Ur chatten: ”Hur ska vi nyansera bilden av Malmö?”

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Efter reportaget chattade Gellert Tamas och Elisabeth Åsbrink. Här är alla frågor och svar.

 Tina: Underbart att höra Rakel Chukri reflektera kring situationen! Hopp om livet! Gillar även ”programledaren” (hittar ej namnet) – mycket klokskap även här!

Elisabeth Åsbrink: Skickar vidare din uppskattning till Rakel Chukri. Och till ”programledaren” ... 

Ulf: Vad händer om ni gör samma reportage om Stockholm inklusive ytterområdena (Rinkeby etc)? Jag gissar att mönstren är desamma. Vågar ni göra ett liknande reportage om huvudstaden?

Gellert Tamas:  Bra idé, vi kan mycket väl göra ett progrtam om Stockholm. Nu valde vi malmö just för att det varit i debattens centrum, och vi har då bl a visat att statistiken vad gäller våldsbrott faktiskt är större i Stockholm

DD: Kan det vara så att det finns kulturer som är dåliga för Sverige, eller är mångkultur garanterat bra i alla lägen?

Gellert Tamas:  Det finns problem inom alla ”kulturer”, precis som det finns positiva aspekter,

Egenkroppsoägare: Varför tar ni inte upp grundorsaken till att dessa gäng kan få den makt de har och problemets självklara lösning? Gängmedlemmarnas rättfärdiga samhällshat har mycket av sin grund i den bisarra Svenska narkotikapolitiken. Varför inte legalisera narkotikan och rycka makten ur händerna på maffian istället för att jaga ungar med polisens pisspatruller som inte skapar annat än hat, kriminell stämpling och nya rekryter till gängen?

Gellert Tamas:  Rekryteringen till gängen är ett stort problem, som de flesta menar finns många anledningar till. Ett är säkert narkotikan, det problemet har ofta diskuterats, svaret är nog tyvärr inte helt enkelt och entydigt

Patrik: Som boende i Malmö, själv utsatt för brott och nära vänner utsatta för brott så är det inte konstigt att man blir bitter, rädd och sluten. Malmö är beviset för att om man fyller en stad av inflyttade medelklass ungar och utstötta underklass ungar så blir det skit av allt. Om Malmö skulle få bukt med dessa problem så borde 80% av alla högskole platser i Malmö allokeras till kommunens egna gymnasier, jag förstår att detta inte går att genomföra men något stor ändring måste till!

Elisabeth Åsbrink: Trist att höra att Malmöbor reagerar med att bli rädda – och jag undrar om det leder till att det man tycker är fel blir bättre? Men jag förstår känslan.

John: Varför tar ni upp anmälda brott per 100 000 invånare som något absolut sanningsmått på reell brottslighet? Invandrare vänder sig sällan till polisen så det är otroligt missvissande.

Gellert Tamas:  Det finns felmariganel och tolkningsmöjligheter med all statistik, vi valde anmälda brott, det som BRÅ ofta utgår ifrån

Xerox: har alla journalister raul wallenberg-komplex?

Elisabeth Åsbrink: Har ingen aning om vad du menar med det – konkretisera gärna!

Johan: Jag har bott i Malmö i nästan hela mitt vuxna liv och jag älskar den här staden. Det är en kärlek som bara blir större för varje år. Ni kanske skulle prova att komma hit och bo här ett tag istället för att föra stickprov à la Fox News.

Gellert Tamas:  Som du kanske märkte i reportaget fanns det flera malmöbor som uttryckte samma känslor som du gör

Mikko: Varför sköts egegntligen Arduwan ? Vad hade han gjort ?.

Elisabeth Åsbrink: Mordet på pojken är inte löst och än så länge vet man inte vad som låg bakom det.

Hans: Tjejen på radiostationen var fantastiskt bra, och verkade ha oerhört mycket bättre pejl än Chikri och framför allt Reepalu på hur verkligheten ser ut för folk på Lindängen och i Rosengård. Tack för ett bra program!

Elisabeth Åsbrink: Tack för att du hör av dig.

Sven: Hade Ilmar Reepalu och alla andra politiker i Malmö lagt ner lika mycket tid på Rosengård som de lagt ner på andra projekt i Malmö, Turning Torso m.m. hade Malmö inte haft de problem som de har idag. Ta ert ansvar ni politiker som styrt de senaste tjugo åren och avgå, skyll inte på regeringspolitiker.

