Leif Karlsson, Strålsäkerhetsmyndigheten. Foto: SVT

Var på plats på Ringhals – fick inget veta om branden

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

På morgonen efter branden hölls krismöten inne på Ringhals. Samtidigt satt en chef och en inspektör från Strålsäkerhetsmyndigheten i ett annat möte med kärnkraftverkets säkerhetspersonal – utan att få veta vad som hänt under natten.

Natten mot 11 maj förra startade branden inne i reaktor 2 på Ringhals. Sedan tidigare hade representanter från Strålsäkerhetsmyndigheten ett inplanerat möte på kärnkraftverket samma dag – ett möte som tillhör de årliga rutinerna.

Samtidigt pågick febril verksamhet i reaktor 2 på Ringhals när branden och dess följder skulle redas ut.

Med på det planerade mötet med Strålsäkerhetsmyndigheten satt bland annat Ringhals säkerhetschef och inledningsvis hela säkerhetsavdelningen. Men nattens brand är det ingen som nämner, trots att mötet pågick hela tiden fram till lunch.

– Varför de inte gjorde det, det är en fråga som du kan ställa till Ringhals, säger Leif Karlsson, som är enhetschef för drifttillsyn på Strålsäkerhetsmyndigheten.

Vad tänker du om det?

– Ja, det har vi framfört till Ringhals vad vi tyckte om det.

Vad tycker du om det då?

– Vi var förvånade att man inte gjorde det, säger Leif Karlsson.

Enligt Gösta Larsen, kommunikationschef på Ringhals, fick Strålssäkerhetsmyndigheten, SSM, ändå rapport om händelsen på morgonen den 11 maj.

– Det mötet var planerat sen tidigare, det hade helt annan agenda. Och den här händelsen den dryftades inte på det mötet. Men SSM blev informerad på ordinarie sätt, tidigt på morgonen den 11 maj, säger han.

Då fick man veta att ni trodde att det hade brunnit i reaktorn?

– Det fick man veta på morgonen, ja.

När Ringhals representanter gick in i mötet visste de vad som hänt – men delade inte med sig till SSM:s representanter på plats.

– De hade fått en kort redogörelse, precis som jag fick att vi hade haft en händelse under natten på Ringhals 2 med en temperaturstegring och en tryckstegring i inneslutningen. Det var den kunskap de hade inför mötet.

De hade fått veta det alldeles innan mötet?

– Ja.

Och valde att inte berätta det?

– Nej, de tog inte upp det under det här mötet. Men vi informerade SSM på det ordinarie sättet. Att de var här den dagen, det var ju av en helt annan anledning, säger Gösta Larsen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.