Bert Karlsson säger att han driver 60 asylboenden i dag. Foto: SVT

Bert Karlsson bröt mot avtalet med Migrationsverket

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

På två av Bert Karlssons asylboenden i Filipstad fick de boende själva köpa blöjor och bindor, trots att det står i avtalet med Migrationsverket att boendet ska stå för det. På ett av asylboendena fick boende dessutom köpa eget toalettpapper.

Enligt Bert Karlsson driver han nu 60 asylboenden runt om i landet, varav tre ligger i Filipstad. Och det är en lönsam verksamhet. Själv tror han att företaget Jokarjo AB, där han är vd, snart kan göra en vinst på 100 miljoner kronor.

– Min idé är att göra det billigare och bättre än någon annan, säger Bert Karlsson.

UG – Välkommen till Sverige

Reporter: Hur tycker du att det går då?

– Det går bra. Vi är nöjda. Väldigt nöjda, säger han.

Bjuder på efterrätt

Enligt Bert Karlsson fungerar hans asylboenden väl, de bjuder på efterrätt en gång i veckan och barnen får gå på cirkus. Men när Uppdrag granskning besöker Filipstad framträder en annan bild. Det tidigare rehabiliteringscentret i Nykroppa är sedan september ett boende för 132 flyktingar, de flesta från Syrien.

– Min dotter har inga leksaker att leka med och är uttråkad. Vi sitter i rummet nästan hela tiden. När hon inte har några leksaker slår hon andra barn, hon mår dåligt. Räckte inte resan hit? säger Dalia Haddad.

Hon har precis varit i affären med sin man och tvååriga dotter och köpt sådant som de saknar på asylboendet.

– De tänker inte på hennes behov. Vi får inte tillräckligt med pengar till blöjor. Coop är väldigt dyrt. Vi har precis köpt toalettpapper, det finns inte på förläggningen, säger Dalia Haddad.

Ska stå för toalettpapper

I upphandlingen som Migrationsverket gjort ställs ett flertal krav som ska vara uppfyllda innan någon asylsökande placeras på anläggningen. Och när Uppdrag granskning läser Bert Karlssons avtal med Migrationsverket står det att boendet ska stå för toalettpapper, blöjor och bindor. Och det ska finnas leksaker och en lekplats för barnen. När vi undersöker ett annat av Bert Karlssons asylboenden i kommunen, upptäcker vi att man inte heller där delar ut blöjor och bindor. Däremot toalettpapper.

Uppdrag granskning ringer upp Bert Karlsson.

Reporter: Hur kunde ni missa att det är ni som ska stå för blöjor och bindor på flyktingförläggningen?

– Det är en miss. Det har inte varit där förut.

Reporter: Men det ingår ju ändå i avtalet. Jag tänker att du måste ju ändå ha läst igenom avtalet med Migrationsverket?

– Jag läser inte igenom några avtal, jag jobbar inte med det överhuvudtaget.

”Hur fan kan du vara så korkad”

Reporter: Men gör ingen det på ditt företag eller?

– Jo, det är klart de gör. Men vi har 60 anläggningar, så ibland kan man missa.

Reporter: Man kan ju få för sig att du snålade på det här?

– Hur fan kan du vara så korkad så du kan tycka att vi snålar när vi till och med gör grejer som vi inte behöver göra?

Reporter: Jag tänker också såhär…

– Kom inte och snacka med mig en jävla gång till om att vi snålar med saker, för då blir jag förbannad på dig. För det är det enda vi inte gör, säger Bert Karlsson. Sedan lägger han på luren.

Kostat Migrationsverket 1, 8 miljoner

När Uppdrag granskning besöker boendet i Nykroppa har avtalet med Bert Karlssons företag varit i kraft i nästan två månader och kostat Migrationsverket 1,8 miljoner kronor. Lotta Anderberg, enhetschef på Migrationsverket i Karlstad, säger att det är oacceptabelt om boendet inte följt avtalet.

Reporter: Om vi inte hade berättat att de betalar för blöjor och toalettpapper – hur lång tid hade det tagit för dig att upptäcka det själv?

– Det hade jag säkert upptäckt ganska raskt. Alla anläggningar har ju besök en gång i veckan, så att det är inga konstigheter i det.

Reporter: Då undrar man varför ni inte har upptäckt det?

– Ja, det kan ju inte jag svara på i nuläget. Jag måste ta reda på hur det förhåller sig och vilka åtgärder som jag behöver vidta där.

Lotta Anderberg återkommer senare och bekräftar att Bert Karlssons företag inte följt avtalet. Blöjor och bindor har inte delats ut, och toalettpapper har inte funnits på alla toaletter. Men toalettpapper ska ha funnits tillgängligt – om man bara frågat.

Efter Uppdrag gransknings frågor har det skett en förändring. Nu delas blöjor och bindor ut. Toalettpapper finns på alla toaletter och leksaker till barnen är på plats.

Fakta: Dagsersättning

På boenden där mat ingår betalas en lägre dagersättning till de asylsökande.

24 kronor för ensamstående vuxna

19 kronor för sammanboende vuxna

12 kronor för barn under 18 år (6 kr från tredje barnet)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – Välkommen till Sverige

Mer i ämnet