Dåligt uppförande

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

ÄLVKARLEBY Politikerna i Älvkarleby kommun väntas under onsdagen besluta om att införa regler för hur de själva bör uppföra sig på fullmäktigemötena. Alltför ofta visas bristande respekt för den som står i talarstolen är deras egen erfarenhet.

Torbjörn Löfgren sitter i kommunfullmäktige i Älvkarleby sedan 1980-talet för det lokala partiet Kommunens väl. Han säger att det blivit bättre på fullmäktigemötena under årens lopp men fortfarande är det inte bra:

– Det kan gå upp en nyvald ledamot i talarstolen, så sitter folk och tisslar och tasslar, ger kommentarer, småskrattar. Det visar att man inte respekterar den som går upp och för fram sina åsikter.

Det var efter en utbildning om etik i politiken som organsiationen Sveriges Kommuner och Landsting hade som Gunilla Styf, ordförande i kommunfullmäktige i Älvkarleby ville prova förändra förhållningsättet politiker emellan. Hon hade också uppmärksammat problemet om bristande respekt mellan politikerna. Imorgon kommer de själva att att ställning till ett förslag hur alla förtroendevalda ska bete sig mot varandra. Men att skriva under den ska vara frivilligt.

Gunilla Styf förklarar varför den skriftliga överenskommelsen är viktig.

– Om vi har ett förhållningsätt som vi alla känner oss trygga med så -nnebär det att fler av ledamöterna vågar stiga upp i talarstolen. Det var sådant som kom fram under utbildningen att de känner sig osäkra, är rädd att folk skrattar, att de ska göra bort sig i talarstolen.

Så ska det inte vara i en demokratisk församling.

Överenskommelsen handlar bland annat om att framföra sakliga argument, visa respekt och lyssna på den som står i talarstolen.

– Det ska vara tufft i den politiska debatten men tufft på schyssta villkor. Man ska vara tuff i i den politiska frågan men inte på det personliga planet, säger Gunilla Styf, fullmäktiges ordförande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.