Gellert Tamas:  De sociala skillnaderna är, som vi visade, väldigt stora i Malmö. Det har varit en lång strid mellan lokala politiker och rikspolitiker om var skulden ligger

jakob@svensson.se: Janne Josefsson är en journalist. Du, Gellert Tamas, är en propagandist.

Gellert Tamas:  Det är din åsikt, jag tar till mig

Gunilla: staplarna visar på antal anmälda brott. Har någon tänkt på att många brott inte anmäls på grund av rädsla

Gellert Tamas:  All statisktik innehåller felmarginaler, det är som du säger många brott som inte anmäls, detta borde dock vara hyfsat jämnt fördelat över stadsdelar. Det är viktigt att inse att statistik inte säger hela sanningen, men den ger ändå viktiga indikationer, anmälda brott är en uppgift som är intressant

Jona: När jag ser detta program tänker jag gated community, dvs jag vill skydda min familj genom att bosätta mig i ett bevakat och skyddat område. När UG intervjuar människor i västra Malmö tänker jag gated community igen. Den förda politiken leder till ökade klyftor i Sverige.

Elisabeth Åsbrink: Jag tror att många reagerar så. Och Malmö är helt klart med stora sociala klyftor.

Lilla Lisa: Varför stämplas en person som rasist när han/hon säger att Malmös problem är en konsekvens av massinvandringen?

Gellert Tamas:  I det här programmet har ingen stämplats som rasist

Franz: Ni har ju problemet rakt framför er !! Varför ber ni inte människor som bott i Sverige nästan 10 år eller mera att kommentera och svara på SVENSKA ?

Gellert Tamas:  Dia valde att uttrycka sin sorg på arabiska. Om du hade bott utomlands i åtta år, och förlorat en son eller dotter i ett mord, tror jag nog att kanske du också hade valt att uttrycka din sorg på svenska, även om du lärt dig landets språk som du bott i

Mariam hofvander: Programmet visar hur de ekonomiska förutsättningar kan skapa olika livsvillkor. Hur de rasistiska partier kanvinna på det.

Gellert Tamas:  Sociala skillnader är en indikator som ofta lyfts fram som förklaring till framgångar för främlingsfientliga/högerpopulistiska partier, det finns dock även en mängd andra förklaringar, det är inte så enkelt som att man kan lyfta fram enbart en faktor

jrgen: varför packa samman så många invandrare på samma område dom håller ej sams inom sitt eget land

Elisabeth Åsbrink: Människor som kommit till Sverige har ofta fler skäl till det, än att de inte håller sams i sina hemländer. Och man har rätt att bosätta sig var man vill. Skälen till segregation är komplexa, och handlar t ex om var det finns tillgängliga bostäder och möjlighet till arbete.

Janne: Varför har Sverige så få modiga journalister?

Gellert Tamas:  Jag tycker nog att det finns en del modiga journalister, två av dem sitter för tillfället fängslade i Etiopien, en i Eritrea, för att nämna några exempel

Jompa: Jag undrar vad man hoppas vinna på att fortsätta på att stoppa huvudet i sanden och låta delar av Malmö bli en ” krigszon”? Det finns väl ändå gränser för hur otrygga vi kan låta människor vara i Sverige !?

Elisabeth Åsbrink: Självklart finns det gränser för otryggheten, det finns väl ingen som hävdar motsatsen...

Tröttmamma: Alla skyller på alla, men ingen gör faktiskt nåt för att ändra det som sker.

Gellert Tamas:  Det är många som sa samma sak till mig under mitt besök i Malmö, det är dags att sluta peka finger åt varandra och fokusera på de problem som finns

Louise, ung som bryr sig: Hej, bra reportage men skulle vilja veta varför mannen som bosatt sig i rosengård då han flyttade från Karlskrona, varför han valde just rosengård.. Jag vill även komma med förslag om att införa ett nytt list system för att sprida ut invandringen både lokalt och nationellt, samt att aktivera ungdomar i uppsätädningen, vi är duktigare än vi verkar om det finns folk som tror på oss, det är även så att det vi gjort själva är vi stolta över och skyddar.

Elisabeth Åsbrink: Jag kan inte svara på hans personliga motiv. Men bra med konkreta förslag – hör av dig till politikerna i Malmö.

