Förslaget: Skrota regionpolitikerna och låt staten sköta vården – så vill KD och SD korta vårdköerna

Uppdaterad
Publicerad

Skrota regionpolitikerna och låt staten ta ansvar för sjukvården. Så vill Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna åtgärda bristerna i svensk sjukvård, visar SVT:s undersökning. Fel väg framåt, enligt övriga riksdagspartier.

Sverige har sjukvård i världsklass men den är ibland svårtillgänglig. Vårdgarantin ger rätt till operation inom tre månader, men i dag köar över 70 000 patienter som väntat längre än så.

Nu vill Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna att regionpolitikerna skrotas, och att staten tar över ansvaret för sjukvården, det här visar en enkätundersökning från SVT Nyheter.

Vården – Val 2022

– Det handlar om att vi behöver göra något för att hantera ojämlikheten och de otroligt långa vårdköerna som vi har i dag, säger Björn-Owe Björk (KD), regionråd i Uppsala.

”Dåligt för demokratin”

Övriga sex riksdagspartier säger nej till ett förstatligande av sjukvården, visar enkätundersökningen.

Andreas Svahn (S), regionråd i Örebro, menar att det vore dåligt för demokratin om beslutsmakten flyttades från regionerna.

– Ska besluten fattas av riksdagens 349 ledamöter i Stockholm, av en regering, av en myndighet? frågar han sig och konstaterar:

– Jag tror att besluten blir bättre om de fattas nära invånarna, av politiker som känner till de lokala förutsättningarna.

Andreas Svahn (S) säger att förslaget skulle innebära centraliseringar och nedläggningar av sjukvårdsinrättningar på mindre orter.

– Det här hade väldigt snart mötts av ett stort motstånd från patienterna, säger han.

Tid viktigare faktor

Björn-Owe Björk (KD) bekräftar att förslaget innebär vissa centraliseringar men säger att tid är viktigare än rum.

– Om vi koncentrerar delar av vården så kommer den bli bättre och tillgängligheten öka. Det viktiga för patienter är att man får vård i tid, inte nödvändigtvis var man får den, säger han.

Förslaget ingen garanti

Samtidigt är statlig styrning ingen garanti för jämlik vård och korta vårdköer, enligt Ulrika Winblad som är professor i hälso- och sjukvårdsforskning på Uppsala universitet.

– I England ansvarar staten för sjukvården. Tesen skulle vara att de har en jämn kvalité och lika långa väntetider i olika delar av landet, men så ser det inte ut.

– Innan man genomför en sådan här stor förändring så måste man gå igenom och titta på de exempel som finns i Europa, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vården – Val 2022

Mer i ämnet