Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se slottet och markerna som kungen enligt gammalt avtal får hyra för 1000 kronor per år. Foto: SVT

Avslöjar: Miljonnotan för slottet som kungen inte betalat  – har inte följt avtalet

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Kungen har inte betalat fastighetsskatt för Stenhammars slott – trots att det står i avtalet att han ska betala all skatt. Efter Uppdrags gransknings avslöjanden kommer Statens fastighetsverk nu se till att kungen betalar fastighetsskatten.

– Det är ju svårt för oss att betala en skatt som vi ens inte visste existerade och som vi inte ens fått en faktura på, säger kungens överintendent, Jan Lindman.

Stenhammars slott i Flen testamenterades till staten 1903 men med tillägget att det alltid skulle arrenderas ut till en arvsprins för 1000 kronor per år. Kungen tecknade avtal om arrendet som kronprins 1966 och utöver slottet ingår en rad andra byggnader och över 2000 hektar mark.

I arrendeavtalet med kungen står det att det är han som ska underhålla slottet. Men Statens fastighetsverk anser ändå att de har varit tvungna att lägga ner mångmiljonbelopp på byggnaderna.

Skattebetalarna betalade kungens fastighetsskatt

När slottet renoverades senast betalade kungen en stor del själv. Men skattebetalarna har fått skjuta till runt tio miljoner och resten har tagits från en fond som följde med testamentet.

– Stenhammar har ju mottagits som gåva för över hundra år sedan av staten och då är det staten som har fastighetsägareansvaret, säger Mats Wiberg, rättschef på Statens fastighetsverk.

I arrendeavtalet står också någonting annat – arrendatorn ska betala alla skatter. Men här har kungen inte följt avtalet.  Skattebetalarna har fått stå för fastighetsskatten. Statens fastighetsverk har inte känt till att kungen ska betala fastighetsskatten. Sedan 2008 har de betalat 1,8 miljoner kronor i fastighetsskatt för Stenhammars slott. 

– Det är två saker som komplicerar detta. Det ena, vilket är väldigt olyckligt, är att vi inte uppmärksammat det här villkoret som finns i avtalet. Men det andra, som gör det lite svårare, är att enligt uppgift ska det villkoret ha varit olagligt 1966. Det vill säga en fastighetsägare fick inte fakturera en arrendator skatten, säger Mats Wiberg.

Hovet: ”Ska naturligtvis göra rätt för oss”

Kort före Uppdrag gransknings publicering meddelar Statens fastighetsverk att kungen ska faktureras för fastighetsskatt. Han kommer inte behöva betala tillbaka pengar som skattebetalarna har lagt på fastighetsskatt för slottet, men från och med 2022 och framöver måste han själv stå för fastighetsskatten.

– Vi ska naturligtvis göra rätt för oss, säger kungahusets överintendent Jan Lindman. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.