PH: Om man försöker skildra Malmö, varför visas då inte mer av Sveriges kanske mest väl fungerande och integrerade område: Möllevången?

Gellert Tamas:  Jag hade ganska mycket om Möllevången i mitt reportage som du kanske noterade, Rakel Chukri tog också upp det som ett exempel på det som gör Malmö till den ”drömstad” som hon tyckte att det på många sätt är

Osynlig: Statistiken visade att Malmö var en säker stad. Sedan 8 år tillbaka går jag inte ut i Malmö stad för att roa mig. Det gör ingen i min familj. De år jag gjorde det blev jag vid ett par tillfällen misshandlad av invandrare på klubbarna. Helt oprovocerat. Ni tror inte att fler gör som jag och att vi genom att hålla oss hemma håller linjerna i statistiken nere?

Gellert Tamas:  Det är sorgligt om du känner att du inte vågar gå ut, nattlivet i Malmö är dock fortsatt stort så även om du går ut mindre så är nog inte det statistiska underlaget vad gäller folk som vistas ”ute på stan” mindre

micke: i sverige pratar vi svenska o av sett om vi bott här i 8 år eller 80. det är en grund i det svenska samhället att vi pratar svenska och har svenska ideal

Elisabeth Åsbrink: Jag hör dig, språket är en viktig nyckel in i samhället. Men jag tror att det finns fler sätt att vara svensk på än att dela svenska ideal – de är nog olika från person till person.

klara: varför tolrerar vi att bli kallade för svenne-jävlar? och varför bryr sig folket mer om att polisen säger apajävel än att bry sig mer om vad alla krimenella gör istället?? och de är klart att statistiskt sätt så är göteborg och stockholm mer kriminellt, men de är ju också för att de är ju inte som vågar vittna eller säga nått i malmö.

Gellert Tamas:  I programmet hade vi exempel på hur någon berättade att hon kallats ”svennejävel” och vi visade också bilderna inifrån polispiketen där poliser kallade malmöungdomar för apajävlar, det visar på ett reellt problem, framför allt när det kommer så nedsättande kommentarer från myndighetspersoner

AS: Jag är trött på all snack om sociala klyftor. Det är inte sociala klyftor! Jag själv, och många andra, växte upp under svåra förhållanden, men vi har kämpat oss uppåt! Vi gick inte och rånade folk, vi mörda inte folk. Vi begick inte kriminella handlingar för att sedan skylla på ”sociala klyftor”. Vi lever för fan i Sverige! Alla har en chans i det här landet.

Elisabeth Åsbrink: I en stad där människors medellivslängd diffar så mycket som sju år mellan olika stadsdelar – som i Malmö – kan man nog inte bara bortse från att det spelar roll hur inkomster och amöjlighet till arbete ser ut. 

tondöv: Vad var vitsen med den underliga bakgrundsmusik som spelades under hela reportaget? Vilken stämning var den avsedd att försätta tittaren/lyssnaren i?

Gellert Tamas:  Musik sätts ofta in i reportage för att skapa stämning, i det här fallet försökte vi nog vara ganska neutrala, varken för dramatiskt eller nedtonat, vi pratade om både grova våldsbrott och deras eventuella förklaringar, då är det en mer neutral bakgrundsmusik mest passande

John: vad tror du vi tittare får ut av när media åker till malmö och intervjuar media om media?

Elisabeth Åsbrink: Jag tyckte nog att vi fick med väldigt många olika röster i programmet, och hoppas att tittarna fick ut något av det.

kreu: Rosengård var ett fint område när mina föräldrar flyttade dit 1969 ..nu är det skit, vems fel är det att det förslummats och att det brinner i bilar..skits i trappor..Man blir utskälld för att man ser Svensk ut..osv? Varför är man så feg för att inte säga att det finns omvänd rasism, måste man vara Svensk för att vara det?

Gellert Tamas:  Rasism är ett problem, och det är inte ok att kasta glåpord, jag tyckte att programmet tog upp detta

Själv invndrarbarn: Har sett kvällens program, frågar mig: Vil vi ha de stå här? Ingen vill ha det så här. Det här måste samhället ta itu med. Fasta regler och lagar skall gälla för alla., nya som gamla svenskar. Man har i flera hundra år försökt blanda olika etniska och relgiösa grupper utan att lyckas. Snälla politiker, tag itu med detta omdelbart, annars blir det ett helvete

Gellert Tamas:  Samma regler och lagar gäller för alla i Sverige oavsett bakgrund, Malmö har många problem, men vad gäller lagstiftning så är det lika för alla som gäller redan nu, åtminstone enligt lagtexten

Alias: Han där VD'en om att Rosengård har lägst antal anmäld brott, no shit .... 1) Många kriminella bor och verkar i Rosengård. Kriminella brukar inte anmäla brott. 2) Många som bor det är rädda för att anmäla brott. 3) Många har nog dessutom insett att anmäla hjälper inte nuförtiden. Vem var den personen som sa något sådant?

Elisabeth Åsbrink: Statistiken som presenterades på en presskonferens var sammanställd av Sydsvenska handelskammaren. Men BRÅ har samma siffror, kan jag tillägga.

Clas W G: Janne och du verkar inte förstått någonting, eller vill inte förstå eller låtsas inte förstå! Tendensiöst så det förslår, man mår illa. B.la gör han(Janne) allt för att få någon att skylla på invandringen, när det sen sker, börjar han med sitt misstänkliggöranade.(som vanligt) Jag levde mina första 34 år i Malmö, bästa staden som fanns. Men nU ....!!!!! Vad skiljer då ? Ja, inte fanns det så mycket invandrare Kan det finnas nån relation ?? Jag bara ställer frågan. /Clas.

Gellert Tamas:  Jag har svårt att svara på kritik riktad mot janne Josefsson

ts: gör en debatt om stockholm

Elisabeth Åsbrink: Bra idé.

rolf: är det inte dags att sluta med bortförklaringar typ ”utanförskap” är det inte de kulturella tänkegångarna som är avgörande?!

Gellert Tamas:  När man tittar på forskningen är det ingen/inget som säger att folk begår brott för att de har en särskild nationalitet, brott begås i all världens länder av all världens nationaliteter, det är ingen förklaringsfaktor

RIC: Varför låter ni alltid Herrgården representera Rosengård? På andra sidan centrumet finns ju ett lika stort bostadsområde med HSB bostadsrätter där min gissning är att fler boende trots allt trivs snäppet bättre och känner sig lite tryggare.. Hela Sverige tror ju snart att kvarteret runt Shellmacken där man bränner släpvagnar är hela stadsdelen.

Gellert Tamas:  Jag försökte vara tydlig med i mitt reportage med att det finns många som tycker om Malmö och trivs där,

lena: Hade allting varit bra i Malmö om man inte hade dragit dit alla flyktingar och invandrare

Elisabeth Åsbrink: Hej – är det en fråga? För den är svår att svara på. I reportaget finns flera förklaringar till just Malmös problem – t ex arbetslösheten. Den drabbar ju alla, särskilt unga, oavsett var de är födda.

hadrous: flr det första är det många som inte är från rosengård som kommer hit och skapar problemer.Och polisen har inte gjorte det bättre genom att komma till rosengår och slå på oss och våra föräldrar viljet som har hänt mer än 6 gånger men INGEN har skrivit eller pratat om det. Klart då att rosengårdarna ska bli upprörda och betee sig som dom vill, om polisen behandlar oss som shit..om man slår och slår på en hund blir den inte agressiv till sist. samma sak gäller os

Gellert Tamas:  Reportaget tog upp den frustration som många unga malmöbor känner, inte minst på grund av de attityder som de mötts hos polisen, Danina på Din gata pratade om detta som en av förklaringarna till misstänksamheten mot polisen

Cia: Kände du dig trygg i Malmö?

Gellert Tamas:  Ja, jag kände mig trygg i Malmö. Och jag hoppas naturligtvis att alla Malmöbor gör likadant, ingen ska behöva känna sig otrygg i sin egen stad, det var också en av orsakerna till att göra reportaget om Malmö, att hitta eventuella orsaker till de våldsdåd som begås och den oro som detta skapar

Emma: Jag tycker att ni nämner mycket bra faktorer till händelserna i Malmö. Bra medverkare osv. Hur kan vi som tittare bli allt mer aktiva/engagerade i detta, tycker ni?

Elisabeth Åsbrink: Om man ser på antalet inlägg här på chatten, är engagemanget rätt stort redan ... men man kanske kan kontakta sina lokala politiska partier, eller jobba socialt, eller med kultur lokalt? Vad tror du?

