Äldre storrökare måste få ha kvar sin livskvalitet, berättar undersköterskan Sofie Borg i Karlstad. Foto: SVT

Karlstad satsar extra på brandskydd

Publicerad

UPPDRAG GRANSKNING · Karlstad väljer en egen väg när det gäller brandskyddet för utsatta grupper. Där satsar man på förebyggande åtgärder, framförallt hos personer med riskbeteende.

En av få kommuner i Sverige som arbetar aktivt för att minska dödsbränderna bland äldre och handikappade i egna bostäder är Karlstad.

Säkerhetssamordnaren Lars-Erik Billström tycker att kraven borde vara strängare också för de som bor kvar hemma i egna lägenheter, på samma sätt som kraven skärps på särskilda boenden.

– Alla ska ha samma förutsättningar att bo säkert och tryggt, säger han.

Karlstad satsar därför tio miljoner kronor på förebyggande insatser, särskilt riktat mot personer med riskbeteende, som till exempel rökning.

För Inger Johansson, snart 80 år, som är storrökare och som tidigare oroat hemtjänstpersonalen genom att till exempel aska på tidningar och elda sig själv i håret betyder det att hon nu fått en egen sprinkler installerad om det värsta skulle inträffa.

– För att hon ska ha sin livskvalitet kan vi inte få henne att sluta röka. Då är det såna här åtgärder vi sätter in, säger Sofie Borg, som jobbar inom hemtjänsten.

Säkerhetssamordnaren Lars-Erik Billström tror att utvecklingen kan komma att svänga tillbaka till fler platser på boenden, framför att människor bor kvar i egna lägenheter.

– För att få det säkrare är det nog ditåt vi går. Man får se över det här igen och kanske bygga fler äldreboenden, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer