Ylva Hård af Segerstad forskar på hur digitaliseringen påverkar vårt beteende. Foto: TT

Forskaren om de digitala stödgrupperna: ”Man kan gömma sig bakom skärmen”

Uppdaterad
Publicerad

Internetforum som slutna Facebook-grupper blir ett allt vanligare sätt att söka gemenskap och bearbeta svåra saker. Men hur säkert är det egentligen?

– Man kan gömma sig bakom skärmen, samtidigt som man får mindre kontroll över det man delar och till vem, säger Ylva Hård af Segerstad, forskare vid Göteborgs universitet. 

Det digitala samtalet på sociala medier blir en allt viktigare del av vår vardag. I digitala diskussionsforum som slutna Facebook-grupper samlas människor med liknande erfarenheter för att utbyta tankar, ge och få stöd och dela med sig av sina historier.

– Stödgrupperna kan komplettera och kompensera, till exempel för det stöd som man får av vården och i sin vardag, säger Ylva Hård af Segerstad, forskare vid Göteborgs universitet. 

Ylva Hård af Segerstad forskar på hur digital kommunikation fungerar, till vardags och vid kris. Något som hon har undersökt närmare är en sluten Facebook-grupp för föräldrar som har förlorat ett barn, som Föreningen Vi som har förlorat barn (VSFB) står bakom. Enligt Ylva Hård af Segerstad upplever många av de som sörjer att det finns en förväntan på att de snabbt ska gå vidare. Det är bland annat då som ett forum på nätet kan bli viktigt.

Kan gömma sig bakom skärmen

– Den som fortfarande har behov av att prata om sin förlust kan känna sig onormal, tro att det man upplever är ”fel” och därför inte vågar prata med någon. I en sluten Facebook-grupp delar medlemmarna liknande erfarenheter, och många beskriver gruppen som en digital fristad där de inte känner sig dömda. Stödgrupperna är tillgängliga dygnet runt, oavsett var du befinner dig. Du kan också använda gruppen så länge du behöver.

Ylva Hård af Segerstad menar att digitaliseringen förändrar hur vi gör saker, till exempel hur vi sörjer, och skapar nya förutsättningar för vad som är möjligt. Samtidigt som gränserna för vad vi tycker oss kunna säga förflyttas.

– Det kan vara lättare att kommunicera kring svåra saker på nätet eftersom man inte ser eller har direktkontakt med mottagaren. Man blir lite halv-anonym. Att man kommunicerar i text kan också bidra till att man upplever ett visst avstånd till mottagarna. Man kan gömma sig bakom skärmen.

Obehöriga kan ta sig in

Många forum har tusentals medlemmar och det händer att obehöriga tar sig in. Enligt Ylva Hård af Segerstad kan därför ett visst mått av försiktighet vara viktigt.

– Tryggheten i gruppen är nödvändig för att man ska våga dela med sig om det som är svårt, samtidigt måste man vara medveten om att allt man skriver och delar på nätet i princip finns kvar för alltid. Man har inte alltid kontroll över vem mottagaren är och vad de gör med det man delar.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.