Chatten: ”Går det inte att stoppa avverkningen?”

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Efter reportaget chattade Boris Ersson och Per Shapiro – här är alla frågor och svar.

Janne: Tack för ett bra program. Hur kommer det sig att ni inte gjort ett liknande reportage om skogsbruket i Sverige och FSC:s misslyckande här? Kan ett sådant reportage bli aktuellt i närtid?

Boris Ersson: Tack! Jag (Boris) förbereder två dokumentärfilmer och skogarna på jorden. Där är FSC i Sverige en del i innehållet.

Eva: Går det inte att stoppa denna avverkning i Karelen på något sätt? Planeras en kampanj – namnunderskrifter – eller bojkott av IKEA.? Om tillräckligt många meddelar att de kommer att bojkotta IKEA, så kan saker förändras.

Boris Ersson: Vi har hört att det planeras saker i både Ryssland och Sverige. Föreningen Skydda Skogen vet mer.

Micke: vad skall vi som inte har råd att köp nya fina möbler göra när ni har dödat IKEA

Per Shapiro: Konsumentmakt kanske? Man måste väl kunna ställa krav på dem man handlar av? Därför är det viktigt att olika former av miljömärkning verkligen håller vad den lovar

Pfeifer: Måste bara säga. Vilken tur att media granskar. Hur hade världen annars sett ut?? Vem kan man lita på??

Per Shapiro: Tack, det var roligt att höra! Vi ska göra vårt bästa för att fortsätta granska. Vem man kan lita på..? Bra fråga. Tror inte jag har något riktigt bra svar.

Fredrik: Hej! Jag som privat skogsbrukare och som arbetar inom trä industrin kan med stor säkerhet hävda att det är mycket fel i denna granskning som har begåtts. Klart man kan ta en bild på ett avverknings område och få det att se ”fasansfullt” ut. Saken är den att det är så skogsbruk bedrivs. Om någon vet ett bättre sätt kan man ju komma med konstruktiv kritik, istället för att försöka smutskasta IKEA bara för sakens skull. tack.

Boris Ersson: Vi har inte haft någon tanke att smutskasta IKEA. Jag åkte till Karelen för att få en bild av urskogarna där. Skogsbruket i dessa urgamla skogar med mycket höga naturvärden blev något av en chock för mej. Jag kommer själv från en familj med skogsarbetare i bakgrunden och jag har inget emot att man brukar den allra största delen av skogen – men att missbruka den, att gå alltför hårt fram, måste granskas och kritiseras.

Bengt Jürs: Jo en sak till Swedwood är den snälla delen av IKEAS skogsbruk. En avledningsmanöver för att få oss att inte se den stora skövlingen som IKEA gör i Asien. Kolla fööljande länk; http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2007/03/31/AR2007033101287.html Här har ni något att bita i.

Boris Ersson: Tack för tipset.

Andreas: Har jobbat på IKEA i snart 20 år. Jag är också väldigt miljömedveten så detta reportaget sätter lite griller i huvudet. Misstankar att allt inte är så jävla bra som min arbetsgivare framställer har man ju haft länge. Trots allt handlar det ju bara om pengar i sista änden. Nu är det nog dags att lämna in avskedsansökan ändå.

Per Shapiro: Tack för ditt inlägg! Förstår att du kan känna tvivel. Det är förstås ett stort beslut att säga upp sig från sitt arbete. Känns glädjande om vårt program fått dig att reflektera över sakernas tillstånd.

Greger: Lite feedback att Josefsson är en riktig tråkskalle att lyssna på. Dålig på att respektera personen som han intervjuar. Skulle han själv bli behandlad på detta sätt skattar jag sannolikheten att han skulle bli tjurig och lämna intervjun m näsan i vädret. Varför säger man att träbocken som man sågar i först är nog 500 år gammal. Sen nästan 400 år men när den tas fram efter inslaget är den alltså 350 år. Ger hela programmet en väldigt låg trovärdighet. Vidare verkar det ju som om man aldrig varit på ett svenskt kalhygge. Även detta ger hela programmet en låg trovärdighet. Huvudsaken är att sätta dit och drömma IKEA inte att berätta hela sanningen, man försöker inte ens. Det är lite märkligt.

Boris Ersson: Skivar som visades i programmet var 350 år gammal. Många av träden i virkeshögarna var 3-4-5 och till och med 600 år gamla. 

Niklas: Hur står sig egentligen IKEA i relation till andra möbelhandlare? Gör man bättre miljöval hos andra kedjor?

Per Shapiro: Jag kan inte hela möbelbranschen tillräckligt bra att för att våga ge någon utfästelse. Det som vi fann i vår granskning var ju åtminstone att märkningen med FSC betyder väldigt lite. Kanske ett mindre möbelföretag kan ge tydligare besked gällande de olika leden i sin produktion, men det är bara en gissning.

alternativ: Vi måste ju kunna bruka skogen då vi har trä i så många produkter. Men vad är alternativen till denna typ av skövling som Ikea och andra företag gör? Kan ni inte följa upp era program med det?

Boris Ersson: Det finns idéer och det praktiseras skogsbruk utan kalhyggen och monokulturer av tall och granplantor.

Fub: Synd att Ni inte vågar ta in alla kommentarer.....fegisar!

moderator: Peter Bagge: Boris och Per svarar på allt de hinner. Men du måste ha tålamod.

Jan Hallberg: Gillar normalt ert program men idag var ni inte saklig. Jag som skogsägare förstår att dessa skogar som Ikea avverkar inte är så gamla som ni säger utan det finns enstaka gamla träd i bestånden de avverkar men den arealen som de avverkar är ingen urskog utan skog som varit brukad sedan tidigare. Besviken tittare.

Per Shapiro: ”det finns enstaka gamla träd i bestånden de avverkar men den arealen” Vad grundar du det påståendet på?

Harald Dahlgren: Hur lång tid hade reportageteamet vistats i Ryska Karelen? Vilken skoglig utbildning hade dom?Hade teamet besökt andra skogar i Ryssland? Kan uppvisa precis samma körskador i svenskt skogsbruk. Välkommen hit för ett reportage.

Boris Ersson: Teamet var två veckor i Karelen. Boris Ersson har mer än 30 års erfarenhet av skogsbruk genom arbete på Sveriges Radio, TV och forskningsprojekt. Du är välkommen att läsa boken ”Skogen i våra hjärtan” från 1985.

Rocky: Hej, Tack för att ni granskar skogsbruket! Finns hur mycket som helst att gräva i, även i Sverige. Hur gick det tex till när skogsstyrelsens förra GD Göran Enander blev avsatt? http://protecttheforest.se/sv/tankar-om-skog/48-goeran-greider/540-goeran-greider-skogen-och-makten MVH Rocky

Boris Ersson: Jag har ingen egen kunskap om detta. Ryktena går att han var alltför ”grön”.

Billy: Anser ni att Ikea är värre eller bättre än andra? Det verkar ju ändå som att det lagt ner en hel del jobb på detta trots att de lika gärna kunde köpt vilken skog som helst utan att någon lyft på ögonbrynet. Är det bara ett alibi eller försöker de också göra situationen något bättre?

Per Shapiro: Jag tycker att det är en mycket viktig fråga, men en som IKEA bör svara på själva. Många miljöorganisationer har anklagat IKEA för att deras miljöengagemang är s.k. ”greenwashing”, men det är inget jag vill värdera, det är som sagt en fråga för IKEA själva.

Smulan: Så vad är alternativet till FSC – som ändå är det bästa bland certifieringssystemen? Inget alls?!

Boris Ersson: Flera som vi har talat med efterlyser ett verkligt oberoende organ som kan granska skogsbruket och bedöma vilka skogar som bör skyddas. FSC-systemet anses av många vara alltför svagt och öppet för påtryckningar från industrin – som betalar dem.

KlimatSmart.se: Stort tack till Uppdrag Granskning och Skydda Skogen! Mycket bra program, som tydligt visar de problem som uppstår när miljöhänsyn ska balanseras mot ekonomiska intressen.

Boris Ersson: Tack för det.

Jan: jag tycker inte att de träd som fällts såg gamla ut. tunna och smala. enstaka kunde möjligen vara gamla.

Per Shapiro: Jag fick lära mig av skogsexperter vi konsulterade att riktigt gamla träd ingalunda behöver ha tjocka stammar. Jag hade också föreställningen att urskog och gammelskog kännetäcknas av sina majestätiska träd. Så är det långt ifrån alltid.

Roger: Otroligt oproffsigt reportage, riktigt dåligt UG, Avbryta och inte ens vilja se till verkligheten. Riktigt besviken.

Boris Ersson: Vi har arbetat hårt för att få se verkligheten, Roger. Och vi har försökt få ansvariga att berätta om deras syn på skogsbruket. Tyvärr har många stängt dörrarna och inte velat tala.

Tomsolna: De flesta av träden som fälls är ganska unga, men det ser hemskt ut. Är ni inte ute och flummar?

Per Shapiro: Jag fick lära mig av skogsexperter vi konsulterade att riktigt gamla träd ingalunda behöver ha tjocka stammar. Jag hade också föreställningen att urskog och gammelskog kännetäcknas av sina majestätiska träd. Så är det långt ifrån alltid. Definiera ”flumma”!

Crister Olsson: Ett bra reportage och bra att ni tar upp den kriminella ödeläggelsen av skogarna. Ett liknande reportage om det svenska skogsbruket ser jag gärna fram emot. Kanske skulle det gå att anlita någon att räkna på ekosystemtjänster. Vilka vinner och vilka förlorar på detta sk skogsbruk?

Boris Ersson: Bra idé. Över halva Sveriges landyta täcks av skog – då är det viktigt att vi använder skogsmarken på ett klokt sätt.

Christina: Man behöver inte åka till Ryssland för att konstatera hur skogarna skövlas. Där vi bor har man gått fram med mastodontmaskiner som länsar våra fina skogar. Dom städar inte upp efter sig. Inga djur eller människor kan ta sig fram längre. Hur ska man förhålla sig här hemma ang. hur man skövlar och hur ska man förhålla sig ang. Ryssland ? Skövlar vi lika mycket här eller?

Per Shapiro: I Sverige har vi skövlat merparten av våra urskogar, det finns bara ytterst lite kvar. I Ryssland finns de stora urskogsbältena ännu relativt intakta – därför har landet blivit lite av ett Klondyke för stora skogsbolag.

leffe: tyvärr kan jag nu konstatera att inte allas åsikter får komma fram här på sidan, är det så här uppdrag granskning sköter sina negativa åsikter

Boris Ersson: Du är välkommen med dina åsikter. Boris.

Sara: Vart är världen på väg? Det här är helt sinnessjukt. Tycker att alla som vill borde bojkotta ikea och höra av oss till dem, för tillsammans är vi starka. Riktigt bra jobbat alla ni som var med i, och bakom reportaget! Har ni hört något från IKEA eller någon annan?

Per Shapiro: Tack ska du ha, Sara! Jo, man kan lätt bli nedstämd när man ser sig omkring i världen. Än så länge har jag inte noterat fler reaktioner från IKEA än en text de la ut på sin hemsida i förra veckan samt förstås då intervjun som Janne gjorde med deras skogschef efter vårt program

Ulf Bertilsson: Boris Ersson. Du säger att Du kommer från en skogsbrukarfamilj. Hur kan Du då på ett så flagrant sätt beskriva ett bra skogsbruk och kalla det misskött? Obvesgripligt för en person som i hela sitt liv levyt för skogen och dess perfekta skötsel. Kritik är bra, men ska utföras av kompetent personal.

Boris Ersson: Programmet handlar om att IKEA Swedwood kalhugger några av norra Europas sista urgamla skogar med mycket stora naturvärden. Efter kalhuggningen markberteder man och planterar tall eller granplantor. Man tar bort urskogen med dess rika variation av arter och ersätter den med en virkesplantage. Jag är inte emot skogsbruk, tvärt om.

Anna: Hur når jag föreningen skydda skogen?

Per Shapiro: Hej Anna! Om du googlar på skydda skogen så kan du säkert hitta deras hemsida med kontaktuppgifter

Mp: De bilderna som visades i granskningen såg inte ut som någon urskog. Det var en ovanligt låg andel grova träd för att vara urskog?

Boris Ersson: Där skördaren arbetade växte granurskog med inslag av olika lövträd. En granurskog brinner med ojämna mellanrum och då dör många träd och nya växer upp. I en sådan granskog blir träden inte så grova som i den andra typen av urskog som vi skildrade: tallskogarna på torrare sandmarker. En urskog måste inte alls se ut som den romantiska tallskogen med knotiga tallar.

Betula nana: Var och en får ta ställning till om man tycker att användning av trä i möbler, hus och bränslen är något bra och som man vill använda. Om man tycker det får man bestämma sig för vad man tycker det är värt. Med dagens betalningsvilja krävs rationella avverkningsmaskiner, det syns och kommer synas när dessa maskiner avverkat. I Sverige är vi snabba på att kritisera avverkningar i äldre skogar utomlands, det man glömmer då är att vi avverkat våra skogar och byggt våran välfärd med den. Om vi vill bevara skogar utomlands måste vi inse att det kostar pengar. Mina poänger: Om vi ska använda träråvara vilket är bra energi och miljömässigt måste vi få råvaran ur skogen. Om betalningsviljan är låg krävs rationella avverkningsmetoder som lämnar spår. Om vi vill bevara internationella skogar måste vi se till att de skogarna får ett ekonomiskt värde så att lokalbefolkningen har ett incitament att spara skogen. Slut kläm: Något onyanserat avsnitt, Janne du kan väl lyssna på dina gäster i bland.

Boris Ersson: Skogsbruket har tillgång till den allra största delen av skogsmarken. Det vi talar om i programmet är de sista resterna av ursprungliga gamla skogar med stora skyddsvärden. Trä är ett fantastiskt material. Skogsbruk är viktigt och nödvändigt. Bra maskiner skonar ryggen på arbetarna. Men måste man göra tallplantager av allt?

Kruzze: Uppdrag granskning verkar ha siktat in sig på IKEA, det här är det 3:e eller 4:e reportaget i ordningen om IKEA på kort tid. Varför har ni valt att skjuta in er just på det här företaget? I intervjun på slutet framkommer att genomsnittsåldern på den skogen IKEA avverkar i Karelen är 160 år, hur gammal är genomsnittsåldern på jämförbara skogar som avverkas i t.ex. Norrland?

Per Shapiro: Den uppgifter kom från IKEA:s representant. Den stämmer inte med de uppgifter vi fått ta del av. I de hyggen vi fick se på bild var snittåldern betydligt högre, det rör sig om fragment riktigt fin gammelskog och urskog, som bara i mycket liten skala brukats tidigare. Notera också att det av denna urskog bara återstår drygt 10 procent i hela Karelen, då kan man fråga hur det rimmar med höga miljömål att avverka den. Detta är mitt första program om IKEA. Tidigare program har gjorts av andra reportar.

