Flaskan var bara centimeter från att träffa Shneur Kesselmans huvud. Händelsen var den andra attacken på rabbinen på bara några timmar. OBS! Bilden är ett montage. Foto: SVT

137 anmälningar i Skåne – på två år

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

De hotar, hatar och utövar våld mot judar. Men gärningsmännen bakom hatbrotten går fria.

Uppdrag granskning har gått igenom samtliga anmälningar gällande misstänkta antisemitiska hatbrott hos Skånepolisen för åren 2013 och 2014. Under perioden anmäldes 137 stycken hatbrott. Det handlar om alltifrån klotter i form av svastikor och hakkors, till trakasserier och bombhot. Och långt över hälften av hatbrotten i Malmö riktar sig direkt mot enskilda judar.

Shneur Kesselman är rabbin i Malmö, och med sin ortodoxa stil så har han ofta blivit utsatt av hot, och glåpord. Hatbrotten som drabbat honom står för en stor del av de anmälningar som kommit in till Malmöpolisen, de senaste åren.

UG – Judehatet i Malmö

– På samma dag hade jag tre, fyra incidenter inom två tre timmar, när jag var ute i stan. Det är helt sjukt. Och sedan kan det gå några månader utan att något händer, säger han.

Men Shneur Kesselmans anmälningar har i princip inte lett till några konsekvenser. Och samma sak gäller alla de andra anmälningarna om trakasserier mot judar. Gärningsmännen går fria. Thomas Bull är samordnare på hatbrottspolisen i Malmö, och enligt honom så har inget av de fall där judar anmält hot eller glåpord på gatan gått vidare till åtal.

– Inte vad gäller antisemitiska brott. Under de här två åren som vi jobbat med det här så är det väldigt få om ens någon som vi har fälld där.

Reporter: I praktiken så verkar det som att man kommer undan med de här kommentarerna?

Det kan man göra, ja.

13 anmälningar mot samma person

Förundersökningarna läggs nästan alltid ner med motiveringen att det inte går att utreda.

Och inte ens när polisen själv anser att den har på fötterna i ett ärende, så räcker det. För några år sedan lyckades polisen samla ihop 13 anmälningar mot samma gärningsman som trakasserat en ur personalen på judiska församlingen. Men när utredningen lämnades över till åklagare så kom beslutet om att ärendet inte skulle tas vidare.

Motiveringen då var att det inte gick att bevisa att den misstänkte gjort sig skyldig till brott.

Söker inte upp bilägare

I en del av de anmälda fallen har polisen ett registreringsnummer på en bil varifrån någon skrikit glåpord eller kastat saker mot Shneur Kesselman. Polisen har sagt att man då åtminstone ska ta in bilägarna till förhör för att göra en markering.

– Ja, det är så de sagt till mig, säger Shneur Kesselman och fortsätter:

– Och jag tycker det är väldigt bra. Jag tror till och med att sådant kan påverka situationen. När bilägaren får veta vad som hänt, även om det inte var han som körde under händelsen, så kommer han ju att be exempelvis sin son att vara försiktig när han lånar bilen.

Men det visar sig att polisen inte alls kallar alla bilägare till förhör, åtminstone inte under de senaste två åren som vi granskat. Av totalt åtta fall så har man bara pratat med bilägaren i tre fall. Thomas Bull förklarar att de inte går vidare med bilar som hör till så kallade bilmålvakter och när de används av flera personer i kriminella kretsar. I ett fall handlade det inte om ett brott, enligt Bull, och i ett fall har han ingen förklaring till varför de inte hörde bilägaren.

Så sent som i augusti så utsattes Shneur Kesselman för ytterligare två attacker inom loppet av några timmar. När han var på väg till synagogan till fots så körde en bil förbi. Någon i bilen kastade en tändare mot honom och hans sällskap. Därefter – på väg hem från synagogan – upprepades scenariot, den gången kastades en flaska mot hans huvud.

– Den var så nära att jag liksom kunde känna luftdraget. Det kunde ha slutat väldigt illa om den skulle ha träffat mig, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – Judehatet i Malmö

Mer i ämnet