Landsbygdsminister Jennie Nilsson (S)/Personer som arbetar med att forsla bort döda höns Foto: TT/SVT

Glädjande besked – äggbristen till påsk kan undvikas

Uppdaterad
Publicerad

Den befarade äggbristen under påsk ser ut att kunna undvikas. Det efter att landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) idag träffat branschföreträdare och myndigheter för att diskutera problemet med den stora smittspridningen av fågelinfluensa som drabbat Sverige och Europa.

Bara i Sverige har 2 miljoner värphöns avlivats.

– Hela Europa har drabbats hårt av fågelinfluensan så vi kommer inte att se ett överflöd och kampanjer av ägg och kyckling den här påsken. Men med den dialog vi haft idag, som handlade om att säkerställa att vi har ägg och kyckling i butik för svenska konsumenter till påsk, och det kommer att finnas. Man väljer att prioritera svenska konsumenter istället för att exportera säger landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) till SVT Nyheter.

Efter samtalen idag så har branschen och myndigheterna konstaterat att de åtgärder som vidtagits i Sverige är tillräckliga och att man har kontroll på smittan.

Även att man kan vara säker på att de ägg och kyckling som konsumenter köper i butiken inte är drabbad av smittan.

-Vi får återkommande utbrott av fågelinfluensa i Sverige och Europa och jag anser att man måste se över internationella insatser och olika regelverk för att bekämpa smittan säger Jennie Nilsson (S) till SVT Nyheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.