2019 var första året sedan 1981 som kvinnor i Iran fick gå på en fotbollsmatch. Foto: Vahid Salemi/TT

Framsteg för jämställdheten under året som gått

Uppdaterad
Publicerad

Åttonde mars är här i år igen. Även om världen är långt ifrån jämställd finns en del ljusglimtar. Ökade rättigheter för Saudikvinnor, avkriminaliserad abort på Nordirland och den första kvinnliga rymdpromenaden är några av de framsteg för kvinnor och jämställdheten som ägt rum under det senaste året.

Nordirland avkriminaliserade abort

Abortmotståndare demonstrerade utanför Nordirlands regionala parlament Stormont när reformen röstades igenom. Foto: PAUL FAITH/TT

I oktober 2019 avkriminaliserades abort på Nordirland. Innan dess var ingreppet endast tillåtet om det fanns fara för den gravida kvinnans liv eller mentala hälsa. I mars 2020 ska riktlinjerna för den nya abortvården vara klara och godkända. Fram till dess är vården skyldig att informera kvinnor om vart man kan vända sig för abort i England, och de har rätt att få sjukvården och resan betald.

I samma veva röstades dessutom en ny reform igenom som gjorde samkönade äktenskap lagligt från och med januari 2020.

Greta Thunberg utsedd till årets person

Greta Thunberg på omslaget av Time Magazine. Foto: SVT/Time Magazine

Den svenska tonåringen och klimataktivisten Greta Thunberg gick från en ensam skolstrejk utanför riksdagen till att bli ansiktet utåt för en världsomspännande klimatrörelse, hålla tal i FN och bli utsedd till person of the year av Time Magazine. Hon är den femte kvinnan i ordningen som blivit utsedd.

Sudan avskaffade kritiserad kvinnolag

I november 2019 avskaffade Sudans regering lagen som straffade kvinnor för ”omoraliskt” beteende. Foto: TT

I november 2019 avskaffade Sudans regering en kontroversiell lag som stipulerade att kvinnor kunde straffas för ”omoraliskt och oanständigt” beteende. Tusentals kvinnor har bötfällts, fängslats eller piskats till följd av att de brutit mot lagen, som bland annat begränsade hur kvinnor fick klä sig.

Första rymdpromenaden med enbart kvinnor

Jessica Meir blev första svenska kvinnan i rymden. Foto: AFP PHOTO / NASA

Svensk-amerikanska Jessica Meir blev den första svenska kvinnan i rymden. Dessutom blev hon och austronatkollegan Christina Koch historiska när de genomförde den första helkvinnliga rymdpromenaden 2019. Uppdraget var att byta ut rymdstationens batterier – en tung och krävande insats som tog fem och en halv timme att genomföra. 

Kvinnor på fotbollsläktaren

Foto: SVT

2019 var första året sedan 1981 som kvinnor i Iran fick gå på en fotbollsmatch. 3 500 kvinnor kunde följa matchen mellan Iran och Kambodja på plats på läktaren. Dock kritiserades det att många kvinnor nekades inträde, trots att många platser var tomma. Kvinnor och män fick dessutom inte sitta tillsammans.

Gratis mensskydd på gång i Skottland

Tamponger och bindor ska bli gratis i Skottland. Foto: Jessica Gow/TT

Skottland röstade i februari 2020 igenom en ny lag som innebär att alla kvinnor i landet ska få tillgång till gratis mensskydd. Satsningen väntas kosta runt 24,1 miljoner pund, cirka 300 miljoner kronor, om året och de fria mensskydden ska delas ut på bland annat apotek och ungdomsmottagningar. Skottland kan komma att bli det första landet i världen att införa gratis menskydd för kvinnor.

Hollywoodmogul dömd för våldtäkt

Harvey Weinstein riskerar 25 år i fängelse. Foto: Kena Betancur/Getty Images/AFP/TT

I februari 2020 dömdes Hollywoodprofilen Harvey Weinstein skyldig till våldtäkt och sexuella övergrepp. Anklagelserna mot honom blev startskottet för hela metoo-rörelsen i och med ett reportage som publicerades i New York Times 2017. Runt 80 kvinnor har sedan dess gått ut och sagt att Weinstein utsatt dem för olika sexuella övergrepp. Harvey Weinstein dömdes mot sitt nekande och riskerar upp till 25 år i fängelse. Han friades dock från de grövsta åtalspunkterna som kunde ha resulterat i en livstidsdom.

Större frihet för kvinnor i Saudiarabien

Större frihet för saudikvinnor efter refomer 2019. Foto: Henrik Montgomery/TT

Saudiarabiska kvinnors frihet blev större som en följd av flera reformer som genomfördes i landet i augusti 2019. Kvinnor som fyllt 21 ska bland annat få ansöka om pass, få resa utan en manlig förmyndare och bli vårdnadshavare för minderåriga barn. Kronprinsen Muhammed bin Salman har varit pådrivande vad gäller flera reformer som förbättrat villkoren för kvinnor i landet, bland annat rätten att köra bil . Samtidigt höjs kritiska röster om att refomerna främst är kosmetiska och att den saudiska staten förråats under kronprinsens styre.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.