Mette Rode Sundström, vd på Lauritz.com. Foto: Frans Karlsson, SVT

”Det är en förfalskning som vi tyvärr har sålt”

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Trist och pinsamt. Så beskriver Mette Rode Sundström, vd på Lauritz.com, försäljningen av falsk konst som Uppdrag granskning har köpt.

Uppdrag granskning köpte flera verk av Andy Warhol från Nordens största auktionshus, Lauritz.com. Men konstverken var falska. Ett av dem, ett porträtt på David Hockney, hade en förfalskad stämpel från Carnegie museum of art (CMOA). Mette Rode Sundström, vd på Lauritz.com, säger att personal varnats internt om falska Andy Warholtryck med CMOA-stämplar.

– Det är en förfalskning som vi tyvärr har sålt. Det är en falsk stämpel. Vi känner faktiskt till den stämpeln. Vi vet gott att det är falskt, det har vi redan gjort våra experter uppmärksamma på under det sista året. Därför är det riktigt trist och pinsamt att vi har sålt de här förfalskningarna, säger hon.

UG – Konstbluffen.com

Uppdrag granskning köpte också en mapp med beskrivningen: tio screentryck av Andy Warhol i original från 1975, föreställande Mick Jagger. Uppdrag granskning har låtit experter granska trycken som menar att det inte är screentryck och att de omöjligt kan vara 40 år gamla.

Håller inte med

Mette Rode Sundström håller inte med, däremot medger hon att trycken har fått felaktiga beskrivningar.

– För oss är det här inte kopior, det här är original. Ni säger att de är feldaterade, det är vi inte eniga om. Vi har gjort en extra kontroll med våra experter från Stockholms auktionsverk. De är eniga i att dateringen är korrekt.

– Vi gjort ett beskrivningsfel, det var offset – och det var inte screenprints. Men dateringen är i ordning, säger hon.

I Lauritz riktlinjer står att anställda inte får sälja för vinnings skull. Men Upprag granskning kan avslöja att chefer sålt flera hundra verk från sina egna samlingar på Lauritz.com. En av säljarna är chefen vid Lauritz filial i Hörsholm, som har sålt 250 varor. Men Mette Rode Sundström tycker inte att det är något stort problem.

– Vi pratar om att Lauritz har sålt 3,5 miljoner varor, vi pratar om att några tusen om året har varit medarbetarförsäljningar. Om vi vet att det inte är för professionell vinning som de gör det, för att de har en samling, så tycker jag att det är ok, säger Mette Rode Sundström.

Tillåtet buda själv

Att säljare budar på sina egna varor går inte att förbjuda enligt Mette Rode Sundström. 

Reporter: Men de går in och budar för att trissa upp priset. Och det kan ju ni också ha kontroll på.

– Vår etik är att vi inte kan förbjuda det.

Reporter: Det kan ni väl?

– Det kan vi gott, det kan vi kanske göra i våra riktlinjer. Det har vi inte gjort för det är ett sådant litet problem och vi tycker vi har ett rätt hårt straff – för du får betala 32 procent för egen vara. Men det är möjligt att vi lyssnar på er kritik och ändrar det i våra riktlinjer.

Efter intervjun hör Lauritz av sig och meddelar att de kommer att ändra sina riktlinjer. Antalet kundnummer per användare ska begränsas och budar en anställd på egna varor riskerar personen framöver att bli avstängd. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – Konstbluffen.com

Mer i ämnet