Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
–Hiphopen kan vara brottsförebyggande, säger forskaren Johan Söderman. Foto: SVT/Håkan Claesson

Forskare vill lyfta fram hiphopens positiva kraft: ”Mycket mer än gangsterrap”

Publicerad

Sedan mordet på hiphopartisten Einár har mycket fokus legat på den så kallade gangsterrappen och dess negativa konsekvenser och kopplingar till kriminalitet. Men hiphopkulturen är mycket mer än gangsterrap och en viktig uttrycksform med en rad positiva effekter menar forskaren Johan Söderman.

– Positiva förebilder i hiphopmiljöerna kan bland annat hjälpa till att kanalisera ungas engagemang som i förlängningen kan verka brottsförebyggande, säger han.

Johan Söderman är professor i barn- och ungdomsvetenskap vid Göteborgs universitet och har forskat om hiphopkulturen under många år.

– Hiphop speglar samhällsutvecklingen men är så mycket mer än gangsterrap, även om just den subgenren är kommersiellt framgångsrik och har många lyssnare i Sverige i dag.

Han har bland annat utvärderat hiphopverksamheter vid olika studieförbund där ungdomar fått skapa och uttrycka sig genom hiphopens olika former. Förutom att lära sig hantverket så tränas även andra förmågor som får dem att växa enligt Johan Söderman, som bland annat pekar på den lärlingsstruktur som finns inom hiphopen.

Kan verka brottsförebyggande

Mötet med positiva förebilder inom hiphopmiljöerna kan i förlängningen även verka brottsförebyggande, fast det är svårt att kunna mäta sådana effekter exakt säger Johan Söderman. Men vilsna ungdomars kontakt med vuxna som kan visa på alternativa vägar och väcka både ett språkligt och samhälleligt intresse har betydelse menar han.

I debatten om gangsterrappen har en del framgångsrika rappare med ett kriminellt förflutet hävdat att hiphopen snarare är en väg in i kriminalitet på grund av kraven på äkthet, att man måste leva det liv man rappar om för att vara trovärdig och framgångsrik.

– Det är en ohållbar och tragisk utveckling som förhoppningsvis nått sin yttersta gräns efter den senaste tidens tragedier, säger Johan Söderman, som även menar att konsumenterna behöver rannsaka sig själva.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.