Finland och Estland har enats om att ytterligare utreda möjligheterna att skapa tågförbindelser i form av en tunnel under Finska viken. Foto: YLEVisa alla (2)
Visa alla (2)

Första steg mot ny tunnel

Uppdaterad
Publicerad

Det kan komma att byggas en tågtunnel under Finska viken mellan Helsingfors och Tallinn. Finland och Estland har kommit överens om att utreda den möjligheten.

Istället för en 90-minuters lång resa på en snabbfärja skulle en tunnel förkorta restiden mellan Helsingfors och Tallinn till 30 minuter med tåg. Det är den möjligheten som Finland och Estland nu kommit överens om att utreda ytterligare, när beslutsfattare samlades för att skriva under ett första avtal.

Gynnar näringslivet

Tiotusentals estländare veckopendlar till Finland för att jobba, och många finska turister besöker Tallinn. Men förhoppningen från politiskt håll är att även att näringslivet ska påverkas av en eventuell tunnel.

– Jag tror att det är attraktivt för näringslivet och att godsflödet kan fungera mer effektivt. Jag tror också att vi då kan göra Finland mer till en del av Europa, säger finska förs Anne Berner, trafikminister (C).

Enligt en rapport från förra året skulle ett tunnelbygge komma att kosta omkring 120 miljarder kronor, och vara i bruk år 2030.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer