Nils Hanson, ansvarig utgivare för Uppdrag granskning: Foto: SVT

Därför granskar vi fallet Christer Pettersson

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Denna vecka gör vi avslöjanden i fallet Christer Pettersson som för alltid kommer att förändra bilden av hur Sveriges viktigaste mordutredning sköttes.

I centrum står polismannen Thure Nässén som bland kolleger var känd för sina täta band till den undre världen. Dessa kontakter var också ett avgörande skäl till att han fick en så central roll i utredningen av mordet på statsminister Olof Palme.

Dåvarande polismästare Hans Holmér hade misslyckats totalt med sitt kurdspår. Nu vändes blickarna mot det kriminella klientel som ofta rörde sig runt mordplatsen på Sveavägen. Det var bäddat för Thure Nässén som snabbt kunde leverera det som Holmér misslyckats med – en misstänkt statsministermördare.

Fallet Christer Pettersson

Fick missbrukare att säga det som behövdes

Allt detta är tidigare känt och utförligt berättat, inte minst i den omfattande litteraturen om mordet på Olof Palme. Det som är nytt är hur Nässén styrde utredningen mot Christer Pettersson; hur han med sina otillbörliga metoder fick missbrukare och kriminella att vända om helt och plötsligt säga det som behövdes för att Pettersson skulle kunna naglas fast som mördaren.

Det som är nytt är också anmärkningsvärda uppgifter om Nässéns egen bakgrund som polisman. De handlar bland annat om en dom för förskingring 1969 och anklagelser om fortsatt brottsligt beteende in på 80-talet. Flera före detta kriminella berättar öppet i programmet hur de blev utsatta av polismannen.

Därför publicerar vi uppgifterna om Thure Nässén

Normalt sett skulle vi idag inte kunna publicera de för Nässén nedsättande uppgifterna eftersom de är så gamla. Men det finns omständigheter som gör att jag som ansvarig utgivare ändå bedömer det som motiverat.

För det första visar domen och andra dokument liksom uppgifterna från våra källor på ett mönster som upprepades genom decennierna.

För det andra visar vår granskning att Palmegruppens dåvarande ledning kände till Thure Nässéns bakgrund. Ändå togs han in i gruppen.

Vi visar också att Thure Nässén anmäldes av två poliskollegor mitt under Palmeutredningens kanske viktigaste skede, våren 1989. Christer Pettersson sitter då häktad och Nässén förhör knarkhandlaren Sigge Cedergren vid upprepade tillfällen. I anmälan från kollegerna citeras en ”helt trovärdig uppgiftslämnare” som berättar att Nässén underlåtit rapportera om narkotikainnehav. Enligt uppgiftslämnaren har han en nära relation till Sigge Cedergren.

Palmegruppens chef informeras men Thure Nässén får fortsätta i gruppen och leda förhören med nyckelvittnet Cedergren.

Varje ny pusselbit är av allmänintresse

Detta faktum, att en sådan polis kunde få en central roll i utredningen om mordet på Sveriges statsminister, gör det motiverat att publicera uppgifterna. Det rör sig dessutom om Palmegruppens mest hyllade polis, en polisman som genom åren sökt offentligheten och ofta har framträtt i artiklar, nyhetsinslag och dokumentärer.

Det gäller en exceptionell händelse som inträffade för 32 år sedan. Det gäller Sveriges viktigaste mordutredning någonsin, ett mord som varit ett trauma för det svenska folket.

Varje ny pusselbit, varje ny kunskap är därför av största allmänintresse.

Uppdrag gransknings reportage om Christer Pettersson publiceras på SVT Play som en specialgjord serie från och med onsdagen den 21 februari. Granskningen sänds också på ordinarie sändningstid, onsdagen den 21 och den 28 februari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Christer Pettersson

Mer i ämnet