Det dröjde tills mannen dömts innan barn- och ungdomspsykiatrin gjorde en anmälan till IVO om våldtäkten. Foto: SVT

15-årig flicka våldtogs i barnpsykiatrin – utredning och anmälan dröjde

Uppdaterad
Publicerad
UPPDRAG GRANSKNING ·

En 15-årig flicka våldtogs av en annan patient i tv-rummet på barn- och ungdomspsykiatrin. Men trots vårdens skyldighet att utreda och anmäla misstänkta övergrepp dröjde det tills mannen hade dömts innan anmälan gjordes – något verksamhetschefen Göran Rydén i dag beklagar.

Uppdrag granskning har berättat om Elin som vittnar om att hon under sin tid på BUP vid Sachska barnsjukhuset i Stockholm blev utsatt för sexuella övergrepp av en mentalskötare.

Redan samma år som övergreppen ska ha skett gjorde flera anställda på BUP observationer om närmanden från mannen gentemot Elin. 2017 berättade Elin för ansvariga i vuxenpsykiatrin att samme mentalskötare utsatt henne för sexuella övergrepp.

Men trots att vården har en skyldighet att utreda och anmäla misstänkta övergrepp till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, så skedde inte det i Elins fall varken 2013 eller 2017.

”Det ska inte behöva ta så lång tid”

Ett par år efter att Elin varit på BUP våldtas en 15-årig flicka i tv-rummet på samma avdelning av en annan patient. Flickans mamma polisanmäler.

En lex Maria-anmälan till Ivo görs inte förrän domen har fallit.

– Den fördröjningen kan jag bara beklaga. Det ska inte behöva ta så lång tid, säger Göran Rydén, verksamhetschef på BUP.

En tid senare berättar flickan att hon blivit sexuellt ofredad av en manlig skötare, när hon legat fastspänd i bältessäng i ett avskilt rum.

– Vi vet att vårdgivaren också fick den här informationen. Trots det fick den manliga skötaren jobba kvar och blev satt på pass, nattpass, tillsammans med den här flickan. Det tog tio dagar och det var när en av föräldrarna påtalade att “så här får det inte gå till, min dotter måste vara trygg och säker när vi är här”, innan skötaren togs ur tjänst, säger Annika Åkerberg, jurist på Civil rights defenders som företrätt flickan.

“Finns anledning att titta på det”

Det skrevs ingen avvikelse och det gjordes ingen intern utredning, skötaren fick senare komma tillbaka till jobbet. Dåvarande verksamhetschefen på BUP vill inte kommentera hur man resonerade kring flickans berättelse, men har sagt i polisförhör att:

“Jag kan inte förstå att någon riskerar jobbet för en sån grej. Någon kan komma in i rummet. För mig har det inte varit tveksamt om han ska fortsätta sin anställning.”

– Jag kan inte gå in i den enskilda avvikelsehändelsen där, men visst finns det anledning att titta på det, säger nuvarande verksamhetschef Göran Rydén.

Nekar till att ha begått övergrepp

Skötaren, som är en annan person än den man som misstänks för övergrepp mot Elin, polisanmäldes av flickans familj. Utredningen lades ned i brist på bevis.

Efter att SVT och vuxenpsykiatrin granskat Elins vård under 2019 har ansvariga på BUP polisanmält mentalskötaren som ska ha utsatt henne, och förundersökning pågår. BUP har nu också anmält till Ivo enligt lex Maria.

Till Uppdrag granskning säger mannen att han nekar till att ha begått övergrepp mot Elin.

Reportaget “Sveket mot Elin” sänds onsdag 30 oktober. Du kan se det på SVT Play eller 20.00 i SVT1.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer