Teresa Andersson fick skuldsätta sig för att klara sonens begravning. Foto: SVT

Martins familj blev blåsta på livförsäkringen

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

När Martin Pazera dog på väg till sitt jobb tvingades hans mamma låna pengar till begravningen. Den livförsäkring Arbetsförmedlingen garanterat fanns inte.

Bristande kontroller gör att tusentals andra riskerar att gå oförsäkrade på sina arbeten.

(Sändes 14/3 2012)

Ett medfött åderbråck, som krävde ett flertal operationer och en lång rehabilitering, gjorde att Martin Pazera behövde stöd för att komma tillbaka in på arbetsmarknaden.

Med hjälp av en så kallad lönebidragsanställning på en mindre datafirma kunde han komma igång och jobba halvtid.

När Arbetsförmedlingen godkänner att ett företag tar emot en person med lönebidrag finns ett viktigt villkor. Lönebidraget – som mest 23 400 kronor i månaden – får endast betalas ut till arbetsgivaren om lön och andra förmåner följer kollektivavtalet, eller är likvärdigt med kollektivavtalet.

Ska ha samma villkor som andra

Det betyder att den som anställs med lönebidrag bland annat ska ha samma rätt till pension och försäkring som andra anställda.

Uppdrag granskning kan i samarbete med tidningen Dagens Arbete nu avslöja stora brister i de kontroller Arbetsförmedlingen ska göra av företag som tar emot lönebidrag. Åtgärden omfattar idag knappt 50 000 personer med olika funktionsnedsättningar och kostar årligen 10 miljarder kronor.

I Martin Pazeras fall betydde de bristfälliga kontrollerna att han saknade livförsäkring, trots att Arbetsförmedlingen garanterat att allt var i sin ordning när han började sitt jobb.

Beskedet kom som en chock

När han i april 2005 avled i sviterna av en trafikolycka tvingades hans mamma Teresa Andersson skuldsätta sig för att klara begravningskostnaderna.

Beskedet var en chock – och en stor besvikelse.

– Det är ju någonting man lärt sig sedan man var liten, att myndigheterna ska man lita på, säger hon.

En annan som drabbats är Kurt, som inte vill gå ut med sitt riktiga namn. På grund av en syn- och hörselskada fick han en lönebidragsanställning de sista nio åren av sitt yrkesliv.

När han i augusti förra året skulle gå i pension upptäckte han att inte en enda krona betalats in till hans tjänstepension under alla de åren. Arbetsförmedlingens kontroller av arbetsgivaren hade inte heller i Kurts fall fungerat.

– Jag trodde i min enfald att jag som arbetstagare inte skulle behöva göra detta. Det är ju ett stort, statligt verk, säger Kurt om Arbetsförmedlingen.

Får leva på 8500 kronor i månaden

Enligt Uppdrag gransknings beräkningar har närmare 1,5 miljoner kronor betalats ut till Kurts arbetsgivare i lönebidrag under de nio åren. Eftersom Kurts tjänstepension inte betalades har han idag bara 8500 kronor i pension att leva på varje månad.

– Det är jobbigt varje dag jag tittar på den här skiten, säger Kurt.

Enligt fackförbunden borde Arbetsförmedlingen aldrig skicka ut en lönebidragsanställd om det saknas kollektivavtal. Trots det fick fackförbundet Unionen förra året 1469 förfrågningar om lönebidragsplaceringar, trots att det saknades kollektivavtal.

Kan finnas stort mörkertal

Facket tror dessutom att mörkertalet kan vara stort – det kan alltså röra sig om tusentals utsatta personer som idag arbetar utan att vara korrekt försäkrade.

– Det här är en grupp personer som kanske inte ens vet att det ska finnas försäkringar, säger Eva-Lotta Ramberg förbundsjurist på HRF, Hotell- och restaurangfacket.

Jan-Olov Dahlgren, biträdande generaldirektör på Arbetsförmedlingen lägger en stor del av ansvaret på arbetsgivarna, som ska svara för sin del av överenskommelsen.

– Arbetsgivarna tar på sig att följa villkoren, säger han.

De fall Uppdrag granskning tagit fram betraktar han som tragiska undantag.

– Vår erfarenhet är inte att arbetsgivare underlåter att sköta sig, säger Jan-Olov Dahlgren.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.