Före detta Palmeutredaren försvarar ointresset för Engström

Uppdaterad
Publicerad

Åklagare Krister Petersson gav den tidiga Palmeutredningen skarp kritik i samband med att han meddelade att utredningen läggs ner. Men före detta Palmeutredare Håkan Ström försvarar det tidigare svala intresset för Stig Engström, som i dag pekades ut som gärningsman.

– Jag har aldrig trott att det är Engström och jag blev inte mer övertygad efter dagens presskonferens heller.

Under förmiddagens presskonferens, där Palmeutredningen presenterade vad de kommit fram till och meddelade att utredningen läggs ner, visade åklagare Krister Petersson upp ett dokument författat av Håkan Ström som arbetade med Palmeutredningen från 1986 till 1992. Petersson antydde att promemorian var det som dödade det polisiära intresset för Stig Engström, den så kallade Skandiamannen.

– Beslutet att så att säga ”döda” Skandiamannen togs av spaningsledningen och dokumentet i sig står jag allt jämt för. Och jag har väl heller inga synpunkter på hur promemorian har tolkats, säger Håkan Ström.

Besked om Palmemordet

För under de första åren av Palmeutredningen var intresset för Stig Engström, som nu pekats ut av åklagaren som gärningsman, svagt.

– Engström sågs som, och utgav sig för att vara, ett tillkommande vittne till brottet, det vill säga, han var inget centralt vittne.

Håkan Ström säger det var skälet att Engström inte misstänktes.

Hade hoppats på mer

Håkan Ström säger att dagens besked från utredningen inte levde upp till förväntningarna.

– Man hade hoppats att det skulle funnits bra bevisning som med styrka talade för vem det var som var gärningsman. Till exempel ett vapen som kunde knytas till brottet eller någon annan teknisk bevisning. Men det fanns tyvärr inte med.

Håkan ström säger att Palmeutredningen levt med honom under alla 34 åren den pågått.

Tror inte det är Engström som är skyldig

Håkan Ström säger att han inte heller tror att Stig Engström är gärningsmannen.

– Min personliga uppfattning är väl i och för sig irrelevant i sammanhanget, men det har jag aldrig trott och jag blev inte mer övertygad efter dagens presskonferens heller.

Han säger också att det finns många saker man kunde önska att de gjorts på ett annat sätt i början av utredningen.

– Det är mycket som skulle ha gjorts annorlunda, med facit i hand.

Håkan Ström tror inte att dagens besked räcker för att lägga mordet på Olof Palme bakom sig.

– Det kommer tyvärr inte det här att medföra, enligt min uppfattning. Det här såret i den svenska folksjälen blöder fortfarande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Besked om Palmemordet

Mer i ämnet