Åseleborna kommer inte längre ha tillgång till egen ambulans – istället blir det en enklare akutbil. Foto: SVT

Besvikelse när ambulansen försvinner

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

De högröstade protesterna räckte inte. När landstinget i Västerbotten ska spara får Åseleborna betala med lite av sin trygghet. I ett slag blev Åsele den kommun i landet där man får vänta allra längst på ambulans.

(Sändes 29/2 2012)

På den svenska glesbygden kämpar invånarna i en allt brantare utförsbacke. Affärer och skolor stängs och befolkningen blir bara äldre – och färre till antalet.

I Åsele kommun, 16 mil från Västerbottens största stad Umeå, har några av de 3 000 invånarna gjort sina röster hörda de senaste veckorna.

De har fört en tuff kamp för att få behålla den trygghet de sett som en självklar rättighet – en egen ambulans. Stationerad i kommunen och redo att rycka ut dygnet runt.

Landstinget i Västerbotten behöver spara 150 miljoner kronor och ambulansen i Åsele, som drivs på entreprenad av ett lokalt företag, kostar för mycket med tanke på hur lite den används.

Därför har landstinget nu drivit igenom det hårt kritiserade förslaget att dra in ambulansen och täcka upp delar av behovet med en så kallad akutbil. Närmast stationerade ambulans kommer istället att finnas i Dorotea, fem mil bort.

Det betyder att väntetiden för den som larmar kommer att öka dramatiskt, från dagens 12 minuter – till 32.

– Det kommer att bli jättesvårt för alla patienter här. Hela inlandet i stort sett, alla kommer att drabbas av det här. När Doroteaambulansen är borta efter klockan fem, då har de ingenting, säger ambulanssjuksköterskan Evelina Sahlén, som nu lämnar Åsele.

Hon tillhör en minoritet i glesbygden. Hon är ung och välutbildad – och hon vill egentligen inte flytta.

– Det finns väldigt mycket här och det är ändå väldig närhet till alltihop, säger Evelina Sahlén.

Annars följer kommunen ett känt glesbygdsmönster. Det är fler som dör än som föds. Åseleborna blir bara äldre och färre.

Besvikna nyinflyttade

För att vända trenden har kommunen satsat hårt på att locka till sig människor från andra länder, genom att erbjuda lugn och ro och billigt boende. Tobias och Susanne Jost från Schweiz tillhör dem som fastnat för lockropen från norr.

De är besvikna över att ambulansen nu försvinner från nya hemorten.

– Vi funderade ordentligt, finns här jobb, framtid för vår flicka, finns skola, finns sjukvård? Vi researchade jättemycket innan vi beslutade oss för att flytta till Sverige, säger Tobias Jost.

Familjen Ohlsson har kanske mer än de flesta varit tvungna att fundera över vad som händer när ambulansen är borta. Sonen Signar fick så sent som vid trettonhelgen i år ett krampanfall och slutade andas.

– Vi hjälptes åt att blåsa luft i honom för att han skulle klara sig till ambulansen kom, berättar Emma Ohlsson.

Mitt i rädslan och kaoset hann hon tänka på ambulansen som hon visste skulle försvinna. Emma Ohlsson blev osäker på om den redan var borta eller om den ännu var kvar.

– Det var fruktansvärt skönt när de svängde in och vi fick se blåljusen, berättar hon.

Peter Olofsson (S) är landstingsråd i Västerbotten, och den som drivit igenom nedskärningarna inom akutsjukvården. Han ställer hoppet dels till den nya akutbilen, men också till fler uttryckningar med ambulanshelikoptern.

– Kan vi använda oss av helikoptern mer kommer vi att kunna ha fler som snabbare kommer att ta folk till den akutsjukvård man ska ha, säger han.

Går du så långt att du menar att det här är nåt som är bättre för Åsele och kanske också för Dorotea?

– Jag vill inte säga det, utan det viktiga nu är att vi utifrån de bedömningar som gjorts av patientsäkerhet och annat så är det här en bra lösning. Självklart ska vi ju följa det och se vad som egentligen händer, säger Peter Olofsson (S).

Helikoptern stoppas av dåligt väder

Både akutbilen och ambulanshelikoptern har sina begränsningar. Akutbilen ska använda just för akuta insatser – på plats – och är inte avsedd att lasta sjuka människor i.

Och förra året stoppades var fjärde utryckning med ambulanshelikoptern av dåligt väder.

För Magnus Ohlsson, pappa till Signar som drabbades av krampanfall, är politikernas besked oroväckande. Personalen i akutbilen ska visserligen klara samma saker som ambulanspersonal kan hantera, men måste Signar vidare till sjukhus kan det bli kritiskt.

– Det är ju bara att hoppas och be om att de som bestämt vet vad de håller på med. För det är ingenting man vill råka ut för, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.