Branden på Ringhals förra våren har kostat miljardbelopp. Foto: SVT

Säkerhetsbrister på Ringhals påtalade under flera år

Publicerad

UPPDRAG GRANSKNING · Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, har under flera år uppmärksammat brister på Ringhals. Kärnkraftverket var därför satt under särskild tillsyn när branden inträffade i maj 2011.

– Vi upplevde att Ringhals hade haft problem under flera års tid och hanteringen internt hade inte drivits på det sättet som vi förväntade oss. Varje gång det hade inträffat så hade Ringhals kommit in med bra åtgärdsplaner. Men sen upprepades ändå de här bristerna, säger Leif Karlsson, enhetschef för drifttillsyn på SSM.

Ni fick nog helt enkelt?

– Nej, inte nog tycker jag är fel att säga. Men vi tyckte att det här var så pass allvarligt och vi ville markera mot Ringhals, också internt naturligtvis, att vi skulle försöka titta mer noggrant på det här. Följa verksamheten vid Ringhals mer noggrant än vad vi normalt gör.

I juli 2009 sattes därför Ringhals under så kallad ”särskild tillsyn”. Det är ett kraftfullt och mycket ovanligt beslut från Strålsäkerhetsmyndigheten, som då ansåg att bristerna på sikt skulle kunna äventyra reaktorsäkerheten.

Kärnkraftverket stod fortfarande under särskild tillsyn, när det i maj 2011 började brinna i Ringhals 2.

– Naturligtvis ska man dra alla slutsatser man kan, utifrån det här, men det gäller ju att sätta in det i ett större perspektiv och inte fokusera enbart på den här händelsen. Ligger de här problemen så att säga generellt i organisationen eller är det specifikt för Ringhals 2, säger Leif Karlsson.

Ja, vad handlar det om?

– Ja, det är ju det man håller på och jobbar med. Vi pekar ju på några saker. Kanske har man fokuserat för mycket på medarbetarna, och för lite på ledningen, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer