• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en träningsanläggning i Slottsskogen i Göteborg med kraftig rökspridning i området. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer om händelsen här

SD-riksdagsmannen Kent Ekeroth pekas ut somm en centralgestalt inom rörelsen Counterjihad. Foto: SVTVisa alla (5)
Visa alla (5)

SD-politiker aktiv i rörelse som manar till våld

Publicerad

UPPDRAG GRANSKNING · Anders Behring Breivik hämtade idéer från Counterjihad, en rörelse som hävdar att Europa befinner i krig mot islam och där profiler talar om avrättningar av politiker och om muslimer som ”måste tas bort”.
En av rörelsens centralgestalter är – SD-riksdagsmannen Kent Ekeroth.

(Sändes 14/12 2011)

Efter sprängdådet i Oslo och massakern på Utöya var Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson tydlig. SD-ledaren slog fast att det finns inga kopplingar mellan hans parti och anti-islamister som Breivik, som förespråkar våld.

– Om det finns andra som delar personens ideologi och syn på våld så bär de också ett tungt moraliskt ansvar, sade Jimmie Åkesson i sitt sommartal.

Uppdrag granskning kan nu berätta om en rad kopplingar mellan Anders Behring Breivik och de personer som format hans idévärld.

Bara två timmar innan Breivik detonerade bomberna i centrala Oslo skickade han ut ett manifest, det som var hans krigsförklaring mot det mångkulturella samhället och islam.

Kartläggningen gav 547 namn

Manifestet kallat ”2083 – en europeisk deklaration för självständighet” mejlades iväg till drygt 1000 e-postadresser. Tillsammans med norska journalister på NRK:s Brennpunkt har Uppdrag gransknings reportrar kartlagt Breiviks nätverk.

Brennpunkt har haft tillgång till ett originalmejl som Breivik skickade ut. Med det mejlet som utgångspunkt har olika adresser – många av dem anonyma – samkörts med bland annat sociala medier som Facebook.

Det har gett en lista med 547 namn på personer vilka med säkerhet tagit emot Breiviks manifest. Och de digitala spår Breivik lämnade efter sig leder till vad som kan kallas en global motståndsrörelse med ett gemensamt mål – att stoppa islam.

Den striden förs på två plan. Dels på gatunivå, genom våldsamma gräsrotsrörelser som EDL, English Defence League med förgreningar och en systerorganisation i bland annat Sverige, och dels på ett ideologiskt plan genom den världsomspännande rörelsen Counterjihad.

Håller hemliga möten i Europa

I Counterjihad ingår en exklusiv skara politiker, akademiker, aktivister och bloggare som under hemliga möten runt om i Europa bedriver ett organiserat motstånd mot det de kallar islamiseringen.

Counterjihad-rörelsen har inget formellt medlemskap eller ledare. Istället finns en kärna av personer som samlas kring deras viktigaste webbplats, Gates of Vienna, där idéerna publiceras. En webbplats där också Breivik skrivit kommentarer.

På Gates of Vienna anses den främste ideologen vara en 36-årig norrman som gömmer sig bakom signaturen Fjordman, en skribent Breivik utnämnt till sin favoritförfattare. Det är också från Fjordmans texter Berivik kopierat en dryg tiondel av alla de tankar han för fram i sitt manifest.

Många av de tankarna är tidigare publicerade på Gates of Vienna – och budskapet är tydligt. Fjordman skriver bland annat att ”Mitt råd till alla västerlänningar är att beväpna sig omedelbart, mentalt men också fysiskt med vapen och förmågan att använda dem”.

Han skriver också: ”Islam och alla som utövar det måste tas bort – totalt och fysiskt från hela västvärlden”.

Ekeroth pekas ut som centralgestalt

Det är i den här rörelsen, där det uppmanas till våld och väpnat motstånd, som den profilerade SD-riksdagsmannen Kent Ekeroth pekas ut som en centralgestalt.

Kent Ekeroth är som internationell sekreterare den person Sverigedemokraterna skickar på uppdrag runt i världen för att representera partiet.

