Socialstyrelsen. Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Socialstyrelsen ger nytt klartecken till andningsskydd

Uppdaterad
Publicerad

Socialstyrelsen meddelar nu landets regioner att myndigheten inte längre avråder från det andningsskydd som uppmärksammats i en granskning från SVT.

– Vi rekommenderar inte längre att man inte använder andningsskyddet. Sen är det upp till varje verksamhetschef att göra som de vill, säger Socialstyrelsens inköpschef Erik Magnusson.

Uppdrag granskning och SVT Nyheter rapporterade i onsdags att en specifik modell av kinesiskt icke CE-märkt andningsskydd, ”S.sangso”, hade fått underkänt i två av tre tester. Socialstyrelsen valde att sprida det i 240 000 exemplar till regionerna sedan myndigheten fått grönt ljus när de själv testat samma modell.

”En extra försiktighetsåtgärd”

När SVT ställde frågor till Socialstyrelsens krisberedskapschef Johanna Sandwall berättade hon att myndigheten nu avrådde från skyddet.

– Som en extra försiktighetsåtgärd bromsar vi användningen av den. Så får vi väl besluta om vi bara ska testa igen eller om vi bara ska kassera skiten, säger hon.

Sandwall påpekade samtidigt att andningsskyddet var testat och godkänt.

Socialstyrelsen har nu, efter SVT:s rapportering, på nytt kontaktat det testlaboratorium som godkänt masken. Beskedet därifrån är att maskerna är korrekt testade.

Bild från testprotokoll från Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI). Foto: FOI

– Då kan vi inte avråda från användning, säger Magnusson.

Kritisk till SVT:s publicering

Han är kritisk till SVT:s publicering:

– Det är fel att säga att vi sprider riskabla masker eftersom de som vi levererat är testade och godkända.

Det parti som Socialstyrelsen skickade ut testades dock inledningsvis av region Stockholm, och underkändes då, bekräftar regionen för SVT. Regionen har därför inte velat använda den, fastän den senare fick klartecken.

Även efter Stockholms test stoppade Socialstyrelsen masken, men lät testa den på nytt och fick då alltså godkänt. Med det som underlag kunde därefter Arbetsmiljöverket bevilja dispens. Ett sådant tillfälligt tillstånd var nödvändigt eftersom masken saknade CE-märkning. Efter det kunde masken åter användas på sjukhusen.

En månad senare, den 23 juni, testades en mask med samma namn av Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI). Denna gång blev den underkänd, vilket SVT berättade om i onsdags.

Enligt Arbetsmiljöverket finns det två andningsskydd med namnet S. Sangso. Det ena har fått tillfälligt tillstånd från myndigheten och kan användas i vården. Det andra, som har testats av FOI, har inte varit aktuell för myndigheten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mer Granskning
Mer Nyheter