LS: Frågar igen; hur förklara ni att i bostadsområden som ligger nära områden typ Rosengård så är andelen som röstar på SD väldigt hög?

Gellert Tamas:  SD fick ca 10% i kommunalvalen, siffrorna skiljde sig ganska mycket mellan olika staddelar, och delar av stadsdelar, det kan kanske tolkas som delvis orsakat av de sociala skillnader som vi tog upp i reportaget, men förklaringen är nog mer komplex än så

Weine: Varför kan arbetslösa inte flytta på sig?

Elisabeth Åsbrink: Jag tror att en del arbetslösa försöker flytta – tror du inte? Problemet är delvis att det råder arbetslöshet generellt, och särskilt unga människor drabbas.

messi: vi vill att malmö blir en självständig stat som palestina

Gellert Tamas:  Skånepartiet började driva samma krav redan på 1980-talet, iden om ett självständigt Malmö eller Skåne har dock aldrig fått något större stöd

V-Hamnen: Kan man inte landets språk kanske man drar sig för att kontakta en myndighet för att anmäla brott. Det kan vara en fingervisning om varför anmälda brott kan skilja mellan Rasmusgatan och Västra Varvsgatan.

Elisabeth Åsbrink: Ja, det kan säkert en av flera förklaringar till att antalet anmälda brott är färre i Rosengård.

Harry: Hur ser Gellert på att tesen om att bilden är överdriven direkt motsägs av Janne Josefssons samtal med Malmö-borna?

Gellert Tamas:  Att folk känner oro för våld, eller att våldsdåd begås i Malmö, motsägs inte av det faktum att situationen är värre vad gäller anmälda våldsdåd i Stockholm. I mitt reportage problematiserade jag bilden av Malmö, sett bl a i relation till Stockholm vad gäller våldsbrott, det är ofta Malmö som hamnat i fokus, därmed blir det intressant att försöka förstå varför detta sker

malmöit: Vad hindrar arbetslösa och invandrare från att utbilda sig? det blir mycket mycket lättare att hitta jobb då.

Elisabeth Åsbrink: Folks förutsättningar blir kan blir bättre av utbildningar – visst. Och vad som hindrar människor ...  – det kan ju vara massor av skäl; att man inte har det som ideal, att man inte har tillräckligt höga poäng, för att nämna några.

Lina: Vad är er analys av orsaken till problemen? Varför vågar ni inte säga vad problem är? Tycker det är ganska tydligt ... Ni är så fega och ska alltid vara så korrekta

Elisabeth Åsbrink: Det finns ett flertal analyser i programmet – de sociala klyftorna, arbetslösheten, diskriminering, att Malmö är en liten stad rent geografiskt så att klyftorna blir mer tydliga för alla, att det råder mycket skilda världar inom denna lilla stad.

Roger: Varför inga följdfrågor om varför de boende inte hjälper polisen med brottsutredningarna? Är ju rätt sannolikt att det finns gott om kunskap kring gärningsmännen...?

Gellert Tamas:  Det är en bra fråga, problemet är att ingen av oss vet hur mycket folk faktiskt såg under de få sekunder som skottlossningen pågick, samtidigt som fyrverkerierna smällde och folk festade. Det kan vara så att vissa såg, det kan till och med vara troligt, men vi vet faktiskt inte detta med säkerhet

Jörgen Malmberg: Apropå brottsstatistik. Är det inte så att malmöborna lärt sig att det inte är lönt att anmäla tex en misshandel. Skulle det mot förmodan gå till rättegång , resulterar detta med all säkerhet till övergrepp i rättssak och polisen står ännu en gång helt maktlös ?

Gellert Tamas:  Det är säkert så att alla brott inte anmäls, just av de orsaker som du nämner, men felmarginalen borde vara hyfsat lik i både Stockholm, Göteborg och Malmö, så även om brott inte alltid anmäls så säger statistiken om anmälda brott ändå så pass mycket att det blir intressant som en indikator,

nNick: Jag tror inte att den kvinliga kultujournalisten som var med i programmet hade rätt.. jag tror att Malmöbor är mer rädda än de bör vara. Den räddslan överförs sedan till medierna som lever me andrahandsinformation. Från medierna flyttas räddslan över landets gränser.. Malmö är väl känd i Finland också. Jag tror inte att det är så, att alla vill att Malmö ska misslyckas. Det handlar om räddslan som kom fram tydligt i intervjuerna på folk i gatan. Det handlar om kulturer som härjar i Malmö som är mycket macho och otäcka. Ställ de i häktet så blir det bra. Jobb finns ju inte någonstans längre, brist på jobb och bostäder är inte Malmös eller ungdomsproblem. Det gäller alla numera. Därför har jag egentligen svårt att förstå att man fortfarande tar in så enorma mängder bostads och jobblösa invandrare. Verkar inte klokt riktigt.

Elisabeth Åsbrink: Ja, det verkar som om många är rädda i Malmö, medan många inte märker något alls; ett tecken på de stora skillnader i verklighet Malmöborna tycks befinna sig i.

Christina: Hittade du några eventuella orsaker, mer än arbetslösheten Ni använder..??

Gellert Tamas:  Jag tog upp arbetslöshet, därutöver nämnde jag stora sociala skillnader, hög barnfattigdom, dåliga skolresultat i vissa skolor, rasism och främlingsfientlighet samt ytterligare några orsaker, det finns nog aldrig endast en förklaring till komplexa problem

M: Enligt BRÅ's statistik stämmer det inte att det är fler anmälda våldsdåd i Stockholm och Göteborg än i Malmö, utan att det är fler anmälda våldsdåd i just Malmö. Detta kan vem som helst kontrollera på BRÅ's egen hemsida där det bara är att söka på statistiken. Så var får du din statistik ifrån?

Gellert Tamas:  All vår statistik var från BRÅ

Clas W G: Det är ju bara trams att jämföra hit och dit ! Det blir väl inte bättre i Malmö, för att det är värre nånannanstans.!? Höj debatten något.

Elisabeth Åsbrink: Jag tycker att det ger perspektiv till bilden av Malmö att jämföra med andra städer...

alfredo: Finns det inte en lag i Sverige som förbjuder föräldrar att påtvinga sina barn en religon dvs relgionsfrihet?

Gellert Tamas:  Det råder religionsfrihet i Sverige, och det finns också en stor frihet för föräldrar att bibringa sina barn sina egna uppfattningar i bl a religiösa frågor, oavsett om du är protestant, katolik, jude, muslim, agnostiker eller ateist

Tommy: Eliabeth Åsbrink: Du skriver att man ska kontakta sina politiska partier. Gäller det även Sverigedemokraterna ?

Elisabeth Åsbrink: Vilka partier man kontaktar är upp till var och en. Eller hur?

Caroline: Varför intervjuade ni inte någon utav oss som tvingats att flytta från Malmö pga rasism?

Gellert Tamas:  Jag hade säkert kunnat intervjua dig om du känner att du har varit tvungen att lämna Malmö pga av rasism, men tyvärr så är det en omöjlighet att träffa alla de som kanske borde vara med i ett inslag, jag försökte dock ta upp den vinkeln i reportaget, bl a genom att ta upp poliserna som kallade malmöungdomar för apajävlar

blarsin: programmet har ingen analyser – blot meninger

Elisabeth Åsbrink: Vi möter rätt många olika personer som alla gör sin analys av läget i Malmö – men de är ju inte samstämmiga. Men sociala klyftor och arbetslöshet är en återkommmande analys av vad som präglar Malmö.

Nisse: Vill bara säga att bilden av Malmö är sjukt överdriven! har bott här i 29år spelat fotboll i många lag från rosengård till limhamn. Alltid gått hem långa promenader efter utekväll inga problem är helsvensk aldrig råkat för nåt

Elisabeth Åsbrink: Det finns flera som berättar samma sak som du. Men det verkar som om Malmöborna lever i väldigt olika verkligheter.

DD: Skulle Sverige varit ett rikt och kompetent land om det såg ut som i Malmö i resten av landet? Alla fattar att den statistik ni tog fram är ganska irrelevant.

Gellert Tamas:  Malmö är en stad som lockar många, staden har haft en befolkningstillväxt 27 år i rad, flera år har Malmö haft bland de högsta inflyttningstalen i hela landet, det finns också närmare 9000 danskar som valt att flytta till Malmö. Det är uppenbart att inte delar den negativa bild av Malmö som ditt inlägg andas, med detta sagt ska självklart inte de problem som finns negligeras

grappa: Herr Gellert är du stolt över din journalistik?

