Fridolin (MP): Kommer inte stödja M

Uppdaterad
Publicerad

I tisdags öppnade Jan Björklund (L) för att han vill låta Ulf Kristersson (M) söka stöd hos Miljöpartiet för att bilda regering. Men att stödja M-ledaren som statsminister är inget alternativ för Miljöpartiet, säger Gustav Fridolin till SVT Nyheter.
– Moderaterna har under de senaste åren dragit sig allt längre ifrån Miljöpartiet både när det gäller miljöpolitik, men också när det kommer till frågor om grundläggande medmänsklighet.

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson meddelade under tisdagen att han gett upp hoppet om att bilda en Alliansregering med stöd av Socialdemokraterna. Det fick Jan Björklund att öppna för en lösning över blockgränsen, tillsammans med Miljöpartiet.

– Läget kräver ansvar och tålamod. Vi måste låta Ulf Kristersson sondera fler möjligheter för en lösning över blockgränsen, även med Miljöpartiet, sa Jan Björklund i en skriftlig kommentar till TT.

I en intervju med SVT Nyheter berättar Gustav Fridolin att Miljöpartiet har diskuterat med Moderaterna, men att hans parti inte tänker stödja Ulf Kristersson till att bli statsminister.

– Vi står helt enkelt för långt ifrån varandra, säger Gustav Fridolin.

Med tanke på den låsta situationen, varför är det så omöjligt?

– Därför att vi politiskt står så långt ifrån varandra. Moderaterna har under de senaste åren dragit sig allt längre ifrån Miljöpartiet både när det gäller miljöpolitik, men också när det kommer till frågor om grundläggande medmänsklighet. Där har jag nog bilden av att många centerpartister och liberaler faktiskt står närmare mig än de står nära Moderaterna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Regeringsbildningen

Mer i ämnet