Förra årets brand på Ringhals har kostat miljardbelopp. Foto: SVT

Ledningen tummade på säkerheten för att spara tid

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Förra årets brand på kärnkraftverket Ringhals har hittills kostat runt två miljarder kronor. Uppdrag granskning kan nu avslöja det som ledde fram till olyckan: att ledningen valde att tumma på säkerheten – i ett försök att spara 40 dyrbara timmar.

(Sändes 8/2 2012)

Natten mot onsdagen den 11 maj förra året startade den uppmärksammade branden inne i reaktor 2 på kärnkraftverket Ringhals i Halland.

Den bild Ringhals själva förmedlade efteråt var att det handlade om en mindre brand och att man noterat att temperaturen ökat med några grader i byggnaden när man genomförde ett prov.

Ringhals intygade att allt var under kontroll och nyheten fick inget större genomslag.

I november kunde SVT dock avslöja vad som orsakat branden -  en bortglömd dammsugare som fattat eld under provtryckningen. I media gavs då bilden att det handlade om ”ett mänskligt misstag”.

Ett medvetet beslut

I själva verket handlar det om ett medvetet beslut från reaktorledningen på Ringhals. Ett beslut som kom att få förödande konsekvenser.

I början av maj förra året hade reaktor 2 på Ringhals stått stilla i fyra veckor och omstarten flyttades fram flera gånger. Ägaren Vattenfall förlorar miljoner varje dag reaktorn står stilla och ledningen på Ringhals var pressad.

Ledningen på reaktor 2 ville vinna tillbaka förlorad tid och frångick därför rutinerna på ett sätt som aldrig gjorts innan: man tidigarelade tryckprovet av reaktorn för att tjäna tid – 40 dyrbara timmar skulle sparas in.

Reaktorledningen gav order om att tryckprovet skulle genomföras trots att servicen fortfarande pågick. Arbetena avbröts och utrustning skulle lämnas kvar i reaktorn, tvärtemot hur man annars brukat göra.

– Jag har pratat med många av mina medarbetare på Ringhals och alla beskriver ungefär samma sak. Att det här är en liten grupp människor som fått för sig att göra ett experiment som inte utföll särdeles bra, säger en källa med insyn på Ringhals till Uppdrag granskning.

Vågar inte berätta öppet

Källan, som inte vågar berätta öppet av rädsla för repressalier, berättar för Uppdrag granskning att förutsättningarna förändrades radikalt för det prov som skulle utföras inför omstarten av reaktorn.

– På mig förefaller det som ledningen sparkar det här neråt. De letar en syndabock helt enkelt, istället för att ta sitt ansvar. Är det ett mänskligt misstag, då är det misstaget begånget i ledningen helt enkelt, inte hos folket som utförde det de var tillsagda att göra, säger en han.

När tryckprovet tidigarelades brast det i kommunikation mellan personalen på golvet och ledningen. Eftersom service och bränslebyte skulle fortsätta efteråt lämnades stora mängder verktyg och material kvar – bland annat en vattendammsugare, som skulle användas igen efter tryckprovet.

– Ingenting skulle ha varit kvar inne i reaktorsbyggnaden när testet gjordes, säger Uppdrag gransknings källa.

Gösta Larsen, kommunikationschef på Ringhals, bekräftar att det begicks misstag vid det ödesdigra provet.

– Ja, det blev inte urstädat i reaktorinneslutningen som det borde ha blivit. Facit säger att vi skulle ha tagit bort en del grejer som stod där, konstaterar han.

Och varför blev de inte det?

– Det fanns organisatoriska brister i vem som hade det slutliga ansvaret.

Hur menar du?

– Det fanns olika order på hur det skulle se ut. Det fanns motstridiga order och sen fanns det inte någon organisationsenhet som hade det slutliga ansvaret för att se till att såg ut som det skulle göra, säger Gösta Larsen.

När tryckprovet sedan pågick och all personal lämnat byggnaden startade dammsugaren – och fattade sedan eld.

Hur den kunde starta är än idag ett mysterium.

Hittills har branden kostat ägaren Vattenfall omkring två miljarder kronor.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.