Gellert Tamas:  Stolt vet jag inte, däremot försöker jag att vara mångsidig och lyhörd, men jag tror alla journalister möter både de som är nöjda och missnöjda över det resultat man åstadkommer, på samma sätt som i de flesta andra yrken

Lasse: Hur mycket ni än försöker kan ni inte få mig att sluta älska min stad. Det blir resten av Sverige mot Malmö.

Elisabeth Åsbrink: Är det inte viktigt att vrida och vända på bilden av Malmö – varför utmålas stan som våldets huvudstad? Är det sant? Ibland måste man våga se kritiskt, också på det man älskar.

moderator: Peter Bagge:  Chatten är öppen ytterligare ca 15 minuter. Gellert och Elisabeth svarar på så många frågor de hinner.

arabella: Jag lägger skulden på de misslyckade skolorna och föräldrarna!! vad tycker ni, vem bär ansvaret för våldet i malmö??

Gellert Tamas:  Det är uppenbart ett problem när knappt hälften av eleverna i en högstadieskola når gymnasiekompetens, frågan är var skulden till detta ska läggas, är det flöräldrarna, eleverna, bristen på anslag från politiker eller något helt annat, det är svårt att peka ut någon enskild faktor som endast ansvarig för missförhållanden eller problem

Olle: Angeläget och deprimerande reportage! Vad tänker ni själva när ni mitt på dagen blir antastade av ett par killar i munkjackor som sitter i en fet bmw och säger till er att ni ska sticka för att det är deras gata? Själv känner jag att detta är oacceptabelt. Om polis och politiker inte gör något kommer det bli mycket mycket värre.

Elisabeth Åsbrink: Det är klart att det är obehagligt när sånt händer.

Rolf Wesoe: Innsiktsgivande program (Uppdrag granskning er alltid solid!) – som skapar refleksjon, f.ex.: Hur mycket sosialarbetar-ressurser (av alla slag) är satsat per capita i Malmö, sammanliknat med andra svenska store städer; finns nogon statistik?

Elisabeth Åsbrink: Jag har inga sådana siffror här, så jag kan inte svara på den frågan...

Jennie: Det talades om hur begränsade och rädda invandrare kände sig när det fanns en serieskytt i Malmö... Min sambo har blivit rånad tre gånger och jag blev sexuellt antastad för inte så länge sedan. Nu vågar vi inte gå ut i samma omfattning, undviker vissa platser och aktiviteter. Tror det kan appliceras på många. Varför är denna rädslan inte lika uppmärksammad och viktig?

Gellert Tamas:  Jag intervjuade malmöbor som talade om den rädsla de kände när den sk serieskytten härjade, om den rädsla de kände när de insåg att de kunde bli mördade enbart pga av sin hår eller hudfärg, men jag pratade också t ex med Tony som berättade hur en av hans grannar blivit nerslagen i hans trappuppgång, alla de som utsätt, eller riskerar att utsättas för våld, och den oro de känner förtjänar att uppmärksammas, och det försökte jag göra i reportaget

Sanna: Jag tycker ni journalister ska sluta att tycka synd om alla med invandrarbakgrund och bara se oss som utsatta och offer! det hjälper inte oss med invandrarbakgrund och detta ger bara SD ännu fler röster! jag hoppas nästa reportage om Malmö blir mer nyanserad, dvs. att ni även tittar på det faktum att det finns många kriminella i Malmö med invandrarbakgrund ( och ni kan inte kalla mig för rarist eftersom jag själv är invandrare, det är bara en dålig ursäkt!)

Elisabeth Åsbrink: Jag kan inte riktigt se att programmet handlade om att det är synd om någon för att han eller hon är invandrare, jag tror inte heller att journalister generellt tycker synd om hela grupper av människor. Här handade det om att dels prata med Malmöbor för att höra hur de ser på sin stad, dels se om bilden av Mamö som våldets huvudstad verkligen var sann.

Uaa: Gellert: Skulle du låta dina barn växa upp i rosengård? Varför/Varför inte?

Gellert Tamas:  Bra fråga, svårt att ge ett entydigt svar. Möjligheten att få grannar från hela världen är definitivt en faktor som talar för, de sociala problemen talar emot, jag tror att jag personligen skulle vara tveksam att bo också i ett område med enbart höginkomsttagare, jag vill nog att mina barn ska träffa folk från olika sociala miljöer och bakgrund, det tror jag är den bästa uppväxten för barn 

Patrik M: Har ni förståelse för att etniska svenskar som växer upp i invandrartäta områden blir främlingfientliga?

Elisabeth Åsbrink: Främlingsfientlighet tror jag inte löser något problem för någon, vilken etnicitet man än har.

Jennie: Ser ni inte någon problematik i att peka ut invandrare som offer jämt och ständigt, och hur just detta kan bidraga till utanförskap och samhällsrevolt?

Elisabeth Åsbrink: Jag tycker att vårt progam visade att det finns offer för våld och sociala klyftor på olika håll i Malmö, oavsett var man är född,  så det blir svårt att svara på frågan.

Robert Stöm: Malmö har en befolkningsökning det stämmer men merparten är invandrare som inte får jobb. Är det bra?

Gellert Tamas:  Inflyttningen till Malmö är ganska blandad. Frågan är vad du menar med invandrare. Majoriteten av de utlandsfödda i malmö har europeisk bakgrund, en av de största enskilda grupperna är danskar, en annan stor grupp är flyktingar från Irak. Det är nog, av olika orsaker, ganska stora skillnader vad gäller arbetslöshet bland dem du kallar invandrare, men oavsett om din farfar är född i Malmö eller i Budapest eller Bagdad är det naturligtvis inte bra om du inte får jobb,

g-a: Skulle behövas ett antal stormöten med politiker, svenskar och invandrare. Måste finnas en lösning på den utveckling man ser i storstäderna och även andra städer. Ingen vill ha det så här. Den vanliga människan måste också börja engagera sig mera.

Elisabeth Åsbrink: Tack för dina synpunkter!

moderator: Peter Bagge: Nu stänger vi strax för ikväll. Några till frågor hinner våra chattare svara på först.

jrgen: utbilda polisen i något annat än att bötlägga fortkörare och jaga mopedister

Gellert Tamas:  Polisen kritiseras från flera håll för att lägga för mycket tid på småbrott, du är inte ensam om din kritik, kan vara ett framtida reportage i UG, hur prioriterar polisen egentligen, stämmer påståendet att de lägger för mycket tid på fortkörare och andra relativt ”mindre allvarliga” brott 

Rickard: Hur ska vi göra för att nyansera bilden av malmö? Även om ert reportage tar upp både positiva och negativa inslag så när reportaget ”påas” i t.ex. aktuellt så tas bara det negativa kring malmö upp.

Elisabeth Åsbrink: Ja, det är så journalistisk ofta ser ut – man fokuserar på det negativa. Och det kan ibland skapa en verklighetsuppfattning som inte stämmer. Just vårt program ville vrida och vända på Malmöbilden, t ex att staden är ”Sverige Chicago”, en ”gansterstad” osv. Tycket du inte vi lyckades nyansera bilden alls?

fintnir: Hur estimerar ni att Malmö ser ut 2050?

Gellert Tamas:  Med tanke på den stora inflyttning som varit och många stora projekt kan det bli en ljus framtid, men då gäller det nog att komma tillrätta med de sociala problem som finns, som vi nämnde i reportaget finns det skillnader i förväntad medellivslängd på 6-7 år, i samma stad, det är inte siffror som pekar på en alltigenom ljus framtid

deam: så vad är lösningen?? ni borde skapa en debatt direkt i centrala malmö mellan vanliga folk och politikerna..och varför var den kvinnan som kom cyklande slutade diskutera hon verkade var rädd?

Gellert Tamas:  Bra idé med möten, samtal är ett viktigt första steg, jag tycker att du ska vända dig med detta förslag till dina lokala politiker

Gellert Tamas:  Tack alla ni som chattat, tyvärr är det omöjligt att svara alla. Men än en gång tack för allas medverkan,

Elisabeth Åsbrink: Stort tack för alla chattinlägg! Det har varit intressant och tankeväckande jhär ikväll. Tyvärr har vi har inte hunnit med att svara på alla – men vi läser allt.  Nu stänger vi för ikväll. Välkomna tillbaka till UG:s chatt om en vecka. 

moderator: Peter Bagge: Tack alla – stort intresse ikväll! Fortsätt följa programmet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.