Så gjorde vi reportaget om mäklare och besiktningsmän

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Jorun Collin, reporter, och Björn Tunbäck, redaktör, ligger bakom reportaget om mäklare och besiktningsmän. Här berättar de om arbetet.

Reportaget

Det vi undersökt är så kallade överlåtelsebesiktningar vid vanliga husaffärer. Alltså när en besiktningsman undersöker ett hus vid en försäljning. Besiktningsmän kan också göra andra typer av besiktningar.

Flera mäklarkedjor har tydliga samarbeten med besiktningsfirmor. Sveriges största besiktningsföretag, Anticimex, samarbetar med i stort sett alla stora mäklarkedjor. Det finns också särskilda paket som en hussäljare kan köpa av mäklaren. Sen kan mäklaren gå ut med att huset är besiktigat och klart.

Vår granskning utgick från att mäklare och besiktningsman kan ha olika intressen vid en husaffär. En besiktningsman uppfattas av köparen som oberoende och opartisk. Besiktningsmannen ska hjälpa köparen att hitta fel. Medan mäklaren som vill sälja huset så lätt, och så dyrt, som möjligt kan ha intresse av att besiktningsprotokollet inte betonar eventuella brister. Om mäklaren väljer besiktningsman, vem ser då till köparens intressen?

Detta pratas det om i branschen, men hur skulle vi kunna undersöka hur det är?

Till att börja med hade vi tips från olika håll. Vi fick tag i besiktningsmän som berättade att de utsatts för påtryckningar från mäklare eller rent av förlorat uppdrag när deras besiktningsprotokoll varit för hårda.

Men hur skulle vi kunna veta hur vanligt det är, eller om inte bara de besiktningsmän och mäklare som kritiserar samarbetet ville framstå som extra seriösa för egen del. De konkurrerar ju på samma marknad.

Tipsen

Det började med två olika tips till redaktionen. Några besiktningsmän, som inte kände varandra, berättade att mäklare försöker påverka dem att utforma besiktningsprotokoll som gör husen lättare att sälja. Alltså att mörka fel.

Vi sökte fler källor och fick kontakt med fler och fler besiktningsmän och även med mäklare som bekräftade problemen med systemet där besiktningsmän och mäklare samarbetar. Där mäklarna får besiktningsmännen att skriva alltför positiva protokoll. Som förutsättning för ett fortsatt samarbete. Och där husköparen är förlorare.

Den 1 juli i år kom en ny mäklarlag som gör det möjligt för en besiktningsman att betala provision till mäklaren för att få besiktningsuppdrag. Det var inte tillåtet tidigare. De kontakter vi fick med folk i branschen sa att den uppluckrade lagen ökar riskerna för köparna.

Undersökningen

Eftersom det är känsligt att tala om eventuella påtryckningar man blivit utsatt för som besiktningsman valde vi att göra en enkät. Genom att lova att svaren skulle behandlas anonymt räknade vi med att de tillfrågade skulle våga säga sin mening.

Vi sände ut enkäten till samtliga 186 besiktningsmän anslutna till yrkesorganisationen SBR, Svenska byggingenjörers riksförbund, och som står på förbundets lista för överlåtelsebesiktningar.

Vi tog deras e-postadresser från SBR:s hemsida. Alla landets besiktningsmän är inte med där. Men det är ändå en klart definierad grupp av besiktningsmän där vi ansåg att svaren skulle vara intressanta.

Sammanlagt svarade 125.

Det betyder att bortfallet var lite för stort för att dra generella slutsatser (33 procent).

Däremot valde vi att redovisa vad de som svarat sagt. Vi återgav svaren på tre frågor:

– Har du någon gång fått påpekanden från mäklare för att ha utrryckt dig för kritiskt i ett besiktningsprotokoll?

Av dem som svarat sade 73 procent att varit med om det. Elva procent av de svarande hade varit med om det en gång. Resten oftare.

– Har du någon gång råkat ut för att en mäklare försökt få dig att ändra i ett besiktningsprotokoll?

Där svarade 50 procent att det hade hänt dem.

– Hur ser du ppå risken för att en besiktning påverkas av ett organiserat samarbete mellan besiktningsmannen/besiktningsföretaget och mäklaren/mäklarföretaget?

Där kryssade 57 procent av de svarande för att risken var stor eller mycket stor.

Det fanns också en fråga där besiktningsmännen kunde formulera sig fritt. Över sextio besiktningsmän gav kommentarer. Därifrån använde vi citat.

Fallen

Under arbetet med reportaget fann vi två familjer som köpt hus efter att ha sett fina besiktningsprotokoll. Det var vi som kontaktade familjerna, och alltså inte de som kom till oss. Genom dem kunde vi se hur viktigt ett korrekt besiktningsprotokoll är för att affären ska göras till båda parters bästa. Men i våra två fall verkar det tydligt att mäklaren stått närmare säljaren än köparen.

I det ena fallet har dessutom försäljningen skett i brådska “eftersom en annan köpare var beredd att skriva på.”

Köparen har en omfattande undersökningsplikt, men i och med att många köpare inte har byggnadstekniska kunskaper så anlitar de en besiktningsman som ska undersöka huset åt dem. Då litar köparen på besiktningsmannen faktiskt är oberoende.

I det ena fallet, i Uppsala, fanns ett gammalt besiktningsprotokoll som köparna säger att de aldrig fått se. Det kom från ett tidigare försök att sälja huset via en annan mäklare. Köparna säger att de aldrig fått se protokollet, medan mäklaren skriver i e-brev till oss att de fick bläddra i det. Där står ord mot ord, men vi har valt att redovisa det och låta tittarna bedöma trovärdigheten hos parterna. Den händelsen anser fastighetsmäklarnämndens chef att de bör undersöka för att se om köparna fått ordentlig information om den första besiktningen. Mäklare skall ge god information. Att bara låta någon bläddra i ett protokoll kan vara otillräckligt.

Vi har försökt få kommentarer från den berörde mäklaren och besiktningsmannen i Sälenaffären, men de har undvikit oss. Inte svarat i telefon eller avslutat samtalet utan kommentarer. Inte heller deras företag har ställt upp på intervju.

Bandade samtal med mäklare

Ingen mäklare skulle ju öppet medge att man försöker få fel mörkade, omformulerade och att man helt enkelt försöker påverka besiktningsmannen. Så för att försöka få svart på vitt vad mäklare egentligen kan tänkas säga till besiktningsmän när de inte vet att andra hör så lät vi besiktningsmannen Bertil Bergqvist ringa några mäklare, både sådana han kände sedan tidigare och andra. I samtalen fick vi bland annat höra att om det är ett gammalt hus så behöver man inte skriva tio punkter i riskanalysen utan då räcker det att det står att det är ett gammalt hus. En mäklare säger rakt ut att han får problem att sälja huset om besiktningsprotokollet är för hårt.

I researcharbetet har också Per Karlsson deltagit.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.