Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
70 poliser skadades – hör intervjun med kommenderingschefen som hanterade insatsen från sin bostad i fjällen. Foto: SVT

70 poliser skadades – kommenderingschefen var i fjällen

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Under upploppet i Örebro skadades över 70 poliser. Uppdrag granskning kan nu avslöja att den ytterst ansvariga chefen för insatsen arbetade från en semesterbostad i fjällen – 28 mil från det våldsamma upploppet. 
– Det är helt klart ett frågetecken varför man inte sitter i Örebro, säger Patrik Danielsson, nationellt huvudskyddsombud på Polisförbundet.

Efter upplopp i Linköping och Norrköping under skärtorsdagen fortsatte påskhelgen med ett av de värsta upploppen i modern tid. Högst ansvarig för att hantera den allmänna sammankomsten i Örebro var kommenderingschefen Peter Karlsson. 

Under Örebroinsatsen, var satt du?

– I Dalarna.

I polishuset?

– Nä, jag satt hemmavid och fanns uppkopplad på telefon.

Vi har uppgifter om att du var i fjällen?

– Ja. Jag har lägenhet uppe i Sälen. 

Se hela serien: ”Påskupploppen”

”Borde sitta med staben”

Patrik Danielsson, nationellt huvudskyddsombud på Polisförbundet, tycker inte det är lämpligt att ha en kommenderingschef på distans vid en så stor händelse där man befarar ordningsstörning. 

– Man borde sitta tillsammans med sin stab. Om han inte kunde vara där borde man ha bytt kommenderingschef.

Peter Karlsson tycker däremot att hans fysiska närvaro inte var absolut nödvändig då biträdande kommenderingschef var på plats senare under kvällen, medan han uppger att han själv ansvarade för kontakt med media.

– Den operativa ledningen sköts av operationsledaren på operationscentrum och polisinsatsledningen på plats, inte av kommenderingschefen, säger han.

”Bättre att vara närmare personal”

I Sveaparken i Örebro utlyste polisen rött läge, det allvarligaste säkerhetsläget där polisen utsätts för våld från en folksamling. En polis som deltog i insatsen i Sveaparken under upploppet är kritisk till att kommenderingschefen inte var på plats i ett sådant känsligt läge och att man fick direktiv om att trots läget ta in Rasmus Paludan.
 
– Då hör jag på radion att folk ifrågasätter om ledningen har samma lägesbild som vi i parken. 
 
Polismannen upplevde att det fanns ett glapp gällande lägesbilden från de som var på plats jämfört med direktiven från ledningen. Men Peter Karlsson understryker att kommunikationen med resten av kommenderingsledningen fungerade bra. 
 
Hur ser du på beslutet idag? Att du var i din bostad i fjällen?

– Det klart att med facit i hand så hade det kanske varit bättre att vara närmare personalen. För besluten spelar det ingen roll, men för personalen. 
 
Flera beslut var delegerade, men inte beslutet att upplösa sammankomsten. Det beslutet kunde endast tas av Peter Karlsson.  
– Jag var uppdaterad på händelseutvecklingen, understryker han. 

Polisen, som vill vara anonym, upplevde att kommenderingschefens val att stanna i sin fjällbostad fördröjde kommunikationen.

– Kan man ha rätt lägesbild när man sitter i Sälen? Det kändes som ett jävla svek. När man visste att det var så stora risker för skador. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.