Nurten och Halit Arslanazi (till höger) hyllar hembesöken. Foto: Oskar IdinVisa alla (2)
Visa alla (2)

Föräldrarna om Järvaskolans hembesök: Vi är som ett team

Uppdaterad
Publicerad

Järvaskolan gör hembesök hos sina elever för att skapa en bättre relation till föräldrar och barn. Det är uppskattat.
– Vi är som ett team, säger mamman Nurten Arslanazi.

Vi möts med värme och glädje hemma hos familjen Arslanazi som bor i ett radhus i Hässelby. I soffan sitter mamma Nurten med maken Halit och tvillingsönerna Bugra och Arda.

Här är också kuratorn Mugdat Ter och biträdande rektor Helya Riazat från Järvaskolan där sönerna går i årskurs nio.

Familjen flyttade från Sverige till Turkiet och barnen växte upp där. Men inför högstadiet bestämde föräldrarna sig för att återvända till Sverige. När sönerna skulle börja i sjuan på Järvaskolan kunde de inte ett ord svenska.

”Betygen har höjts väldigt mycket”

Skolor med dåliga resultat och sociala problem i nordvästra Stockholm gjorde föräldrarna oroliga för hur det skulle gå för barnen. Men nu är de mer än nöjda med hur barnen utvecklats.

– Jag lärde mig svenska väldigt snabbt. Betygen har höjts väldigt mycket eftersom vi får läxhjälp tolv timmar i veckan, säger Arda Arslanazi som drömmer om att bli flygtekniker.

”De kämpar för mig”

Hans bror Bugra, som vill bli pilot, är lite blygare än vanligt när han sitter nedsjunken i soffan mellan kuratorn och rektorn och föräldrarna framför sig. Ja, det är lite konstigt, säger han. 

– Men det är ändå bra. Jag ser att de kämpar för mig, mer än vad jag själv gör, säger han med ett leende.

Föräldrarna berättar engagerat om hur väl sönerna formats sedan flytten till Sverige. De är övertygade om att det nära samarbetet mellan skolan och föräldrar varit avgörande, tillsammans med läxstödet som erbjuds på kvällar, helger och lov.

Kuratorn Mugdat Ter hyllas också för sitt engagemang och för att så tålmodigt ta emot mamma Nurtens alla samtal när hon ringer för att kolla hur barnen sköter sig. Ett sådant engagemang är precis det skolan eftersträvar.

Kuratorn Mugdat Ter gör hembesök innan eleverna börjar på skolan för att skapa en nära relation till barnen och deras föräldrar. Det hjälper skolan att identifiera behov hos barnen och föräldrarna. Foto: Oskar Idin

Ni har varit viktiga i den här processen som föräldrar. Ni har besökt skolan och ni har ställt krav på oss, säger biträdande rektor Helya Riazat.

Mamma Nurten och Halit är nöjda.

– Vi och skolan är som ett team. Vi gör det här tillsammans.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer