Familjen Rydback tvingas lämna sitt mögelsjuka hus. Foto: SVT

Familjen tvingas lämna mögelsjukt hus

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Malin och Christer Rydback gjorde ett avgörande misstag när de köpte hus – de litade på den besiktningsman mäklaren rekommenderat.

Idag har de tvingats lämna huset, efter att barnen blivit sjuka av mögel.

(Sändes 16/11 2011)

Besiktningsmän arbetar på en växande marknad. Deras betydelse vid husaffärer har under de senaste 20 åren ökat och besiktningsmannen ska vara garanten för att köparen är väl informerad om husets eventuella brister vid en affär.

Tillsammans med mäklaren ska besiktningsmannen ta tillvara både köparens och säljarens intressen för att affären – för många den kanske största affär man gör i livet – blir ren och ärlig.

Men bilden av besiktningsmännen som en oberoende, pålitlig part är långtifrån sann.

Både mäklare och besiktningsmän vittnar om påtryckningar, mörkningar av skador och gemensamma affärer som knyter mäklare och besiktningsmän närmare varandra – något som kan få dyrbara följder för den husköpare som förs bakom ljuset.

För Christer och Malin Rydback har misstaget att lita på besiktningsmannens protokoll visat sig få större konsekvenser än de kunnat ana. De lämnade Stockholm för ett nytt liv i Sälen, som stolta ägare av ett hus.

Idag trängs de istället i en hyrd stuga och deras framtidsutsikter har förmörkats. Huset de köpte har visat sig vara mögelsjukt och döms ut helt.

Först förstod de inte varför barnen var ständigt sjuka – en av döttrarna hade missat så mycket att det diskuterades om hon skulle gå om en klass.

– Jag vet inte hur många veckor jag har tvingat iväg henne till skolan, fast hon mådde så dåligt och sagt att du måste skärpa dig. Och så berodde det på allt det här jävla möglet, säger Malin Rydback.

Precis som alla husköpare bör göra lät de utföra besiktning av huset innan de slog till. Och utlåtandet var fenomenalt – huset var i toppskick, enligt protokollet.

Vad de inte reflekterade över var att det var mäklaren som rekommenderat besiktningsmannen.

När huset började visa sig från sin rätta sida och barnen var ständigt sjuka lät familjen två olika besiktningsmän undersöka huset med en tids mellanrum. En av besiktningsmännen, Jan Källman, kallar huset det absolut sämsta han besiktigat.

– Det råder inget tvivel om det. Det fanns en mögelliknande lukt när man kom in, det märkte man ju. Och sen såg man ju, det var otroligt med fel, säger Jan Källman.

Den första besiktningsmannens protokoll avfärdar han helt.

– Det är ju skrattretande. Han kan ju knappt ha varit där, konstaterar han.

När familjen Rydback förstod vad möglet orsakade flyttade de snabbt ut och bor idag i en hyrd stuga på 80 kvadratmeter.

– Det här är ju vårt liv, vår framtid och vi har ingenting att förlora. Det är personlig konkurs när som helst om inte det här löser sig, säger Christer Rydback.

Uppdrag granskning har sökt mäklaren som sålde huset och som var den som rekommenderade besiktningsmannen, men han har inte velat ställa upp på en intervju. Inte heller besiktningsmannen eller det företag – Ocab – han arbetar för har velat svara på frågor.

I ett brev till familjen skriver Ocabs advokat att besiktningsmannen varken varit vårdslös eller försumlig – att han helt enkelt inte gjort några fel. Och Ocab tillägger att man inte blir sjuk av att bo i huset.

Fakta

Fakta: Köparens ansvar

Enligt lagen har köparen en omfattande undersökningsplikt.Det betyder att du som köpare måste vara medveten om i vilket skick bostaden duköper är i. Du måste ta reda på vilka brister som finns och om du inte kollat tillräckligtnoga före köpet kan du sedan inte häva köpet gentemot säljaren, eller få hjälpav dolda fel-försäkringen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.