En kvinna håller upp sitt pass under en presskonferens 2010, när lagen trädde i kraft. Foto: TT

Frankrike får stöd för slöjförbud

Uppdaterad
Publicerad

Europadomstolen för de mänskliga rättigheterna stödjer Frankrikes kontroversiella förbud mot heltäckande slöja.

Lagen från 2010, som innebär att det är förbjudet att bära heltäckande slöja på allmän plats, står inte i strid med religionsfriheten anser Europadomstolen.

Det är en 24-årig kvinna i Frankrike som prövat slöjförbudet med hjälp av sitt brittiska juridiska ombud. Kvinnan anser att det är förnedrande att hon tvingats framträda offentligt utan heltäckande slöja.

– Lagen är komplex och väcker svåra frågor. Man har religionsfrihet och kvinnans rätt att klä sig som hon vill som argument mot förbudet, och för förbudet att kvinnan inte ska tvingas klä sig i burka, säger Lilly Lanefelt, som är statsvetare vid Stockholms universitet och har forskat om slöjpolitik.

Redan 2004 antog Frankrike en lag om slöjförbud i skolan och sex år senare antog den franska senaten slöjförbudet som gäller på allmän plats. Heltäckande slöja är alltså förbjudet i kollektivtrafiken, på gatan och på marknader.

Så kan man straffas

Ertappas man i burka eller niqab kan man dömas till 150 euro i böter och tvingas gå en ”medborgarkurs”. Män som tvingar sin fru eller sina döttrar att bära burka eller niqab kan dömas 30.000 euro i böter och ett års fängelse.

Regeringens argument för förbudet är krav på tydlig identifiering, bekämpning av islamsk extremism och skydd för kvinnor som tvingas att bära slöja. Enligt opinionsmätningar som genomfördes i maj 2010 stödjer åtta av tio fransmän lagen.

– Frankrike, ett sekulärt land, garanterar respekt för alla religioner, men att gömma ansiktet under en heltäckande slöja är emot allmän ordning, vare sig det är framtvingat eller frivilligt, sa landets justitieminister Michele Alliot-Marie när lagen antogs.

Stort stöd för lagen

Minst sex kvinnor, av de 2.000 kvinnor som bär heltäckande slöja i Frankrike, har bötfällts för att de vägrat ta av sig sin heltäckande slöja på allmän plats.

Hind Ahmas var den första kvinnan som bötfälldes för att hon samma dag som förbudet trädde i kraft vägrade att ta av sig sin slöja. Hon vägrade också att betala böter och att gå den två veckor långa medborgarkursen, hon dömdes att medverka i.

– Den där medborgarkursen tänker jag inte gå. Det är de i domstolen som behöver en kurs i franskt medborgarskap, har hon sagt till den franska radiokanalen France24.

Polisen prioriterar annat

Många franska kvinnor fortsätter att bära heltäckande slöja, eftersom polisen prioriterar annat.

– Polisen har viktigare saker att göra än att jaga beslöjade kvinnor. Det kan skada polisens relationer i vissa känsliga bostadsområden. Mina kollegor är förnuftiga nog att hantera lagen utan att skapa fler problem, har Nicolas Comte från polisfacket SGP sagt i en tidigare intervju med Svenska Dagbladet.

I Sverige kan skolor införa ett visst slöjförbud, men Lilly Lanefelt tror inte att en lag om förbud mot slöja på allmän plats kommer att komma i Sverige, eftersom debatten saknas här.

Tror du att fler länder nu kommer att anta samma lag?

– Det skulle kunna komma en våg av sådana här lagar, men det såg vi inte när Frankrike antog den första lagen 2004. Däremot har diskussionen varit uppe i många europeiska länder, även om inget europeiskt land förutom Frankrike har antagit någon lag om slöjförbud på allmän plats.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.