Avslöjar: Kavats anställda har 2 500 i lön – kan inte leva på sin inkomst

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Det svenska skoföretaget Kavat flyttade sin fabrik till Bosnien och lovade att införa svensk arbetsetik och svenska värderingar. Nu avslöjar Uppdrag granskning att anställda inte kan leva på sina löner, saknar fackliga rättigheter – och inte vågar göra sina röster hörda.

– En månads jobb är värt ungefär ett par skor, säger en anställd.   

För nio år sedan flyttade det svenska skoföretaget Kavat all sin produktion från Kumla till Bosnien. Enligt Kavat handlade flytten om något mycket större än att bara flytta en fabrik.

Se reportaget: Barnskofabriken – SVT Play

Företaget fick nästan 700 000 kronor i biståndspengar från Sida för att överföra ”svenska arbetssätt vad gäller arbetsetik och arbetsmiljö”. Sedan starten i Bosnien har Skofabriken Kavats omsättning ökat från 34 miljoner kronor till 130 miljoner kronor, före pandemin.

På Kavats hemsida kan man läsa företagets ledord: “Ingen jävla skit”.

Men Uppdrag granskning kan avslöja att bilden som företaget visar utåt inte stämmer överens med verkligheten.

”Inga rättigheter alls”

Anställda kan inte leva på sina löner och vittnar om att de inte vågar prata fritt, varken med ledning eller kollegor, av rädsla för repressalier.

– Ingen företräder arbetarna. Man får bara göra som man blir tillsagd. Man får gilla läget och gör man inte det är dörren där, säger en man på fabriken som vill vara anonym.

Ur Kavats årsredovisning för 2020. Foto: SVT

I sin årsredovisning för 2020 skriver Kavat att företaget är kollektivavtalsanslutet. Men i själva verket gäller det endast anställda på huvudkontoret i Sverige. Kollektivavtalet gäller inte de 130 som arbetar på Kavats fabrik i Bosnien.

– Här har arbetarna inga rättigheter alls, säger ”Vanja” som nu har slutat på fabriken.

Enligt bosniska fackföreningsrörelsen för textil, läder och gummi behöver en familj, med två vuxna och två barn, tjäna minst 12 000 kronor i månaden för att klara sig. 

– Vi betalar löner som är över minimilöner och vi försöker göra vårt bästa för att vara en bra arbetsgivare, säger Kavats vd Magnus Ericson.

”Skuldsatta upp över öronen”

Men genom att ta del av lönespecifikationer kan Uppdrag granskning se att Kavats löner är långt ifrån de levnadslöner som man behöver för att försörja sig.

Grundlönen för en arbetare på Kavats fabrik är runt 2 500 kronor brutto i månaden (2021). Den första lördagen i månaden jobbar de alltid. Arbetarna har minst 19 övertidstimmar per månad, enligt de lönespecifikationer som Uppdrag granskning tagit del av. Då kan en arbetare komma upp i en nettolön på 3000 kronor i månaden.

– Arbetarna är skuldsatta upp över öronen, säger en anställd.

Kavat försvarar sig med att arbetarna också får en ersättning för en varm måltid om dagen, och för transporter i bussar till och från arbetet.

Sida skriver i ett mejl till Uppdrag granskning om biståndet till Kavat:

“Om det i detta fall endast har bidragit till att skapa arbetstillfällen, men under sämre villkor, så är det inte en helt lyckad satsning.”

– Är det så att vi har gjort fel då ska vi betala tillbaka pengar. Vi är Kavat, vi har skapat 130 jobb i Bosnien och vi är stolta för detta, säger Magnus Ericson.

130 arbetstillfällen i Bosnien med människor som inte kan leva på sina löner?

– Det är din bild. Jag hoppas de kan leva på sina löner och vi ska utveckla en lönestruktur över tid för att kunna säkerställa den kompetensen och den personalen vi behöver för att göra världens bästa skor. Det är självklart.

LÄS MER: Svenska vd:n är stolt över fabriken

Kavat meddelar att man tar Uppdrag gransknings uppgifter om hot och en rädsla för repressalier på stort allvar. Företaget vill också samarbeta med svenska aktörer för fackliga frågor och starta ett arbetsmiljöarbete på fabriken. 

Magnus Ericson säger att han ska åka till Bosnien tillsammans med Unionen senare i vår för att säkerställa att arbetarna får löner som de kan leva på.

Missa inte Uppdrag granskning

Reportaget ”Barnskofabriken” finns att se på SVT Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.