Det var här, på utsiktsplatsen Fåfängan, som fyra män förgrep sig på en kvinna i september förra året. Foto: SVT

Åklagare struntade i åldersbedömning – våldtäktsman gick fri

Publicerad

UPPDRAG GRANSKNING · Kvinnan utsattes för en grov gruppvåldtäkt. När gärningsmännen greps sa de att de var barn. Nu kan Uppdrag granskning avslöja hur åklagaren struntade i att göra åldersbedömningar – och hur en av förövarna därför slapp straff.

Det är september 2015 när 23-åriga Helena springer ikapp nattbuss 93 vid hållplats Londonviadukten i Stockholm och berättar för busschauffören att hon har blivit våldtagen av fyra personer. Tre misstänkta förövare grips en halvtimma efter att polisen fått larmsamtalet.  

– Det här var en grov våldtäkt med väldiga våldsinslag, nästan så att man vill säga att det var sadistiskt, säger Bo T Olsson, stationsbefäl på Södermalmspolisen.

Saknar id-handlingar

De gripna bär inga id-handlingar och talar inte svenska. Två av dem har sökt asyl i Sverige, den tredje har planer på att göra det. De påstår att de är 16, 14 och 13 år gamla.  

Är de misstänkta inte straffmyndiga ska de lämnas till socialtjänsten, men Bo T Olsson tror inte att de är så unga som de säger och ringer istället till åklagare Christina Voigt. 

– Utifrån de uppgifterna så gjorde jag bedömningen att här är det definitivt sannolikt att de är över 15 år så då anhöll jag. Och sedan kunde jag också fatta beslut om att man tog deras fingeravtryck och dna för det hade jag inte kunnat göra om de var under 15 år, säger hon.

Fingeravtryck gav resultat

En läkare undersöker de misstänkta och hittar sekret och sperma från offret och från de misstänkta. Snart ger deras fingeravtryck resultat – i Tyskland och Norge. En av gärningsmännen är registrerad som 17 i Tyskland, en som 18 i Tyskland och 16 i Norge och den tredje som 17 i Tyskland.  

Läkaren som undersöker de misstänkta kommer fram till att två av gärningsmännen är cirka 18 år. 

Stockholms tingsrätt finner alla tre skyldiga till grov våldtäkt. Men åldern får avgörande betydelse för deras straff. Rätten anser att alla tre är straffmyndiga, men under 18 år. 

En av gärningsmännen får nio månaders sluten ungdomsvård. Två får sex månader vardera. Hade de dömts som vuxna hade de kunnat få fängelse i minst fyra år.

En slipper straff

Domen överklagas till Svea hovrätt som anser att det inte är bevisat att en av gärningsmännen är straffmyndig. Domstolen konstaterar att ingen åldersbedömning gjorts och att läkarbedömningen på polisstationen saknar bevisvärde. Därför slipper han helt straff. 

Uppdrag granskning går igenom förundersökningen och kan inte hitta någonting om att frågan om åldersbedömning varit uppe för diskussion.  

– Just i det här skedet så kunde jag inte få någon medicinsk åldersbestämning på dem, säger åklagare Christina Voigt. 

Så du menar att under den här tiden när de här förhandlingarna pågick så fick du inte Rättsmedicinalverket att göra tandröntgen på de här killarna? 

– Nej, då gick det inte. 

Åklagaren säger att ingen på Rättsmedicin kunde göra en åldersbedömning, men när vi kontaktar dem visar det sig inte stämma. De har aldrig ens fått frågan.

Valde bort åldersbedömning

När Uppdrag granskning ringer upp Christina Voigt förklarar hon att det handlar om ett ställningstagande hon läst, skrivet av Barnläkarföreningen. Åklagaren valde alltså att inte begära en åldersbedömning på de som våldtog Helena – för att hon läst Barnläkarföreningens ställningstagande mot tand- och handledsröntgen. Det är skrivet av professorn Anders Hjern. 

– Jag kan inte ta ansvar för hur andra personer tar sina beslut. Jag har aldrig överhuvudtaget kommenterat åldersbedömningar i brottsprocesser, så jag förstår inte varför du överhuvudtaget ställer den frågan till mig? 

I februari i år grips en fjärde gärningsman misstänkt för våldtäkten på Helena. Han säger att han är 13 år. Men den här gången görs en ålderbedömning som visar att han har fullvuxna tänder. Ändå döms han till åtta månaders sluten ungdomsvård. I juli döms han igen – till två och ett halvt års fängelse för grov stöld.

Interpol kände till männen

I domen står att hans identitet fastställts av Interpol i Marocko. Han var 20 år när han våldtog Helena. Interpol i Marocko har också fastställt identiteten på ytterligare en av gärningsmännen som dömdes som 16-åring av Stockholms tingsrätt och Svea hovrätt. Även han var 20 år när han våldtog Helena. Riksåklagaren har nu begärt resning i Högsta domstolen för att han ska dömas till fängelse.  

Identiteten på gärningsmännen som uppgav att de var 13 och 14 år är fortfarande oklar.

Namnen på offret och gärningsmännen är fingerade.

FAKTA: ÅLDERSBEDÖMNING AV ASYLSÖKANDE

Visa
  • När en asylsökande kommer till Migrationsverket gör de en bedömning av hur gammal personen är. Om personen säger att den är under 18 och det inte är uppenbart för var och en att personen är äldre, placeras den sökande i en kommun. 
  • Alla ensamkommande under 18 år får skola, boende och god man i den kommun den anvisas till.  
  • Personer som bedöms vara över 18 år får bo i ett vanligt asylboende och behandlas som vuxen. 
  • Ingen asylsökande kan tvingas att genomgå en medicinsk åldersbedömning. Migrationsverket är däremot skyldiga att informera om att den möjligheten finns. 
  • Inte heller kommunerna kan tvinga den asylsökande att genomgå en medicinsk åldersbedömning. Om de anser att Migrationsverket gjort en felaktig bedömning av åldern hos en asylsökande kan de begära att Migrationsverket omprövar sitt beslut. 
  • Regeringen gav nyligen Migrationsverket i uppdrag att göra fler bedömningar av åldern för ensamkommande barn. Rättsmedicinalverket får nu ett utökat uppdrag och resurser att göra fler åldersbedömningar.  
  • Även i fortsättningen kommer det att vara frivilligt för den asylsökande att genomgå en medicinsk åldersbedömning. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

UG - Ålder: okänd

Mer i ämnet