Magdalena Andersson tar emot Norges statsminister Jonas Gahr Störe

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen besökte Norges statsminister Jonas Gahr Störe Stockholm för att träffa sin svenska motpart Magdalena Andersson. De diskuterade bland annat Rysslands invasion av Ukraina och ländernas nära relationer.

Under pressträffen meddelade även statsministrarna att de kommer fördjupa ländernas försvarssamarbete.

Statsminister Magdalena Andersson (S) inledde pressträffen med att fördöma Rysslands invasion av Ukraina. De båda statsministrarna ägnade en stor del av mötet för att diskutera Rysslands brutala aktion mot Ukraina och landets civilbefolkning.

– Ansvariga ska ställas till svars, säger Magdalena Andersson.

De båda länderna är eniga om att Rysslands agerande ska utredas som av den Internationella brottmålsdomstolen (ICC).

– Sverige kommer även att stödja ICC:s åklagarkontor, både finansiellt och med experter, meddelar Magdalena Andersson.

– Vi står eniga om att fördöma detta folkrättsstridiga krig där vi nu ser uppenbara spår av krigsförbrytelser och allvarliga brott mot folkrätten. Vi stöttar FN i att undersöka det civila dödandet för att kartlägga möjligheten att hålla militära och politiska ledare ansvariga, säger Jonas Gahr Störe.

Det finns ett före och efter den 24 februari, upprepade de båda statsministrarna under pressträffen och menar att Europa befinner sig i ett nytt säkerhetspolitiskt läge som hotar internationell fred.

Fördjupat försvarssamarbete

– Detta kan bli en konflikt som varar länge, en ny frusen konflikt i Europa, säger Jonas Gahr Störe.

Under pressträffen meddelade de båda statsministrarna planer om att fördjupa försvarssamarbetet. Bland annat har Magdalena Andersson bjudit in Finlands president Sauli Niinistö och och statsminister Sanna Marin tillsammans med Jonas Gahr Störe till ett möte för säkerhetspolitiska överläggningar i sommar.

– Syftet är att värna vår gemensamma säkerhet, säger Magdalena Andersson.

– Magdalenas initiativ till ett finskt, svenskt och norskt fördjupningssamarbete går egentligen långt tillbaka till 2006, 2007 och 2008. Det är en fin och viktig utveckling, säger Jonas Gahr Störe.

Svenska Natodiskussionen

Utöver Rysslands invasion av Ukraina, diskuterade Andersson och Gahr Störe de nära relationerna mellan Sverige och Norge, gränsfrågor och konsekvenserna av coronapandemin. De diskuterade även samarbetet mellan länderna inom bland annat grön industri och omställning.

Magdalena Andersson uppger att hon även informerat sin norske kollega om Natodiskussionen i Sverige.

Två tidigare S-ledare och statsministrar, Göran Persson och Stefan Löfven, har i intervjuer tidigare uttryckt invändningar mot en eventuell svensk Natoansökan.

– Jag och Sveriges regering funderar hela tiden på vad som är säkrast för Sverige i varje enskilt läge och nu har vi ett nytt säkerhetspolitiskt läge efter den 24 februari, säger Magdalena Andersson.

Hon understryker att hon som statsminister först vill ha den nya säkerhetspolitiska analysen – som ska vara klar den 31 maj – innan beslut fattas.

– Det är bra att det förs en debatt i Sverige och att det finns olika röster i den debatten, säger Magdalena Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.