Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Se bilderna från känsliga jaktresan: “Pär Boman hade gjort allt för att distansera sig”. Foto: SVT

Avslöjar: Lyxiga jaktresan till Spanien som Handelsbankens ordförande aldrig berättat om

Uppdaterad
Publicerad
UPPDRAG GRANSKNING ·

När Handelsbankens ordförande Pär Boman tillträdde under våren 2015 utlovade han storstädning inom Handelsbanksfären efter månader av skandalrubriker. I medier beskrevs han som ”Mr Clean”, någon som ville bryta med den gamla kulturen av exklusiva förmåner. Men han berättade aldrig om den lyxiga jaktresan till Spanien som han själv var med på bara några månader innan han tillträdde. En födelsedagspresent till Sverker Martin-Löf arrangerad av sfärens maktbolag. 

Vintern 2014 blåser det kraftigt kring SCA och bolagen inom Handelsbanksfären. Skandalrubriker om jaktresor, privatjets och exklusiva förmåner leder till sist till att sfärens mäktigaste man Sverker Martin-Löf avgår och lämnar alla sina uppdrag.

LÄS OCKSÅ: Dödshot och spionage under maktskiftet i Handelsbanksfären – “Riktigt smutsigt”

Mannen som Sverker Martin-Löf själv utsett till arvtagare, Handelsbankens dåvarande vd Pär Boman, tar över som styrelseordförande i SCA och Handelsbanken. 

Men Boman markerar snabbt avstånd till den tidigare ledningen när han vill gå till botten med hur affärsflyget använts inom koncernen och sätter igång en storstädning.

Uppdrag granskning kan nu avslöja att en mycket känslig resa har varit okänd, fram tills nu. Det handlar om en jaktresa med SCA:s affärsplan till Spanien i oktober 2014, tre veckor innan de första artiklarna.

Resan en 70-årspresent

Enligt dokument som Uppdrag granskning tagit del av deltar, förutom Sverker Martin-Löf, sex direktörer och en styrelseledamot från Handelsbanksfären på resan.  

De flygs, enligt dokumenten, ner till den spanska jaktgården Los Melonares i SCA:s privatjet för en “framtidskonferens”. En mindre del av resan ska vara privat och ägnas åt jakt. 

Pär Boman säger att han försökt vara öppen och transparent. Foto: SVT

Men när Uppdrag granskning själva besöker anläggningen blir det tydligt att man främst kommer dit för att jaga, inte för att ha konferens. Resans huvudsyfte var i själva verket ett födelsedagsfirande. Det är en 70-årspresent till Sverker Martin-Löf, arrangerad av bolaget Industrivärden, som han då är ordförande för – en resa som även hans vuxna barn följer med på.

– Vad vi kan se var det alltså affärsgemensamma och bolagsspecifika frågor som var syftet med den här resan. Det är det jag kan se i dokumenten, säger Jan Öhman, ekonomichef i Industrivärden, som tillträdde flera år efter resan.

Men bara för att vara tydlig, ingenstans i den dokumentation som finns framgår det att det här var en födelsedagsresa med familjemedlemmar som närvarar? 

– Nej, ingenstans i den dokumentationen som vi har fått fram framgår det.

I januari 2015, tre månader efter direktörernas hemkomst, inleder Riksenheten mot korruption en förundersökning om misstänkta brott kopplat till de skandaler som bland annat Svenska Dagbladet avslöjat. 

– Här har vi alltså skrivit om en sfär som köpt en jaktgård, flyger med sitt flygplan och jagar överallt, ibland med familjemedlemmar. Om man sen skulle avslöja att de hade en ny exklusiv jakt i Spanien hade det ju bara stärkt den här bilden jättemycket, säger Andreas Cervenka, tidigare reporter på Svenska Dagbladet.

”Öppen och transparent”

SCA:s och Handelsbankens styrelseordförande Pär Boman bekräftar att det är han på bilderna – och säger att han inte kan se något med bilderna på honom från Spanienresan som är komprometterande för honom.

Du har ju blivit intervjuad många gånger gällande jakt och flyg med SCA:s plan. Varför berättade du aldrig om resan till Spanien? 

– De frågor som jag fick besvarade jag. Jag var aldrig ombedd att redogöra för alla flygresor jag har gjort i något sammanhang. Jag redogjorde för de frågor som kom. Jag försökte vara öppen och transparent.

Men om det var stora jaktinslag, det var en födelsedagsfest, det var SCA:s plan och det var väldigt lite konferens. Det är väl inte allt för stort krav när du då tillträder som ordförande att säga “Jag har varit på en resa som kanske inte passar in i den här nya kulturen som jag företräder”?

– Om jag hade fått frågor, kan du redogöra för alla dina resor, så hade jag väl svarat på dem. Om man beskriver det så som du beskriver det så skulle jag tro att många hade sagt att “vi ska inte ha Pär Boman i den här rollen. Det är bättre att han är kvar som VD på Handelsbanken”. Eller kanske inte ens det. Vad vet jag?

Står för flygkostnaden

Först efter att förundersökningen inletts skickar Industrivärden ut fakturor till deltagarna som täcker jakten på resan – och alla betalar. 

Men kostnaden för flyget i SCA:s privatjet på runt en halv miljon kronor står Industrivärden för.

– När jag sitter nu sex år senare och tittar tillbaka på den så kan jag ju konstatera att varken SCA eller Industrivärlden skulle arrangera en sådan här resa i dag. Det är ingen tvekan om det, säger Pär Boman.

Förundersökningen på Riksenheten mot korruption lades ner 2017. Sverker Martin-Löf uppger att hans barn som deltagit på resan betalade detta privat. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer