Den första besiktningen av huset i Uppsala fick köparna inte ta del av, hävdar de. Foto: SVT

Sommarregnen gav dystert besked – taket läckte in vatten

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Den första besiktningen ett halvår innan försäljningen avslöjade stora brister på bland annat tak. När Patrik och Anna sen köpte huset hävdar de att de bara fick se det protokoll mäklaren delat ut. Och där var taket inte ens besiktigat.

Patrik Ekström och Anna Engström föll handlöst för ett hus utanför Uppsala och vann budgivningen på 2,2 miljoner kronor.

Vid visningen fick de ett besiktningsprotokoll av mäklaren. I det stod bland annat att taket inte var besiktigat, eftersom taket var snötäckt vid besiktningstillfället och att det borde göras en kompletterande undersökning.

Patrik och Anna kände sig trots det stressade att slå till, eftersom mäklaren hävdade att det fanns andra köpare som stod på kö.

Vad de inte visste var att huset blivit besiktigat ett halvår tidigare av en annan besiktningsman – med ett bekymmersamt resultat.

Så familjen flyttade in och med de första, tunga sommarregnen kom överraskningen.

Det regnade in i huset.

– När det läckte in i tjejens rum pratade jag med grannen här bredvid och han frågade om vi inte visste om det, att taket var riktigt dåligt och frågade om jag inte sett det i besiktningsprotokollet, berättar Patrik Ekström.

Uppdrag granskning lät den första besiktningsmannen, Jan Källman, komma tillbaka och ta del av det nya protokollet och berätta om de fynd han gjorde vid sin besiktning.

– Ja, det står ju här att det finns trasiga och frostsprängda tegelpannor, taket är dåligt generellt, röret för avlopp är trasigt, takstegen är gravrostig och för kort upptill, vindskydd saknas för motläggningsstege, underlagspappen är gammal, spröd, blåsig, trasig och dålig. Vindskivorna är delvis dåliga, nedböjning finns i taket, ventilation saknas vid takfoten, ja, och det räcker ju så att säga…Taket är ju dåligt helt enkelt, säger Jan Källman.

Det han kallar nedböjning i taket är ett tecken på en svag konstruktion och kräver större ingrepp än att bara byta tak och papp. Uppskattningar som gjorts visar att det kan handla om så mycket som 300 000 kronor för att få ordning på taket.

Att besiktningsmannen inte kunde komma upp på taket på grund av snön avfärdar Jan Källman som ursäkt.

– Han har ju avslöjat sig lite, för han har ju en bild som avslöjar att det finns inte så mycket snö. Och det här taket kan väl inte vara speciellt svårt att besiktiga, till och med från balkongen ser man att underlagspappen är dålig och trasig, säger han.

Patrik Ekström blir besviken när han hör Jan Källmans slutsatser.

– Det känns som om det handlar om att luras. Bara lura oss så att folk ska köpa husen, säger han.

Mäklaren hade kunnat upplysa Patrik och Anna om att man kan lägga in en klausul i kontraktet, där det står att när taket väl besiktigats så har köparen rätt att frånträda köpet eller diskutera priset. Då hade Patrik och Anna alltså kunnat få tillbaka det renoveringen av taket kommer kosta.

Mäklaren, som jobbar för Fastighetsbyrån, har inte velat ställa upp på en intervju, istället svarar han via mejl.

Mäklaren skriver att de normalt sett inte använder den typen av klausuler och menar att risken för tvist är stor när priset ska justeras. Han skriver också att han upplyste om att taket var dåligt och att han hade med sig det första besiktningsprotokollet till visningen. Alltså det där även taket var besiktigat.

Ord står mot ord. Patrik och Anna står fast vid att de absolut aldrig fick se det protokollet. Mäklaren säger att han har fullföljt sin plikt och understryker köparens eget ansvar.

Men när Uppdrag granskning frågar tillsynsmyndigheten, alltså fastighetsmäklarnämnden, så säger de att det här fallet nu kan komma att prövas. För om det nu är så att mäklaren hade med det första protokollet där även taket var besiktigat, så är det mäklarens ansvar att se till att köparen förstod problemet.

Anticimex har ett nära samarbete med Fastighetsbyrån och var också den firma som stod för den andra besiktningen. Besiktningschefen Per Bergström försvarar beslutet att inte gå upp på det snötäckta taket, eftersom det medför halkrisk. Han ser inte heller några problem med att ha ett nära samarbete med en mäklarfirma.

– Vi är väldigt tydliga med att oavsett vem som är beställare av en besiktning så utför vi den på exakt samma sätt, säger Per Bergström på Anticimex.

Patriks pappa sålde sitt hus för att kunna gå in med pengar i Patriks och Annas husköp. Tanken var att de tillsammans skulle rusta ett litet hus på tomten där han kunde bo. Nu finns det inga pengar till det och pappan bor kvar i källaren.

Hur tror ni att ni kommer att ta er igenom det här, pengamässigt?

– Bra fråga. Jag vet faktiskt inte, säger Patrik Ekström.

Fakta: Köparens ansvar

Enligt lagen har köparen en omfattande undersökningsplikt.Det betyder att du som köpare måste vara medveten om i vilket skick bostaden duköper är i. Du måste ta reda på vilka brister som finns och om du inte kollat tillräckligtnoga före köpet kan du sedan inte häva köpet gentemot säljaren, eller få hjälpav dolda fel-försäkringen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.