Uppdrag gransknings Ali Fegan och Magnus Svenungsson. Foto: SVT

Så gjorde vi reportaget om Prioritet Finans affärer

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Vintern 2010 gjorde vi ett reportage om penningtvätt och svarta affärer. Då granskade vi hur enkelt det var att tvätta pengar på Forex bank och deras systerbolag X-change. När vi satt och läste skattebeslut och domar förekom uppgifter om Prioritet Finans och om hur bolagen som ägnat sig åt svarta affärer använt sig av Prioritet Finans i olika sammanhang.

När de dök upp som sponsor åt RIK, IFK Göteborg och Hammarby handboll bestämde vi oss för att på allvar granska stjärnsponsorn.

Vi vände oss till Skatteverket, domstolarna och Ekobrottsmyndigheten och hittade ett antal olika härvor där Prioritet Finans gjort affärer med brottslingar. Vi trodde inte då att Prioritet Finans var medvetna om vem de gjorde affärer med. Under arbetets gång väcktes frågan: Kunde det vara så att de faktiskt var medvetna om vad deras kunder ägnar sig åt?

Dold kamera

För att pröva om Prioritet Finans var medvetna om sina kunders kriminella verksamheter var vi tvungna att använda dold kamera. För oss på Uppdrag granskning gäller en regel vid dold kamera. Detta får endast användas om vi inte på något annat sätt kan bevisa ett missförhållande.

Uppdraget var att pröva om Prioritet Finans ville ha oss som kunder – trots att vi var öppna med att deras tjänster skulle användas för svarta affärer. Som den dolda inspelningen och deras agerande efteråt visade så ville de det. Svarta affärer var inget som fick Prioritet Finans att avbryta sina affärer med oss. Snarare tvärtom.

De erbjöd oss nya kontakter i Stockholm. 

Spännande research

Under arbetets gång har vi pratat med både kriminella och myndigheter för att begripa hur den här världen fungerar.  

Från början hade vi några mindre fall där Prioritet Finans gjort affärer med kriminella. Men researcharbetet har varit extra intressant den här gången eftersom utvecklingen varit så positiv. Det har på ett märkligt sätt vuxit med värre och värre kunder, grövre och grövre brottslingar. På ett sätt som ibland känts overkligt. Många andra gånger tvingas man ta ett steg bakåt eftersom tipset inte håller. Här har det varit tvärtom.   

Ett problem med arbetet har varit att få personer velat vara med i programmet. Många har varit rädda för konsekvenserna av en medverkan.

Allt offentligt

Allt material som vi presenterar har vi hämtat ur offentliga källor. Därför blir det intressant att läsa hur Prioritet Finans gör gällande att de kontrollerar sina kunder noggrant och ändå lyckas missa allt kriminellt förflutet som vi hittat hos deras kunder.

Angrepp mot Uppdrag granskning

Prioritet Finans har valt att attackera Uppdrag granskning istället för att träffa oss för en intervju och få se vad vi har funnit i vår granskning. Redan två veckor före programmets sändning kontaktade vi Nils Wiberg och bad om en intervju. Han lovade då att ställa upp.

Därefter kontaktades vi av en advokatbyrå som ville veta vad vi hade för frågor till Prioritet Finans. Dessutom fick vi beskedet att Nils Wiberg inte skulle ställa upp för en intervju.

Vi skulle istället få en intervju med en annan chef på företaget. Nu ville Prioritet finans bara försena allt. Via sms fick vi besked att de inte hade hunnit få fram alla fakta kring dom bolagen och personerna som vi granskat.

Vi tror att deras agerande enbart var ett sätt att dra ut på tiden. Måndagen, en vecka efter vår första kontakt, hade vi kommit överens om nästa tillfälle att träffas. Även detta tillfälle avbokades av Prioritet Finans.

Vi valde då att besöka företaget för att på plats söka Nils Wiberg. Han var inte där men svarade i telefonen att han inte kunde svara på frågan varför Prioritet Finans gör affärer med kriminella.

Därefter har Prioritet Finans kommit med anklagelser mot redaktionen. Bland annat ett brev som Ali Fegan skrev till en av företagets kunder, där han med glimten i ögat skämtade om att hans motiv att granska Prioritet Finans var hans bakgrund som Hammarby-fan. Intressant är att denna kund gjorde affärer med Prioritet Finans inifrån ett fängelse. Att Prioritet Finans förnekar detta samtidigt som man har så god relation med kunden att man får tillgång till ett brev som Uppdrag granskning skrivit, visar på motsatsen.

Möjligt att det blir uppföljning

Som alltid blir det mycket material i samband med en granskning. Det finns mycket mer att berätta om Prioritet Finans affärer. Men det har inte fått plats i det program vi sänder den 19 oktober. Det är frustrerande att veta saker som man inte får plats med. Det är mycket möjligt att vi gör en uppföljning och kan berätta om dessa affärer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.