Bostadsministern: ”Det är oacceptabelt”

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Trots att byggtakten är dubbelt så hög i dag som för några år sedan så måste den ökas ytterligare – det säger bostadsminister Per Bolund (MP). Samtidigt vill han se hyresgarantier och förturer för att motverka hemlösheten i landet

Hemlösa personer som saknar sociala problem, som missbruk eller psykisk ohälsa – så kallat “strukturellt hemlösa” – blir allt vanligare i svenska storstäder. Bostadslösa från storstäder flyttar in i fastigheter i mindre kommuner som kallas för ”sanitära olägenheter” – där hyresgäster vittnar om brist på värme och vatten.

Uppdrag granskning har i två reportage granskat hemlöshet i Sverige.

Uppdrag granskning: Bostadsbristen

– Jag blir ju väldigt illa berörd av de hemska situationerna som de här människorna har hamnat i. Jag tycker det är oacceptabelt. Vi måste ha möjlighet i Sverige, i det rika land vi är, att faktiskt se till så att alla människor har en rimlig boendesituation, säger bostadsminister Per Bolund.

Han lyfter fram investeringsstöd, där staten går in med pengar för att få ut fler hyreslägenheter med lägre hyra, som en åtgärd för att hjälpa personer att få en bostad.

– Där har det redan kommit ut 30 000 lägenheter och nu kommer det komma ut många fler, där vi ser till att en del av de lägenheterna riktas till dem som har störst behov.

”Människor som har en akut bostadssituation”

Men han säger att de också behöver titta på andra åtgärder.

– Kan vi jobba med hyresgarantier där staten då går in och tar en del av risken? Då kan man till exempel, om man har en betalningsanmärkning, ändå vara en trygg hyresgäst och få ett kontrakt, säger han och fortsätter:

– Vi behöver också jobba med förturer i dag, tycker jag. Det här är ju människor som har en akut bostadssituation.

Det låter ju bra, men det som sker nu är ett akut problem. Det som händer är ju att storstadskommunerna skickar de här problemen till mindre, redan pressade kommuner. Hur ska du lösa det?

– Det är oacceptabelt. Jag tycker inte att det är ansvarsfullt av de kommuner som själva inte tar hand om sina problem och faktiskt ger bostad till sina medborgare.

Så vad gör du? 

– Kommunerna har en bredare verktygslåda än bara socialtjänsten. Man har till exempel allmännyttan. Man har bostadsförmedling. Då måste man använda de verktygen också. 

Men det ser vi ju att det inte fungerar. 

– Jag tror att vi kan hjälpas åt. Det är mitt tydliga budskap till kommunerna att vi är beredda att göra vår del från statens sida.

Missa inte veckans Uppdrag granskning

Reportaget ”Utflyttarna” sänds onsdag 19 februari. Du kan se det på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Uppdrag granskning: Bostadsbristen

Mer i ämnet