risken bli högre. Men faran är definitivt inte över, det är viktigt att säga, säger han.

Regeringen meddelade på torsdagseftermiddagen att från och med den 13 juni är det tillåtet för symptomfria personer att resa fritt inom Sverige. Resandet ska dock ske med försiktighet.

Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.