Han har själv länkat till Gates of Vienna och Fjordman vid upprepade tillfällen och han omnämns på sajten som en av rörelsens ledande aktivister.

Kent Ekeroth har också bjudit in andra profiler inom rörelsen till Sverige. Bland annat den tongivande engelsmannen Alan Lake, 2009.

Två år senare skrev Lake ”som man sår får man skörda” efter massakern på Utöya. Alan Lake har också tidigare skrivit inlägg med uppmaningar att komma med namn till en dödslista med makthavare som svikit sitt land och förtjänade att dödas.

– Det är väldigt obehagligt. Och det är ju så långt ifrån vad vi som parti står för som man kan komma, säger Mattias Karlsson, ledamot av Sverigedemokraternas verkställande utskott när han får höra några av citaten från profiler inom Counterjihadrörelsen.

Efter Utöya var Sverigedemokraterna oerhört tydliga. Vi har ingen koppling till några antiislamistiska rörelser som bejakar våld. Jimmie Åkesson sa att han aldrig skulle komprommissa med de värdena. Hur tycker du att det rimmar då med Kent Ekeroths engagemang?

– SD som parti har aldrig haft någon kontakt med någon som förespråkar våld eller står för extremism. Att Kent Ekeroth som individ har haft det måste bero på att de här uttalandena inte har varit kända för honom. Jag är helt övertygad om det, säger Mattias Karlsson.

När Fjordman strax efter massakern i Norge pekades ut som Breiviks idol var Kent Ekeroth snabb att försvara honom. På sin egen hemsida skrev han bland annat:
”Fjordmans texter ger för övrigt inget utrymme till de hemskheter Breivik utfört överhuvudtaget. Tvärtom går de ut på att bevara demokrati, öppenhet och Västerlandet.”

Står du fast vid det idag?

– Givetvis håller jag inte med om texter som uppmanar på något sätt till våld eller våldshandlingar, så den textbiten håller jag givetvis inte med om. Men Fjordman har skrivit väldigt mycket annat, om kulturhistoria och så vidare, säger Kent Ekeroth till Uppdrag granskning.

När Counterjihad-rörelsens profiler anklagades för att ha inspirerat Breivik så var ni flera som gick ut och sa att ni aldrig propagerat för våld. Nu har vi ju hittat flera exempel på det i våran granskning. Vad säger du om det?

– Breivik har blivit förklarad sinnesjuk och han skulle kunna ta utgångspunkt från vilken ideologi som helst. Vad Counterjihadrörelsen går ut på, det är att bemöta den muslimska ideologin kritiskt och det menar jag att man måste kunna göra. Sen är det självklart att man inte ska uppmana till våld på något sätt, säger Kent Ekeroth.

Reportage: Ali Fegan, Karin Mattisson, Axel Humlesjö samt NRK Brennpunkt

Research: Louise Lindell och Herman Reuterswärd

Text: Peter Bagge

Tipsa redaktionen: granskning@svt.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SD-riksdagsmannen Kent Ekeroth pekas ut somm en centralgestalt inom rörelsen Counterjihad.
SD-riksdagsmannen Kent Ekeroth pekas ut somm en centralgestalt inom rörelsen Counterjihad. Foto: SVT
Anders Behring Breiviks manifest, som skickades bara timmarna innan massakern i Norge inleddes.
Anders Behring Breiviks manifest, som skickades bara timmarna innan massakern i Norge inleddes. Foto: SVT
Massmördaren Anders Behring Breivik.
Massmördaren Anders Behring Breivik. Foto: SVT
Mattias Karlsson, som tillhör ledarskiktet inom Sverigedemokraterna, vill ta avstånd från rörelser som uppmanar till våld.
Mattias Karlsson, som tillhör ledarskiktet inom Sverigedemokraterna, vill ta avstånd från rörelser som uppmanar till våld. Foto: SVT
Den brittiske högerextremisten Alan Lake har besökt Sverige, inbjuden av Kent Ekeroth (SD).
Den brittiske högerextremisten Alan Lake har besökt Sverige, inbjuden av Kent Ekeroth (SD). Foto: SVT