SVT:s Margit Silberstein kommenterar

”Partikamraten tar heder och ära av Moderaternas försvarspolitik”

Uppdaterad
Publicerad

Det är en djup spricka inom Alliansen, och nu dyker det förflutna upp med en dolkstöt.

Försvarspolitiken håller på att bli en riktig plåga för statsminister Fredrik Reinfeldt. Jan Björklund och Göran Hägglund går emot honom,  och nu dyker det förflutna upp med en dolkstöt i ryggen på Reinfeldt. Partikamraten och förre försvarsministern Mikael Odenberg går ut och tar heder och ära av Moderaternas försvarspolitik inför öppen ridå.

”Beslutas i enighet mellan partierna”

Odenberg stämmer in i Stefan Löfvens kritik att Fredrik Reinfeldt skönmålar när han slår fast att det mesta fungerar väl i försvaret. Och Reinfeldts beskrivning att Alliansen tog över ett försvar i förfall vid maktskiftet 2006 ger han inte mycket för. Odenberg säger i samtal med SVT att i försvarspolitiken genom åren i stort har beslutats i enighet mellan partierna.

– Man kan inte fastställa ett visst årtal för när försvaret började misskötas, anser Mikael Odenberg.

Att vansköta försvaret gör man inte ostraffat, enligt Odenberg. Det går djupt in i människors medvetande. En slutsats som väljarna kan dra är att en regering, som i deras ögon, inte kan sköta försvaret kan inte heller styra landet. Och förmågan att regera är ett av Moderaternas starka kort, som de alltså riskerar att förlora, enligt Mikael Odenberg. Om väljarna förlorar förtroendet för Moderaternas regeringsduglighet är valet förlorat.

Margit Silberstein på plats vid Folk & Försvar träffar Mikael Odenberg.

Gomorron Sverige 14 januari klockan 08.44

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.