Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Ett behandlingsresultat” – här erkänner läkaren för Uppdrag gransknings reporter. Foto: SVT/SVT Arkiv

Avslöjar: Läkaren använde egna spermier till insemination – första svenska fallet

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

En fertilitetsläkare i Norrbotten använde sina egna spermier för att inseminera och göra kvinnor gravida, det avslöjas i Uppdrag granskning. Hittills har sju donatorbarn fått veta att läkaren är deras biologiska far.

– Jag har inte gjort något fel, säger läkaren.

Ett dna-test kastade omkull tillvaron för Jenni King från Ulricehamn. Hon var inte sin pappas biologiska dotter och dna-släktforskning avslöjade hela sanningen. Läkaren som inseminerat hennes mamma hade i hemlighet använt sina egna spermier.  Läkaren, i dag över 90 år gammal, tog under 1970- och 1980-talen emot ofrivilligt barnlösa kvinnor i Norrbotten. I kontakt med Uppdrag granskning erkänner han att han använt sina egna spermier och menar att avsikten var att hjälpa.   

– Vad gjorde vi för 40–50 år sedan, varför ska man rota i det?

Första fallet i Sverige

Uppdrag granskning har under året avslöjat flera missförhållanden inom svensk barnlöshetsvård. Spermier har stulits från män i Halmstad och Uppsala och de har ofrivilligt blivit biologiska pappor. Det som nu avslöjas är det första svenska fallet där en läkare använt egna spermier – utan kvinnornas samtycke.  

– Det är fullkomligt oacceptabelt. Det är inte ett professionellt beteende, säger Kerstin Nilsson, seniorprofessor på Örebro universitet och sakkunnig i Statens medicinetiska råd.  

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så förstod Jenni King att läkaren var hennes spermiedonator – se henne berätta. Foto: SVT

Läkarens barn är alla uppvuxna i samma del av Norrbotten, flera i närheten av varandra.

– Vi har jobbat på samma arbetsplatser, gått i samma skolor, hängt i samma kompiskrets, berättar “Pontus”, som vill vara anonym. 

”Hoppas det inte är fler”

Det finns flera liknande fall i världen. I Kanada dömdes 2021 en läkare att betala mångmiljonbelopp till familjer där läkaren använt sig själv som spermiedonator. 

I Sverige saknades lagstiftning kring inseminationer före 1985 och det är därför inte klarlagt om läkaren i Norrbotten gjort sig skyldig till något brott. Men ett etiskt övertramp är det oavsett, menar seniorprofessor Kerstin Nilsson.

– I och med att vi har en legitimation så har befolkningen rätt att förvänta sig att verksamheten vi bedriver sker inom vissa ramar, som ska vara kända och öppna. 

Region Norrbotten har startat en händelseanalys för att försöka ta reda på vad som hänt. Hälso- och sjukvårdsdirektör Pia Näsvall beklagar situationen som drabbade barn och föräldrar hamnat i.  

– Jag hoppas att det inte är fler, men vi vet ju faktiskt inte. 

Den svenska spermieskandalen

Uppdrag granskning har avslöjat en rad missförhållanden inom svensk barnlöshetsvård under 1970–, 80– och 90 talen.

Dna-tester och släktforskning har visat att spermier stals från män i Halmstad och Uppsala och användes till att göra kvinnor gravida vid insemination – utan männens tillstånd.

Europadomstolen har inlett en granskning av spermiestölderna i Halmstad och kräver svar från den svenska staten. Sjukhuset har gjort en Lex Maria-anmälan.

De ansvariga läkarna vid kvinnoklinikerna i Halmstad och i Uppsala är avlidna.

I Norrbotten har en läkare, idag över 90 år gammal, använt sina egna spermier för att inseminera kvinnor. Läkaren har sju kända donatorbarn.

Mer om den svenska spermieskandalen finns att se i programmen “Doktorns spermier”, “De värnpliktiga och experimentet”, “Spermiestölden” och “Sveket mot donatorbarnen” på SVT Play.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.