Erik HF: Förstår att IKEA är bra som skyltfönster för att få ljus på ett ämne, så även då ni använder det i två program. Jag jobbar på IKEA och vet att vi faktiskt har hårdast krav och balanserar bruk med bevaring – och vi vill göra gott. Om IKEA inte skulle använda någon certifiering hur skulle det då se ut? Även m vi gör mer än alla andra möbeltillverkare?

Boris Ersson: Jag är övertygad om att många på IKEA tar seriöst på miljöfrågorna. IKEA:s policy är till stora delar god. Frågan som vi tar upp är om man lever som man lär. Det skulle vara spännande med en dialog – kanske med filmvisning och diskussion på IKEA?

Martin: Hej, har ni kollat upp om svenska storföretag (ex. IKEA) köper virke som kommer från de avverkningsläger (läs slavarbete) i Sibirien som drivs av Nordkorea?

Boris Ersson: Vi undersöker diverse rykten om olagliga avverkningar, smuggling mm. Har du tips så lyssnar vi gärna.

Bo Svensson: Bo Svensson, Finspång. Jag håller med Leffe som just var inne. Ni plockar bort det som inte passar Er. Så förbannat dåligt. Helt oprofessionellt. Skall ta det i annat media om Ni inte skärper Er. Bo

Boris Ersson: En viktig sak i vårt arbete som journalister ät att låta olika parter komma till tals. Ett problem i det här programmet var att så många ansvariga vägrade ställa upp.

Anna: Men borde ni inte fokuserat på att granska FSC då? IKEA har väl bara litat på den största tillgängliga miljöcertifieringen?

Per Shapiro: Hej Anna, Vi försökte inom ramen för ett ganska kort program beskriva lite av problemen med FSC som miljömärkning. Men jag håller om att det vore intressant att gräva djupare i FSC om möjlighet ges. Ifall du är nyfiken finns en hel hemsida som riktar in sig på att bevaka FSC: http://www.fsc-watch.org/

hojnson: även om ni inte vill ta in mina två tidigare inlägg bör ni varje fall kunna stå för att ert reportage rör 0,5 % av Karelens skogar. och svara på frågan: Ska 100 % skyddas?

Boris Ersson: Jag tar in och svarar på alla inlägg.  Den siffra som vi har hört att man vill skydda  är ungefär 10-12 procent, i Karelen.  Det finns mycket stora skogar som kallas för sekundärskogar, där man tidigare har avverkat och där skogen nu har vuxit upp. Där borde man kunna bedriva skogsbruk – kanske på 90 procent av den totala skogsmarken. Jag har aldrig hört någon naturvårdare kräva att 100 procent av skogen ska skyddas. Debatten brukar handla om 5-10-högst 20 procent. FN förespråkar 17 procent.

Jonas: Vad anser du att IKEA ska göra mer än att gå efter den internationella certifieringen som är gällande? Allt ett företag kan göra är väl ändå att gå efter de regler som gäller? Svårt att anklaga ett företag anser jag på omdömen som någon ”tycker” borde vara hårdare?

Per Shapiro: Jag tror inte våra barnbarn kommer att fråga oss ifall vi vi kalhögg planetens urskoga med certifikat eller inte. Moral borde gå före certifikat enligt min uppfattning, vilket jag tycker Naturskyddsföreningens ordförande uttryckte det bra i programmet.

irriterad: Åter igen försöker ug hitta något att sätta dit Ikea för. Lägg ner... Oerhört oseriöst av Josefsson att avbryta mitt i en mening under intervju. Pinsamt.

Boris Ersson: Jag svarar för reportaget. Vi har inte haft någon målsättning att sätta dit IKEA. Men ett så stort företag, som är en av världens största konsumenter av skogsråvara, måste kunna granskas – eller hur?

Elin Söderberg: Ang kommentarerna om att skogen inte såg så gammal ut. Som jag förstått det är det ju en enorm skillnad på hur stort ett 500 år gammalt träd blir i centralamerika tex. till skillnad mot i Ryssland, då biomassatillväxten ser helt olika ut. Tallarna blir snarare ”täta” i sina stammar än ”tjocka”. Har jag förstått det rätt, så svarar det på kanske på någras frågor.

Boris Ersson: Det är svårt att jämföra tropisk regnskog med den boreala barrskogen. Men det gemensamma är att båda skogstyperna är av stor betydels för den biologiska mångfalden och klimatet.

Alfredo Vidal: Hur kan Vi påverka IKE så att de drar sig från Karelia?

Boris Ersson: Diskutera med dem. Tala, lyssna, resonera.

Skarpen: Hur skiljer ni på ”skövling” och normal skogsavverkning av avverkningsmogen skog? Återplanterar man inte så att ny skog växer upp för att avverkas när den är mogen?

