Partiledarkollegorna i alliansen på möte hos Annie Lööfs barndomshem i Maramö i Småland. Foto: SVT.

Lööfs möte ska ”väcka glöden”

Uppdaterad
Publicerad

Planen är att planera alliansens valrörelse men statsvetare ser Maramömötet mest som ett sätt att rädda ansiktet på centerledaren Annie Lööf.

Med ett gemensamt hissande av en stor alliansflagga inledde Alliansens fyra partiledare på måndagen sitt möte i centerledaren Annie Lööfs barndomshem i Maramö i Småland.

Centerledaren förklarade att hon såg fram mot mötet, som enligt henens egen beskrivning  ”återuppväcka glöden i alliansen”.

Mötet i Maramö

– Jag förväntar mig att vi ska lägga fast övergripande planer för hur vi ska vinna valet 2014, sade Lööf till SVT.

Alliansledarna poserade tillsammans inför de många fotograferna i solen på den snötäckta gårdsplanen.

Ska planera valrörelsen

Kristdemokraternas ledare Göran Hägglund påpekade att de fyra träffas varje dag som ministrar i regeringen och att det är viktigt att träffas också som partiledare inför valrörelsen.

– I bästa fall kan vi komma överens om vilka steg vi ska ta, framförallt på det organisatoriska, sade Hägglund.

Statsminister Fredrik Reinfeldt, för dagen i jeans och utan slips, uppgav att man nu ska förbereda för en tredje valseger. Han passade även på att skicka en passning till oppositionen.

– Vi erkänner att inget enskilt parti ensamt kan bära regeringsmakten och därför måste man förbereda sig med andra och det här är den enda regeringskonstellation som gör det, sade han till SVT.

Ska rädda ansiktet på Lööf

Statsvetarprofessorn Jonas Hinnfors ser Maramömötet mest som ett sätt att rädda ansiktet på Lööf. Hon bjöd in partiledarkollegorna i sitt tal i Almedalen i juli, utan att förankra det i Alliansen i förväg. Först åtta månader senare kunde det bli av.

– Det hade sett konstigt ut om det inte blivit av. Lööf hade fått höra gliringar och det hade blivit problematiskt för henne, säger Hinnfors.

Att få visa upp sig tillsammans i tv och tidningar har inte samma betydelse som när Alliansen startade 2004. Sådana tillfällen är numera vardagsmat, påpekar Hinnfors.

– Det viktiga för väljarna är den konkreta politiken, reformerna. Det är det som fäller avgörandet, säger han.

Hinnfors räknar inte med några konkreta politiska besked förrän till höstbudgeten, möjligtvis redan till vårbudgeten i april.

Byalaget engagerat

Maramös byalag har engagerats för att ta hand om journalisterna i det gamla missionshuset, fixa bredband och servera varmkorv.

– Det är spännande och roligt att det kommer så mycket folk, säger byalagets ordförande Markus Johansson

– Det sätter oss på kartan, alla kommer tydligt veta vad Maramö ligger i alla fall i Sverige.

Alla verkar dock inte lika entusiastiska. Strax utanför Maramö har någon hängt upp en stor socialdemokratisk banderoll på sitt hus. Och i Värnamo protesterade IF Metall mot regeringen genom att arrangera ett soppkök.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mötet i Maramö

Mer i ämnet