Rossana Dinamarca har levt med hot under hela sitt vuxna liv. Foto: SVT

De hotade

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

I november förra året inleddes en ovanlig rättegång. En man stod åtalad för att under 2014 ha hotat och sextrakasserat tio politiker. Uppdrag granskning har sökt upp honom och ett av offren, Rossana Dinamarca.

Det är ingenting du går runt och förväntar dig när det plingar till i telefonen att då kommer det ett sexhot eller någonting. Det är inte det du tänker när du halar upp telefonen, eller när du öppnar din post. Men så är det där – i färd med att du står och steker pannkakor.

Rossana Dinamarca, riksdagsledamot för vänsterpartiet, säger att hon som politiker har levt med hot hela sitt vuxna liv. Och det är ovanligt att polisen lyckas identifiera och åtala de som står bakom de anonyma hoten. Men den här gången lyckades de. En man i 35-årsåldern ställdes inför rätta och Rossana Dinamarca fick träffa en av dem som trakasserat henne under lång tid.

Uppdrag gransknings Knut Kainz Rognerud har bevakat en ovanlig rättsprocess och träffat fler som drabbas av hoten – Alexandra Pascalidou, Birgitta Ohlsson, Mona Sahlin och Åsa Linderborg. Han har också granskat en av de stora Facebook-grupperna där hot förekommer.

Dessutom – Danmarks Radio har följt flyktingströmmen under 2015 och konfronterat människosmugglarna som skickar barnfamiljer på den livsfarliga resan över Medelhavet.

Sänds i SVT1 och i SVT Play, onsdag 10 februari klockan 20.00.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

UG - De hotade

Mer i ämnet