Per Shapiro: I hela norra Europa finns det bara ytterst få urskogsbestånd kvar. Bland de ca. 11-12 procenten skog med riktigt höga skyddsvärden som ligger i Karelen. Jag har svårt att se motivet – annat än mycket kortsiktig vinning – på att kalhugga den och ersätta den med tallplantager

mpls: Är det Boris eller Per som inte tycker om IKEA eller är det bara Janne Josefsson? Att försöka smutskasta genom att använda namnet i varannan mening blir tjatigt och ointressant. Är de ”experter” som ni rådfrågat kontrollerade eller säger de bara de saker som ni vill?

Boris Ersson: Jag (Boris) tycker inte alls illa om IKEA. Man producerar och säljer till största delen bra heminredningsprodukter till ett ganska lågt pris. Problemet är om det låga priset betalas av någon annan – i form av kärva arbetsvillkor och skadad natur. Detta gäller oss alla när vi handlar möbler på IKEA, eller köper en billig borrmaskin Mare in China.

Greger: Hoppas på lite mer infallsrika reportage i framtiden, de finns oftast fler än en och framförallt lite konstruktiv ödmjukhet att ni inte vet bäst är nått ni måste ta till er. Betänk att vi trotts allt betalar för era påhitt. Som ibland verkar sådant man kom på när man gick i småskolan. Verkligheten är inte enkel, absolut inte så enkel som ni verkar tro. Dessutom är vi publiken fruktansvärt utbildade och mycket kunniga som grupp. I publiken finns det alltid experter. Sammantaget har kollektivet publiken en enorm erfarenhet. Vilket ni utnyttjar genom chatten. Hoppas ni tar den till er. Lycka till med nästa uppdrag

Per Shapiro: Hej Greger, Tack för ditt inlägg. Ödmjukhet är alltid viktigt. Svårt att bemöta din kritik dock, eftersom jag inte förstår konkret vad det är du syftar på i det här konkreta fallet.

Rocky: Det är flera som skriver att träden i reportaget var smala. Det framgick ju i reportaget att träd som växer i en naturlig urskog/naturskog ofta har tunna årsringar och ett smalt träd kan alltså vara mycket gammalt. Det är ju bara att åka upp till våra få kvarvarande urskogar i norr och kolla, träden är inte särskilt grova där. Skogarna som avverkades i reportaget visade alla karaktärer för en urskog/naturskog: dvs flerskiktad, träd i olika åldrar och dimension samt även liggande och stående döda träd. Tack för ett bra program!

Boris Ersson: Jag håller med. Boris

Umeå: Alltså, jag kanske är trög och missade det, men vad är egenltigen problemet, utöver att IKEA ljuger? Att skog huggs ned är väl inte direkt en surprise, men vad är det som gör att just urskogen är så speciell? Visst, djurliv yadayada, argument som framstår som tämligen lustiga när 99 % av folket som såg programmet ikväll någon timme innan käkat falukorv eller dylik köttbaserad middag. Eller, har jag missat något annat viktigt argument?

Per Shapiro: Det finns trots allt rätt många människor som anser att de hundratusentals unika djur- och växtarter som finns i våra urskogar inte bör ersättas med ensidiga monokulturer 

Sebastian: Ett oerhört bra program som visar den galna verklighet som pågår i de sista urskogarna i Europa. I Sverige finns nästan inga urskogar kvar utan här har vi bara kvar spridda fragment av naturskogar som fortfarande har kvar några av de omkring 2000 rödlistade arter som har sin hemvist i skogar där naturen i stort sett skött sig själv i århundraden. Det vore bra om uppdrag granskning skulle ta lite tid till sig att även granska det svenska skogsbruket och den utarmning som det skapat i de svenska skogarna. Allmänheten i Sverige har genom decennier blivit förda bakom ljuset av både Skogsindustrin och myndigheten Skogsstyrelsen. Ett tydligt exempel på att detta fortfarande pågår är de uttalanden som kommer från både myndigheten och skogsindustrin där de båda säger att vi har skyddat dryga 25% av våra skogar. Medan naturvårdsverket som är den myndighet som ansvarar för våra skyddade nationalparker och naturreservat säger att det endast är 6-7% av våra skogar som är skyddade. Det visar sig att skogsnäringen och skogsstyrelsen räknar in de så kallade impedimenten, d v s trädbevuxna myrar, hällmarker och fjällbjörkskogar. Alltså skogar där träden sällan blir högre än 3-6 meter och kanske några cm tjocka. Dessa skogar har absolut inget gemensamt med t ex en produktiv skog av tall eller gran där träden blir 20-40 meter höga och mer än 50 cm grova. Den biologiska mångfalden i de svenska skogarna är beroende av att de produktiva skogarna skyddas i tillräcklig omfattning för att djur och växter ska kunna leva kvar i vårt lands skogar. Omkring 20% måste skyddas enligt forskarna för att vi i Sverige ska nå de miljömål vi själva beslutat om och att leva upp till de internationella miljömål vi åtagit oss. Tack för att ni gjort ett fantastiskt program!

Per Shapiro: Tack Sebastian för ditt långa och viktiga inlägg! Det märks att du är insatt i de här frågorna. Förhoppningsvis är detta långt ifrån den sista granskningen som görs av bruket av våra skogar, även de svenska.

Per Philipson: Som skogsägare var det ett väldigt dåligt underbyggt program Körskador blir det alltid. Virket som lasstdes var väldigt ung skog. Alltid träd som kan vara äldre vid en averkning men som idetta fall ett fåtal. Om Ni skall informera svenska folket om hur skog skall bedrivas försök nästa gång att vara uppdaterade

Boris Ersson: Dessa gamla skogar innehåller en stor variation av träd med olika åldrar. Vi inventerade både före och efter avverkning och kunde konstatera att en stor del av träden var gamla. Såg du inte timmervältorna där gamla grå tallar låg i stora staplar?

Cam: Boris – vad menar du med -” måste man göra tallplantager av allt?” Det är väl ganska trångsynt att uttrycka sig på det sättet...

Boris Ersson: Det finns en ganska stor förvirring kring begreppet ”skog”. Jag menar – liksom alla biologer jag känner – att en verklig skog består av allt det liv som skogen innehåller: träd av olika arter, buskar, bär, mossa, svampar, älgar, tjädrar, mång arter av både växter och djur. En tallplantering med likåldriga plantor är inte en riktig skog – lika lite som en potatisåker är en äng. Det är monokulturer

Hälsinge: Jätte bra att man granskar. Men man behöver personer som är insatt på ämnet och där med kan ställa väsentliga frågor.

Boris Ersson: Vi har talat med kunniga personar, kanske inte med samma åsikter dom dina?

Q: Ha,ha det är ju det det går ut på.... Att sätta dit Ikea, Var stolta i stället!

Boris Ersson: Som sagt: Vi har inte velat sätta dir IKEA – men göra en saklig granskning av deras skogsbruk.

Erik: Ni är medvetna om att en stor del av Swedwoods anläggning i Kostomuskha kan komma att läggas ner? Skulle ni känna er nöjda då? hundratals av skulle förlora sina jobb som man regionalt kämpat hårt för att få. Äntligen vidareförädling på plats istället för att bara sälja virket oförädlat utomlands. På framförallt 90-talet bedrevs omfattande svarthuggande i karelen och virket såldes till Finland. jag har svårt att se att det för tillfället skulle kunna bedrivas så mycket bättre än det görs nu genom Swedwood i annan regi. De skördarförare och de som skotar ut skulle om swedwood la ner antagligen bara hugga för någon annan med klart mindre miljöhänsyn än swedwood har, de skulle då bry sig ännu mindre än vad de gör nu. Vad är alternativet som ni ser det till Ikea/Swedwoods verksamhet? Att göra hela norra Karelen till nationalpark? Tror ni på allvar att det skulle kunna ske? Det finns redan ett stort naturreservat precis bredvid kostomuksha. Har själv varit där. Vad är ert alternativ?

Per Shapiro:  Vi har inte påstått att andra bolag skulle vara bättre än IKEA/Swedwood ifall de beslöt att lägga ned sin verksamhet, vår utgångspunkt var att det finns en diskrepans mellan vad IKEA lovas oss kunder och vad de faktiskt gör, vilket försvårar möjligheten till konsumentmakt. Det är sant att IKEA:s fabrik genererar jobb. Men IKEA:s närvaro har också kostat många jobb. Vi reste runt i byarna där väldigt många förlorat sin utkomst som de haft ifrån skogen. På lång sikt är det kanske mer hållbart ifall de som brukar skogen och naturen i en region är människor som bott i området i generationer, och tänker sig att deras barn och barnbarn också ska kunna bo där? Men jag kan förstå att det finns flera sätt att se på frågan.

Trött på Janne: Lägg ner ug!! Det kan inte vara rimligt att smutskasta våra ”svenska pärlor” bara för att att Janne J skall få glänsa under ”Prime Time”.

Boris Ersson: Är IKEA ett svenskt företag längre? Kolla det så kanske du blir övveraskad.

Tessa: Helt upprörd efter programmet! Finns det något garanti om man köper italiensk möbler att den inte kommer från samma ställen eller från regnskogen? Borde de inte ha tydlig information för konsumenter var kommer produktionen ifrån. Jag har faktiskt reagerat på det tidigare när jag varit på IKEA. Kommer själv från norra delar av Ryssland. Inte en krona mer till IKEA från mig. Ska tipsa även till mina vänner. Om de inte slutar med detta alltså. Hoppas att ni inte överdriver för jag menar allvar. Tack för att ni finns!

Per Shapiro: Hej Tessa! Roligt att läsa att vårt program berörde dig! Vi har ansträngt oss att vara så objektiva som möjligt.

Micke: Ofantligt onyanserat och vinklat har man den minsta lilla kunskap om skogsbruk blir det näst intill komiskt. Har man sedan kunskap och insikt i hur det ser ut under ryska förhållanden förstår man att det är långt ifrån en enkel ekvation.

Boris Ersson: Vi har inte skildrat ryskt skogsbruk i allmänhet – utan Swedwoods avverkningar i några av de sista resterna av urgamla skogar med höga naturvärden – skogar som ska skyddas enligt FSC-paragrafen nr 9. Läs!

Erik: I slutet av varje program ser jag alltid fram emot att få höra ”boven i dramat” förklara sig. Men de får ju aldrig tala till punkt. Varför avbryter ni alltid de som ska stå till svars innan de hunnit svara på era frågor? Jag vill ju höra vad de har att säga.

Per Shapiro: Jag förstår din frustration. Jag kan själv irriteras över denna tendens att ”falla folk i talet” hos många programledare. Tycker dock ikväll att IKEA gavs en möjlighet att besvara huvudfrågan: hur kan jag som konsument veta att den möbel jag köper inte kommer från såna här skogar?

jayjay: Om ett land och ens myndighet tilter skördning utav den sorts skog varför är man då på FSC, IKEA och WWF?

Per Shapiro: En befogad fråga. Besvarar den med en motfråga: är det alltid moraliskt försvarbart att göra sånt som ett land, vilket som helst, tillåter?

Karl Gaffron: Boris Ersson, visst ska alla kunna granskas, men varför visa upp en slutaverkning av en redan tidigare gallrad skog med 50% ungskog och buskar, så ser inte en urskog ut, då har jag bättre objekt att visa.

Boris Ersson: De skogar som avverkades var gran- och tallskogar med inslag av löv och annan växtlighet. Någon skog som den du beskriver filmade vi inte.

moderator: Peter Bagge: Chatten är öppen i ytterligare ca 15 minuter.

hojnson: anna: FSC är inte särskilt känt och därför inget bra objekt för ujppdrag granskning med dess krav på nyhetsvärde/sensation.

Boris Ersson: FSC är en  ganska svår organisation att skildra. Vi försökte så gott vi kunde eftersom skogarna var FSC-certifierade.

Sofia: När kommer ett vettigt program om IKEA? Ett som verkligen visar deras miljöarbete och dagliga strävan i att bli bättre och bättre. IKEA har fått hur många utmärkelser som helst för sitt miljöarbete, men det är inget ni nämner. Allt positivt som dom gör ignorerar ni. Jag tycker det är riktigt dåligt av er. När en organistation som WWF säger att IKEAs ambitioner när det gäller miljön är mycket höga måste ni genast skapa en misstanke om att dom är köpta. Gå ut och granska andra företag och jämför dom med IKEA så kommer ni att upptäcka hur mycket IKEA gör/har gjort. Era ”granskningar” är inte så imponerande, tyvärr, utan verkar mest vara för att smutskasta. Kanske för att ni gick på pumpen förra gången?

Per Shapiro: Hej Sofia, Jag och Boris gjorde inte det förra programmet, vi hade ingen ”revansch” att utkräva. Jag håller med om att det finns åtskilligt som IKEA kan vara stolta över. Men eftersom IKEA gör anspråk på att arbeta enligt så pass höga etiska principer så är det också rimligt att vi kan ställa högra krav på att dessa efterlevs.

Johan: ni har nu satt ett nytt lågvattenmärke! trodde inte ni kunde sjunka lägre sedan förra avsnittet ni smutskastade IKEA. ni borde finansiera era pinsamma program ur egen ficka och inte ta ifrån radiotjänsts pengar!

Boris Ersson: Vi som gjorde det här skogsinslaget hade ingenting med det tidigare reportaget att göra. Vår idé var helt självständig. En nyhet: De båda reportrar som gjorde det tidigare reportaget fick ett fint pris i USA häromveckan för den höga kvalité som juryn såg i programmet. Smaken är som baken tydligen...

Kalle: Jag jobbar med just dessa frågor på IKEA och skulle gärna ha en dialog i ämnet, men efter att ha sett reportaget förstår jag att objektivitet, fakta och insikt inte är intressant för redaktionen – och avstår därför. Synd. Inte minst för konsumenterna.

Per Shapiro: Du får gärna inleda en dialog med oss. Vi är öppna för dina tankar och synpunkter

Greger: Boris nu skyller du bort dig själv ju. Då är du ju inte bättre än de du anklagar för missbruk om du för 1 enda sekund tycker att folk inte svarat på frågor. Du och ni hade mycket väl kunnat göra inslaget bättre och med fler infallsvinklar. När du nu svara på frågorna skyller du ju bara ifrån dig. Du är ju helt värdelös ju. Stå för det ju gör eller gör nått annat. Gässens så pinsamt

Boris Ersson: Det fanns några infallsvinklar som tyvärr inte fick plats. Den viktigaste var att Karelen är en kulturbygd med en rik skatt av sagor, sånger och dikter – och ett liv i byarna med sånger och danser som berättar om den gamla karelska kulturen. Vi filmade en fantastisk kvinna som sjöng de gamla folksångerna i Kalevalaeposet, och berättade om smärtan när skogarna avverkas. Vi hade också fina bilder av en kvinnlig konstnär dom gör skiulpturer av pinnar och rötter. Hon talade fint om kärleken till skogen. Kanske i en annan film...

Lars Borg (veboviktor): Cam bör gå genom en tallplantge,den blir i stort sett steril,knappt en levande varelse kan leva där,å väldigt dålig virkeskvalite,duger bara till massaved!

Boris Ersson: En tät granplantering är också rätt fattig på liv...

Andreas: Vad vill ni uppnå med programmet?? Att skildra SNF’s åsikt om skogsbruk?

Boris Ersson: Vi har inte haft något samarbeta med någon part som skildras i programmet, utan vi har arbetat självständigt.

Henrik S.: Hej! Jag såg reportaget om IKEA och skogen alldeles nyss och det är ju så att man blir lite illamånde. Jag är i slutfasen av min utbildning till miljöingenjör, och jag har specialiserat mig mot just miljömärkningar och liknande. Jag har alltid känt mig positiv till just FSC, men nu ska jag läsa på ämnet lite så jag får en tydligare uppfattning. Till min fråga då: Har ni påträffat någon annan märkning eller metod för att säkerställa att det virke som man köper in håller ungefär motsvarande vad FSC lovar? ALltså, vad skulle ni förslå att IKEA gjorde? Tack för ett underbart program, lite avundsjuk på er som får åka runt och se så mycket vacker natur!

Per Shapiro: Jag känner inte till någon certifiering som är mer tillförlitlig än FSC. men att vara bäst jämfört andra som är dåliga är inte särskilt bra. Jag tror att en viktig sak är att bolag är ärliga gentemot sina kunder, så att de själva kan bilda sig en – korrekt -uppfattning av hur de vill påverka som konsumenter

Gustav: Vilket är bästa sättet att åstadkomma förändring – att vara på plats och jobba med frågorna även om allt inte är perfekt, eller att stånpå sidan och beklaga sig medan verksamheten löper på oförändrad? FSCs standard definieras av intressenter från miljö, sociala och ekonomiska sidan. Rösterna är balanserade och beslut sker i konsensus. IKEA har bidragit tillbattbmiljörörelsen fått möjlighet att medverka i dessa processer och förändra skogsbruket i Ryssland på sikt.

Boris Ersson: Allt är inte svart-vitt. Men det är inte av en tillfällighet att SNF, Fältbiologerna och nu även Jordens vänner lämnar FSC. Om vår granskning får till resultat att FSC och IKEA:s skogsbruk förbättras så blir vi glada.

leffe: Boris,ja tycker ni borde undersöka den Ryska karelska skogarna. dom är igen växta rena djungeln, sen Per varför skövlas skogarna i Sverige som inte IKEA har hand om

Boris Ersson: Vi reste genom Karelen och även upp mot Archangelsk. Större delen av de skogar vi såg var så kallade sekundärskogar som tidigare hade blivit brukade. Där tror jag att man kan bedriva skogsbruk utan större konflikter med naturvården. Mern att gå in i de sista resterna av orörda urskogar....

max hedin: vad kommer att hända med urskogen i ryssland? kommer man att kunna stoppa av verkningen av skog ?

Per Shapiro: En mycket viktig fråga. Tyvärr ser det inte så lovande ut med nuvarande regering, eftersom de öppnar för väldigt stora avverkningar, och de ryska miljöorganisationerna för en ojämn kamp. Men det finns också en växande medvetenhet om miljöfrågor generellt i det stora landet i Öst.

HOJNSON: engagemang verkar inte löna sig. vare sig för er som gjort detta reportage eller för mig som skickat fyra kritiska inlägg, som alla är opublicerade,,,

Boris Ersson: Jag svarar på alla inlägg. Ge inte upp!

max hedin: varför handlade nästan allt om ikea?

Per Shapiro: Ett centralt tema var konsumentmakt. För att den ska fungera är det viktigt att vi kan lita på vad de stora bolagen lovar oss kunder. IKEA är för många en symbol för att hederligt och etiskt företag, därför tyckte vi det var viktigt att göra det här programmet.

Boris Ersson: Just nu  (kl 22) fick jag besked om att chattiden tyvärr har gått ut. Tack för era inlägg! Jag hoppas att vi alla kan enas kring att skogen är viktig och vacker både som producent av timmer och andra produkter, och som livets stora moder som indianerna brukar säga.   Vänliga hälsningar – Boris Ersson.

Per Shapiro: Stort tack för att värdefulla kommetarer och inlägg. Jag beklagar om vi bara hunnit besvara en bråkdel, men det har varit en störtflod på skärmen... Roligt att vårt program väckt så många starka känslor! Vänligen, Per Shapiro

moderator: Peter Bagge: Därmed stänger vi för den här veckan. Men redan nästa onsdag är Ikeas möbeltillverkning i fokus igen – i ett helt annat sammanhang. Missa inte det!

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.