Kattis Ahlström, generalsekreterare Bris. Foto: svt

Bris slutar använda begreppet barnfattigdom

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Generalsekreteraren för Bris, Kattis Ahlström, meddelar nu att organisationen slutar använda begreppet barnfattigdom. – Vi har inte riktigt insett innebörden av begreppet, säger hon.

När Uppdrag gransknings Janne Josefsson reste runt i Sverige för att granska barnfattigdomen var det svårt att hitta de barn som passade in i den alarmerande bild som barnrättsorganisationerna ger.

Enligt Rädda barnen finns en kvarts miljon fattiga barn och enligt Bris är svenska barn jämförbara med barnen i svältkatastrofens Moçambique.

Men nu erkänner Bris generalsekreterare Kattis Ahlström att man kan ha spetsat till det för att få media att hänga på. Och att man använt sig av begrepp som ger värre signaler än vad som faktiskt är fallet.

– Jag upplever att vi har gått i en fälla av att använda oss av ett begrepp som vi liksom inte själva har myntat och vi har själva inte riktigt insett innebörden av det, säger Kattis Ahlström.

Så varför vi har gjort det – ja, så är det med vissa saker som används som begrepp om och om igen som nöts in som ett begrepp, det är otroligt lätt att gå i det. Det är inget försvar men en förklaring, säger hon vidare.

Ska ni sluta använda er av begreppet barnfattigdom?

– Ja, vi kommer inte använda oss av barnfattigdom. Vi använder oss av ekonomisk och social utsatthet i stället, säger Kattis Ahlström.

Reporter: Janne Josefsson

Text: Magnus Johanson

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – Barnfattigdom

Mer i ämnet