Främlingsfientliga SDS ledare Janez Jansa förväntas vinna det Slovenska valet. Foto: TT

Främlingsfientliga SDS segrare i slovenska valet

Uppdaterad
Publicerad

Främlingsfientliga Slovenska demokratiska partiet (SDS) går mot väntad seger i söndagens parlamentsval i Slovenien. Men partiet lär få svårt att hitta koalitionspartners.

När nästan samtliga röster räknats står det klart att Slovenska demokratiska partiet (SDS) kommer att få ungefär 25 procent av rösterna, enligt nyhetsbyrån AP.

SDS med dess 59-årige ledare Janez Jansa blir överlägset största parti och tar i och med valvinsten 25 av de 90 platserna i parlamentet.

– Dörren för samtal och allianser är öppen, säger Jansa i ett tv-sänt uttalande på söndagskvällen.

Det är mer än dubbelt så mycket som det näst största partiet, som leds av den tidigare komikern Marjan Sarecs som når omkring 12 procent.

Tidigarelagt val

Socialdemokraterna kommer på tredje plats och får 10 procent. Valet fick tidigareläggas en aning eftersom landets premiärminister Miro Cerar valde att avgå i mars, hans parti får nu 9.7 procent av rösterna.

Efter strejker i den offentliga sektorn och käbbel inom regeringskoalitionen blev droppen för mittenpolitikern Cerar ett beslut av landets högsta domstol att stoppa planerna på ett stort infrastrukturprojekt.

Koalitionen förenade vänstern (ZL) får 9,2 procent av rösterna.

SDS favoriter inför valet

Resultatet sent på söndagskvällen var helt väntat. Under slutet av valkampanjen hade SDS och Janez Jansa spurtat i mätningarna och samlat runt 25 procents stöd – långt före tvåan Marjan Sarec som förväntades landa på runt 12 procent. Den avgående premiärministerns Moderna centerpartiet har dalat till blygsamma 9 procent i mätningarna inför valet.

SDS:s starkt invandringskritiska retorik och dess allians med grannlandets premiärminister Viktor Orbán har dominerat slutet av valkampanjen.

Den ungerske ledaren deltog nyligen på ett SDS-konvent. Och enligt uppgifter i slovenska medier har Jansas kampanj fått ungerskt stöd då mediebolag därifrån ska ha investerat stora summor i en tv-kanal och tidning som delägs av SDS.

Ont om koalitionspartners

Som det ser ut nu kommer inget parti att ha majoritet i Sloveniens parlament. Då blir nästa steg för Janez Jansa att försöka bilda en koalitionsregering. Men det kan bli svårt, då flera andra grupper redan antytt att de inte vill bilda en allians med SDS.

Jansa var Slovensk premiärminister 2004-2008 och 2012-2013, men om han inte lyckas bilda regering är det osäkert om han kommer få inneha posten en tredje gång, rapporterar AP.

– Vi är inte oroliga för morgondagen, vi ser fram emot den, sa Jansa enligt AP.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer