Frivården, som är satt att övervaka personer dömda till skyddstillsyn, får inte alltid veta när åklagare beslutar om åtalsunderlåtelse för ny brottslighet. Foto: SVT

Frivården får inget veta om fortsatt brottslighet

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Frivården har till uppdrag att övervaka dem som döms till skyddstillsyn. Men när åklagare beslutar om åtalsunderlåtelse för en rattfyllerist får myndigheten inget veta.

Många av de fall Uppdrag granskning undersökt, där rattfyllerister sluppit straff, har haft det gemensamt att personerna tidigare dömts till skyddstillsyn.

Ansvaret för att övervaka dem som har skyddstillsyn ligger på Frivården. Det är Frivården som ska se till att den dömde lämnar det kriminella livet och kommer ifrån droger och missbruk.

Men när Uppdrag granskning pratar med Frivården visar det sig att de aldrig ens får veta om åtalsunderlåtelsen. En person som är satt under skyddstillsyn kan alltså gripas av polis, hamna på åklagarens bord – och undvika uppmärksamhet från Frivårdens handläggare, eftersom åklagaren inte berättar.

– Nej, det gör vi inte – inte om en åtalsunderlåtelse, bekräftar Lisbeth Johansson, chef för åklagarkammaren i Göteborg.

Är inte det märkligt?

– Man kan kanske tycka att det är märkligt, men vi har ingen sån underrättelseskyldighet, säger hon.

Trafikpolisen Jenny Wester får sällan själv veta vad som hänt efter deras ingripanden.

– Det är vattentäta skott mellan myndigheterna. Så upplever jag det. Vi vet väldigt lite vad som händer, om vilken påföljd personen får, säger hon.

Fakta

Kraftigt ökad risk för dödsfall

En påverkad personkan öka risken för dödsfall i trafiken ända upp till 1000 gånger. Enligttrafiksäkerhetsdirektören Clas Tingvall på Trafiksäkerhetsverket finns ingenannan faktor som har den starka relationen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.