En majoritet av besiktningsmännen känner sig utsatta för påtryckningar av mäklare. Jan Källman vill undvika alla bindningar som kan påverka. Foto: SVT

Besiktningsman: ”Man biter inte den hand som föder en”

Uppdaterad
Publicerad

UPPDRAG GRANSKNING · ”Mögel” föreslås bli ”mikrobiell påväxt” i protokollet. Och noggranna undersökningar ger färre jobb. En majoritet av besiktningsmännen upplever att mäklare försöker påverka deras jobb – och erkänner att det ibland lyckas, visar Uppdrag gransknings enkät.

Uppdrag granskning har gjort en undersökning bland medlemmarna hos SBR, Svenska Byggingenjörers Riksförbund för att få svar på frågor om hur de upplever förhållandet till mäklarna.

Två tredjedelar av de som fått våra frågor har svarat. Det visar sig att över 70 procent av besiktningsmännen känner sig utsatta för påtryckningar av mäklare som ansett att besiktningsmannen uttryckt sig för kritiskt. Flera säger sig också ändra sina protokoll, eftersom de annars är rädda att bli av med jobb.  

Här är några citat från Uppdrag gransknings undersökning:

”Mäklarna säger t ex: ’Skriv inte ‘mögel’ i protokollet, skriv istället ‘mikrobiell påväxt’. Det låter inte så illa som ‘mögel’.”

”Ju bättre besiktningar jag gör desto färre uppdrag får jag via mäklarna.”

”En mäklare sa till mig: ’Du ska ha klart för dig att om du skriver ner husen på det här viset så kommer du att bli arbetslös’.”

”Det är åt helvete. Det pågår så mycket skit... Jag får inga jobb om jag inte skriver besiktningsprotokollet som mäklaren vill.”

”Man biter inte den hand som föder en.”

”Jag har besiktigat hus, för att sen se i annonsen att en ny besiktning är utförd med en ”snällare” besiktningsman. Det har ansetts för komplicerat att sälja huset med det riktiga resultatet.”

”En gång försökte jag protestera mot att mäklaren skulle vara med och styra protokollet. Då blev jag utan jobb i flera månader. Jag har inte råd med det!”

”Jag ändrade mitt protokoll när mäklaren krävde det eftersom jag annars var rädd att bli av med jobb.”

När Uppdrag granskning låter en besiktningsman ringa runt till mäklarfirmor för att fråga om samarbete, och om mäklarna har några synpunkter på hur protokollen i så fall ska utformas, blir bilden ännu tydligare.

En mäklare skickar med ett gott råd:

– Om jag var i besiktningsbranschen, då skulle jag nog fundera lite på hur man skriver en besiktning, hur man uttrycker sig om du förstår vad jag menar. Så att man inte går fört hårt fram.

Gunnar Stetler, överåklagare på riksenheten mot korruption, säger till Uppdrag granskning att det kan vara fråga om bedrägeri att ändra i ett protokoll.

– Om en mäklare förmår någon att lämna felaktiga upgifter kan det vara en straffbar handling, det kan vara fråga om osant intygande, säger Gunnar Stetler.

Fakta: Köparens ansvar

Visa

Enligt lagen har köparen en omfattande undersökningsplikt. Det betyder att du som köpare måste vara medveten om i vilket skick bostaden du köper är i. Du måste ta reda på vilka brister som finns och om du inte kollat tillräckligt noga före köpet kan du sedan inte häva köpet gentemot säljaren, eller få hjälp av dolda fel-försäkringen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer