Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Man har varit rik över helgen och luspank på måndag” – hör tre vittnesmål om bankmannens metoder. Foto: SVT

De har lurats av bankmannens löften

Publicerad

UPPDRAG GRANSKNING · Företagare, pensionärer, tidigare kunder – många har lurats av den pensionerade bankmannens löften. I hopp om snabb, säker och stor utdelning har de satsat stora summor i vad som kan vara det största investeringsbedrägeriet i svensk historia.

I nästan tjugo år har människor trott på löftena om att tjäna stora pengar i en affär de inte vetat något om. Enligt Uppdrag gransknings sammanställning handlar det om sammanlagt över 100 miljoner kronor.

Här är några av de som gått in med pengar i den så kallade affären efter bankmannen Kurts löften:

Jan fick kontakt med Kurt genom en gammal bekant. Vid 43 tillfällen förde han över pengar innan han drog sig ur. I dag säger han till Uppdrag granskning att han skäms för att han trodde på löftena.

“Företagaren” gick in med över 4 miljoner kronor. Hans fru berättar att alla hans tillgångar gick till den så kallade affären. När han dog för drygt tio år sedan var han skuldsatt.

Stefan Lybeck satsade 75 000 kronor av sina besparingar. Han litade på Kurt – som tidigare hade varit hans bankman. 

Löftena från Kurt fortsätter att komma än i dag, men ingen av de Uppdrag granskning varit i kontakt med har fått tillbaka några pengar. Kurt uppger för Uppdrag granskning att han inte tjänat några pengar på ”affären, och att alla de han varit i kontakt med ska få tillbaka pengarna de satsat när den går i lås.

Här kan du läsa en längre artikel om fallet.

Reportaget “Bankmannens löften” sänds onsdag 2 oktober i SVT1 20.00 – du kan se det redan nu i SVT Play.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Bankmannens löften

Mer i ämnet