Hör Johanna Sandwall, krisberedskapschef på Socialstyrelsen, berätta hur myndigheter hanterar den underkända andningsmasken. Foto: FOI/SVT

Sjukhus fick riskabla masker av Socialstyrelsen

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Ett andningsskydd av samma modell som underkänts i två av tre tester har spridits av Socialstyrelsen i hundratusental till sjukhus mitt i coronapandemin. Detta kan Uppdrag granskning och SVT Nyheter avslöja.

Socialstyrelsen och Arbetsmiljöverket pekade ut kommuner och regioner som ansvariga, när SVT i torsdags avslöjade inköp av undermåliga kinesiska andningsskydd.

– Det är otroligt olyckligt att dåliga skydd köptes in, och framför allt att de också användes, sade Socialstyrelsens krisberedskapschef Johanna Sandwall till SVT.

– Väldigt, väldigt allvarligt, sade Arbetsmiljöverkets ställföreträdande generaldirektör Håkan Olsson, men avfärdade att myndigheten hade brustit.

Tvärtom har verket underlättat tillgången på skyddsutrustning genom att utfärda tillfälliga tillstånd för säkra men icke-CE-märkta produkter, påpekade han.

Masken dras tillbaka

Men SVT kan nu visa att Socialstyrelsen sprider ett andningsskydd av samma modell vars kvalitet kan ifrågasättas.

Det rör sig om modellen ”S.sangso”, tillverkad av kinesiska Homar Bio Technology (Guangzhou) Holding. Socialstyrelsen beställde masken den 15 mars i 300 000 exemplar. 240 000 levererades till minst nio regioner.

Bild från testprotokoll från Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI). Foto: FOI

Men när region Stockholm testar S.sangso släpper den igenom betydligt mer av de smådroppar, som kan föra med sig coronaviruset, än vad den ska. Socialstyrelsen drar i handbromsen och 8 april dras masken in.

Myndigheten beställer ett nytt test av andningsskyddet. Den här gången är resultatet godkänt. Den 22 maj tillåter Arbetsmiljöverket att S.sangso används igen.

SVT kan nu visa att en mask med samma namn, efter att skyddet fått dispens, har fått underkänt i test utfört av Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) på beställning av en privat leverantör.

I testet från 23 juni släpper S.sangso igenom 22–45 procent av smådropparna. Det är upp till 7,5 gånger mer än de 6 procent som tillåts.

FOI påpekar att det är små hål i två av tre masker.

Enligt Socialstyrelsens inköpschef Erik Magnusson har myndigheten inte delat ut de 60 000 masker som myndigheten har kvar i lager ”efter att signalerna om att de eventuellt inte hade rätt kvalitet kom och inte heller efter att de testades och godkänts”. Han vet inte om de som distribuerades har använts eller används i dag.

Används fortfarande i Sverige

När SVT frågar landets regioner visar det sig att åtminstone Norrbotten, som fått 50 000 stycken, och Östergötland, som fått 9 600, använder S.sangso än i dag. Flera regioner och kommuner har också haft andningsskyddet.

Sedan SVT konfronterat Socialstyrelsen om masken rekommenderar myndigheten att den inte längre används. Krisberedskapschef Johanna Sandwall hävdar dock att det som Socialstyrelsen levererat är testat och godkänt.

– Men som en extra försiktighetsåtgärd bromsar vi användningen av den. Så får vi väl besluta om vi bara ska testa igen eller om vi bara ska kassera skiten, säger hon.

Arbetsmiljöverket förnekar att man skulle ha godkänt en dålig mask. Myndigheten skriver att man har ”bedömt att produkten är tillräckligt säker och uppfyller de grundläggande säkerhetskraven”.

Verket uppger att den mask som FOI har underkänt inte är likadan som den som myndigheten har godkänt, fastän de heter samma sak.

Det är oklart vad variationen i utseende beror på, men testresultat från FOI visar att masker av samma modell kan se olika ut och vara både funktionella och bristfälliga.

Uselt testresultat vid FOI för S.sangso. Foto: FOI
Bild från testprotokoll från Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI). Foto: FOI

Underkänd i egna tester

Region Stockholm valde att avstå från ”S.sangso” fastän den godkändes av Arbetsmiljöverket.

”Den används inte eftersom den inte klarat region Stockholms egna tester”, skriver regionen.

Region Stockholm litar inte heller på ett enkelt godkänt resultat. Varje parti, även tidigare godkända modeller, testas eftersom regionen funnit att en och samma modell kan variera i kvalitet.

Tillverkaren Homar Bio-Technology avfärdar att fabriken säljer undermåliga masker.

”Vi har bara jobbat med en leverantör i Sverige och vet bara om ett riktigt test i Sverige på masker tillverkade i vår fabrik, ett test som fick godkänt.”

Fabriken påpekar att det finns många piratkopierade produkter i omlopp.

Denna granskning är en del av ett europeiskt journalistprojekt samordnat av den internationella grävredaktionen OCCRP.

Detta är en ny version med tillägget att de masker som Socialstyrelsen spridit är av samma modell som de som har underkänts.

Texten har även uppdaterats tidigare efter att Arbetsmiljöverket kommit med nya uppgifter om utseendet på den mask man godkänt. Uppgift om att verket bidragit till att sprida en underkänd mask är därför borttagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.