I, och i närheten av, lilla Sunnansjö i Dalarna har delar av riksledningen för Svenska motståndsrörelsen bosatt sig. De kallar det för ”motståndets högborg”. (Husen på bilden är inte associerade med SMR). Foto: Frans Huhta Karlsson / SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

De kallar det ”motståndets högborg”

Publicerad

UPPDRAG GRANSKNING · I lilla Sunnansjö i Dalarna bor delar av riksledningen för SMR, Svenska motståndsrörelsen, en av Sveriges största nazistiska organisationer. – Jag fick väl egentligen reda på det först efter asylboendemötet, ja, att de hade flyttat hit, säger Johan som jobbar i ortens lanthandel.

En av dem som har sökt sig till Sunnansjö med omnejd är Emil Hagberg, högste chef för SMR i Stockholm, han kommenderade nazisterna under attacken i Kärrtorp. En annan är presstalesmannen för Svenska motståndsrörelsen, Pär Öberg.

– Många som bor i Sunnansjö har ju valt att bo där just för att det bor mycket svenskar och att de trivs där. Det finns ju massa andra ställen där det finns billiga bostäder, om man nu vill bo bland massa flyktingar och främlingar. Finns ju många sådana ställen i Sverige men det är ingen som vill bo där, sa Pär Öberg 14 oktober 2013, under ett möte anordnat av Migrationsverket i det gamla hälsohemmet Tallmogården.

Anledningen till mötet var att det skulle öppnas en flyktingförläggning i Sunnansjö.

– Jag var försiktigt positiv, dels på grund av att jag kände att det kan liva upp byn litegrann, med lite nya ansikten och lite nytt blod och så vidare. Men samtidigt var det mycket frågor för vi visste ju ingenting, säger Johan.

Under mötet var det många från Sunnansjö som är oroliga och ställer kritiska frågor. Men det var en liten grupp som skiljde ut sig: ledningen för Svenska motståndsrörelsen.

– Jag tycker vi ska rädda hela världen men absolut inte med geografiska omförflyttningar av folk. Det löser ingenting. Den här massinvandringspolitiken blir vår avgrund, sa Pär Öberg under mötet.

Det hann sägas en hel del innan en fotograf från lokalnyheterna satte på sin kamera.

– Ja de undrade väl när det skulle bli första gruppvåldtäkten i Sunnansjö och sådana grejer. När det skulle bli typ första knivmordet och så vidare. Men de blev väldigt bra bemötta direkt av byborna som ställde sig upp på plats direkt och sa ifrån att ”det här är inte ok”, ”den här människosynen, den accepterar vi inte”, berättar Johan.

SMR-ledarnas närvaro på Migrationsverkets möte i Tallmogården gav motsatt effekt. Invånarna i byn har vänt sig mot nazisterna. Asylboendet har blivit en framgång.

– Vi har ju löst det. Det har ju varit fantastisk hjälp från bybor, från kyrkan ja från bygden överhuvudtaget. Det har samlats in kläder och ja det är fantastiskt, det bakas bullar, dom åker upp och bjuder på bullar, de som bor på Tallmogården bjuder in bybor för att käka mat. De lagar mat och vi försöker att göra vårt bästa, säger Johan.

Reporter: Janne Josefsson
Text: Gunnar Rensfeldt

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Dalarna - Nazismen i Ludvika

Mer i ämnet