Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Hur kunde ni tillåta det? Vi var bara barn” – se tidigare elevernas hälsningar till Kristna skolan. Foto: SVT

Avslöjar: Psykiska övergrepp på religiösa friskolor i decennier – ingen skola stoppad

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Trots larm och vittnesmål om andliga, psykiska övergrepp på religiösa friskolor under flera decennier har ingen av skolorna fått sitt tillstånd indraget, kan Uppdrag granskning avslöja. Ändå menar Skolinspektionen att den har tillräckligt med resurser för att granska skolorna. Nu berättar flera tidigare elever om hur skoltidens upplevelser fortfarande jagar dem i vuxen ålder.

Under de senaste åren har medieavslöjanden om religiösa friskolor väckt stor uppmärksamhet och starka känslor. Bara under det senaste året har Skolinspektionen stängt 12 religiösa friskolor. Samtliga är muslimska skolor som stängts av ekonomiska skäl eller för att Säpo slagit larm om att elever riskerar att radikaliseras.

Se serien: ”Skola för Guds skull” – SVT Play

Men Uppdrag granskning kan visa att skolor som ägnat sig åt vad som kallas för andliga övergrepp har kunnat fortsätta under lång tid. Det handlar till exempel om att lära elever att det finns demoner, att orena tankar leder till helvetet och att homosexualitet är en synd. Begreppet andliga övergrepp är vedertaget i den psykologiska forskningen. I olika religiösa sammanhang används det för att förstå det trauma det kan innebära för ett barn att utsättas för skrämsel, skuldkänslor och manipulation av en person i en andlig maktposition.

– Jag trodde på demoner, jag visste att de fanns. Jag var rädd för dem vilket gjorde att jag alltid sov med lampan på, på nätterna, säger Madde som gick ut nian på Kristna skolan i Stockholm för snart 15 år sedan.

Kristna friskolerådet: Vi gör ett bra jobb

Enligt svensk lag får undervisningen i skolan inte präglas av religiösa inslag och måste vila på en vetenskaplig grund. Religiösa inslag får finnas i skolan, men de måste vara frivilliga och får inte ske på lektionstid.

Uppdrag granskning har gått igenom Skolinspektionens granskningar, sammanställt medieavslöjanden om missförhållanden – och intervjuat ett flertal före detta elever vid religiösa friskolor. Vittnesmålen om andliga övergrepp sträcker sig 20 år tillbaka i tiden fram till idag.

Kartläggningen visar att ingen religiös friskola än så länge har fått stänga på grund av brister som rör andliga övergrepp. Det menar intresseorganisationen Kristna friskolerådet är ett bevis på att skolorna gör ett bra jobb,

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det här klarar vi jättebra” – här svarar Kristna friskolerådet på kritiken. Foto: SVT

Men många före detta elever som Uppdrag granskning pratat med säger att det är först i vuxen ålder som de förstått vad de varit med om. De berättar också att de blivit tillsagda vad de ska säga om Skolinspektionen kommer.

– Vi fick inte nämna att morgonbönen var obligatorisk och vi fick inte säga att vi lade händerna på folk för att hela dem från sjukdomar. Det var inte att ljuga. Om ni säger något som inte är sant när det gäller just det här med Skolinspektionen, då är inte det lögn, där är inte det en synd. Då är det att ni står upp för den här rörelsen, säger Stefan, före detta elev på Kristna skolan i Stockholm.

Skolinspektionen: Vi har verktygen 

Skolinspektionen anser att de har de verktyg de behöver för att hitta andliga inslag i undervisningen på religiösa friskolor.

– Jag tycker att det blir en sned bild att säga att vi inte alls skulle klara av det här. Men jag säger inte att vi inte har utmaningar eller att det är flera komplexa frågor som kan vara knepiga för inspektörer, säger Helén Ängmo, generaldirektör på Skolinspektionen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Sånt här gör mig jätteförbannad” – se skolministerns reaktion på UG:s granskning. Foto: SVT

Psykoterapeuten Helena Löfgren säger att hon blir mycket illa berörd av barnens lidande och myndigheters okunskap och naivitet. Enligt Löfgren är elevernas skildringar tydliga exempel på andliga, psykiska övergrepp.

– För att förstå barnen, prova att ta bort ordet Gud: ”Jag och min chef har dig under ständig övervakning. Vi vet allt du gör, tänker och känner. Om du inte lyder mina regler, eller ens tänker en fel tanke, så kommer han när som helst att utsätta dig för tortyr som aldrig tar slut”.

Kristna skolan i Stockholm skriver till Uppdrag granskning att de som skola vill försöka ta till sig både positiva och negativa omdömen, men avböjer att medverka i Uppdrag granskning.

Hit kan du vända dig om du mår dåligt

Akuten, 112 – Vid akut självmordsrisk eller psykisk ohälsa.

Vårdguiden 1177 – För sjukvårdsrådgivning och information om närmsta psykiatriska mottagning.

Elevhälsan, skolkurator/skolsköterska – På din skola kan du prata med en sköterska eller kurator om sådant som tynger dig. De kan även hjälpa dig att söka dig vidare om du inte vet vad du vill eller behöver.

BUP – Barn och ungdomspsykiatrin har mottagningar över hela landet. På BUP kan du träffa psykiatriker och läkare och få hjälp med allvarligare psykiska besvär så som depression, ångest eller självskadebeteenden.  

Vårdcentralen – På vårdcentralen kan du träffa särskilda läkarteam som riktar sig speciellt till barn och unga. De kan hjälpa till om du till exempel har sömnproblem eller känner dig deprimerad.

Ungdomsmottagningen – På ungdomsmottagningar kan du prata med psykologer och kuratorer.

BRIS – Organisation som jobbar med barn och ungas rättigheter. Här kan du mejla, chatta och prata med en kurator på telefon om till exempel våld, ensamhet eller oro. Det går även att boka fysiska möten med kurator eller delta i gruppmöten där du kan träffa andra unga i samma situation och få stöd.

Tilia – Stödorganisation som jobbar med ungas psykiska hälsa. På Tilia kan du chatta och mejla med unga vuxna som själva har erfarenhet av psykisk ohälsa, du kan läsa om och lyssna på andras historier. Tilia anordnar även gruppträffar och läger.

Mind – Ideell förening som arbetar med psykisk hälsa. Här kan du chatta om sådant som tynger dig. Det finns även en självmordslinje dit du kan vända dig om du eller en närstående har tankar på att ta sitt liv.

SPES – Ideell organisation för de som förlorat en familjemedlem, släkting eller vän genom suicid. Hit kan du vända dig för stöd och för att prata med andra i samma situation.

Jourhavande medmänniska – Här kan du anonymt chatta eller prata i telefon med volontärer om vad som än tynger dig. Stödlinjerna är öppna varje natt alla dagar om året.

Ungas jourer – Anonym chatt-, mejl- och telefonjour för unga.

Röda Korset – Har en chatt där du kan prata med en jourhavande kompis.

Maskrosbarn – Hit kan du vända dig om du har det jobbigt hemma, kanske blir du behandlad illa eller har en förälder som har ett missbruk eller en psykisk sjukdom. På Maskrosbarn kan du få stöd av en kurator online och chatta med vuxna som själva hade det svårt hemma när de var barn. De anordnar även fysiska träffar och läger.

Friends – Friends jobbar mot mobbning och andra kränkningar. Hit kan du vända dig via mejl, telefon eller webbformulär med frågor om bland annat mobbning, ensamhet, rasism och vuxnas ansvar.

Killar.se – Chatt för de som identifierar sig som kille och är mellan 10-25 år. Har även samtalsmottagning med kuratorer och psykologer i Stockholm eller över videosamtal.

Tjejzonen – Chatt för de som identifierar sig som tjej och är mellan 10-25 år. På Tjejzonen finns det möjlighet att få en fadder som man kan chatta med och träffa fysiskt.  

RFSL Stödmottagning – Hit kan man som hbtq-person vända sig för stöd, bland annat om man blivit utsatt för trakasserier. Stöd ges över mejl, telefon eller genom fysiska träffar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.